Зона вигулу в парку Перемоги: як в Ірпені попиляли мільйони на неіснуючий майданчик для собак

0

” — А я Вам говорю, наши дворы планируются не для гуляний!
— А для чего?!
— Для эстетики!
— А где ж ему гулять?
— Вам предоставлена отдельная квартира…
— Да?!
— …там и гуляйте!
— А где ж ему?..”
З к/ф “Діамантова рука”

Однією з відчутних проблем Ірпеня після забудови висотками та реконструкції центру став вигул собак. Адже зелені в місті стало помітно менше, а лісочків, де раніше легко вигулювали тварин, майже не залишилося.

Одного дня в парках з’явилися ось такі таблички з перекресленим псом, які багато хто з собаководів сприйняв як повну заборону на вигулювання собак.

Представники міськвиконкому невдовзі роз’яснили, що це знак заборони вигулу собак без повідка, а єдиний сквер, де дійсно заборонено перебувати з псом – це так званий парк Дружби народів імені Заріфи Алієвої. Ця заборона має виключно релігійне пояснення, тож мешканці міста, які знають про неї, з повагою ставляться до релігійних поглядів азербайджанської діаспори і не порушують встановленого правила.

Натомість собак в Ірпені вигулюють у всіх інших куточках міста, де збереглася зелень: на подвір’ях шкіл, на клумбах в центрі,  біля парканів приватних садиб, на нових газонах та в заповідних територіях, зокрема, в заказнику “Криничка”. А оскільки міська звичка прибирати за своїми улюбленцями в Ірпені ще не прижилася, весною місто рясно всіяне купами лайна, на що масово скаржилися  в соціальних мережах.

Інша проблема, якою стурбовані батьки міста, це звичка деяких собаководів відпускати тварину без повідка або ігнорувати намордники – їх в Ірпені, на відміну від Києва, майже не побачиш.

Ідеальним для всіх вирішенням проблеми стали б майданчики для вигулу собак – хоча б по одному на кожен новий спальний район міста. Зазвичай це території обнесена парканом, де господарі справді можуть звільнити своїх улюбленців від проводка. Собаководи Ірпеня, звісно, добре усвідомлюють проблему. Саме тому одним з проектів, що переміг в громадському бюджеті 2018 року, був майданчик для вигулу собак “For dogs”. Проект на суму 90 200 грн. На жаль, не вказано де він має бути розміщений, і досить немає інформації про його реалізацію, хоча забюджетований такий майданчик уже мав би бути в цьому році.

Тим часом яким було наше здивування, коли в рамках проекту #відкритийІрпінь виявили, що в парку “Перемога” ще торік підрядники мали зробити “капітальний ремонт зони вигулу собак по вул. Ярославська (від №26 до №38) в м Ірпінь Київської області”. Саме таку закупівлю проводив виконавчий комітет Ірпінської міської ради на суму 1 млн 263 тис. 500 грн. 1 листопада 2018 року.


У результаті було укладено угоду з МПП “СПОРТИВНО-ТЕХНІЧНИЙ КЛУБ “СОНА”, на суму  599 тис. 615,06 грн. Власником та керівником цього підприємства є батько депутата Ірпінської міської ради від “Нових облич” Олександра Пащинського, член виконкому Ірпеня Сергій Іванович Пащинський.

Тож підприємство Пащинського-батька по документах мало б уже збудувати смецмайданчик для вигулу песиків в оновленому парку, адже строк  виконання робіт, відповідно до договору, 31 жовтня по 31 грудня 2018. Повний розрахунок виконавчий комітет Ірпінської міської ради проведено двома платежами.

Попри те, що майданчик навіть не думали починати будувати, 26 грудня 2018 року виконавчий комітет Ірпінської міської ради провів ще одну закупівлю  з аналогічною назвою – “капітальний ремонт зони вигулу собак по вул. Ярославська (від №26 до №38) в м Ірпінь Київської області” на точно таку  суму – 1 млн 263 тис 500 грн.

Нову угоду укладено з ФОП Бернацький Микола Миколайович – на суму 575 887,64, який взявся обладнати собачий майданчик у парку за 5 робочих днів – з 26 грудня по 31 грудня 2018 року, що підприємець з Димера засвідчив власними підписами. Від імені влади Ірпеня цей договір також засвідчила заступниця міського голови Лідія Михальченко, яка, як відомо, доводиться свахою Олександру Пащинському, бо є тещею для його сина Олександра Пащинського.

Проте новорчіного дива не сталося: ні до Нового року ні за три місяці після нього в парку Перемога власники собак не побачили омріяної і проплаченої з бюджету спеціальної зони для прогулянок чотирилапих. Єдине, що з’явилося в парку після оновлення –  ось така собака:

Можливо, мені не відомо як виглядає така зона, і я її просто не знайшов, але цікаво те, не що на суму, яке витратили на  капітальний ремонт зони вигулу собак, якої не було вистачило би на 12 майданчиків для вигулу собак, таких як проект переможець громадського бюджету.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539