Терещук пообіцяв відновити стацонар на Лісовій

0

11 квітня в четвер до селища завітала, як ми і домовлялися, профільна заступниця голови ОДА Алла Арешкович. Вона була і в амбулаторії на Пономарьова, і у розграбованому приміщенні стаціонару на Лісовій. Я дякую кожному мешканцію селища, що прийшов на зустірч з представником ОДА і зміг донести, що мова йде не про політику, а про здоровий глузд. Не можна прикриватися медреформою і при цьому погіршувати доступ пацієнтів до медицини.

Що зараз з стаціонаром на Лісовій?

Коли заходиш в приміщення колишнього стаціонару на Лісовій – забирає мову. Матраси на вході просто покинуті. В одній з кімнат, яку відкрив головний лікар Паюк, ми побачили ліки. Вони були прострочені. І в цьому нічого такого немає. Могли ж чекати утилізації. Але Паюк сказав, що йому їх підкинули. І от це страшно. Тобто людина зразу знає, що розкзати виїзній комісії, щоб не дай Бог не подумали що погане.

Але не це стало найгіршою новиною. Виявилося, що медики, натхненні самопроголошеною владою, вже подали листа в МОЗ, щоб анулювати ліцензію! Те ж саме відбувалося, коли опалення забирали від УЖКГ “Біличі” й передавали ТОВ “Мастер-Енерго”. Потім колишній заступник Вадима Садовського – Петро Пушанко – переконував, що відновити ліцензію і дати опалення населеню від УЖКГ “Біличі” просто нереально. А що ж зараз? Опалює УЖКГ “Біличі” селище? Котельні повернули – значить реально.

Всі розуміють, що приміщення колишнього дитсадка, частина якого з легкої руки Садовського і таких депутатів, як Юлія Главацька, незаконно потрапили в приватні руки, готують до подальшого бізнес-проекту. Але ми цього не допустимо.

Самопроголошений Сергій Даніш, який зазначив, що живе в Бучі, і Петро Пушанко – пам’ятник режиму Садовського, який живе у Ворзелі, не можуть ламати життя селища, де вони не проживають останні кілька років не лікуються.

Чого не зробила самопроголошена влада за 6 місяців?

Стартувала медреформа. І місцеві ради мали створити комунальні неприбуткові підприємства (КНП).  Тобто Коцюбинське могло б за ці півроку створити своє КНП, взяти собі на баланс будівлі й платити за комунлаьні послуги. Все. Зарплати лікарі отримуватимуть з Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Рівень їхніх зарплат напряму залежить від кількості підписаних декларацій.

Під час зустірчі з представниками ОДА, мешканець сказав, що його відправили лікуватися в Бучу, там не було фахівців і його лікували на Житомирській. Тобто в Києві. Як же влада Ірпеня і самопроголошена влада в селищі зацікавлює пацієнтів підписувати декларації з лікарями? Погіршуючи умови?

Хтось дійсно думає, що одна вбиральня, куди йдуть молоді мами з дітьми, вагітні, інфекційно хворі з Ірпінського виправного центру (по суті засуджені) – стимулює користуватися послугами амбулаторії? Хтось дійсно думає, що після крапельниць всі хочуть бути в тих умовах, які були в амбулаторії?

Такі дії б’ють по уподобаннях пацієнтах, які підписують декаларації з київськими лікарями, а відтак і по кишені медиків! Медики це розуміють і тому вони ж і були першими, хто бив на сполох, коли закривали стаціонар. Але вони бояться цієї бандитської влади в Приірпінні і не наважуються на відкритий протест. Просто телефонують і просять їх не називати. А кинути ні медиків, ні мешканців селища ми не можемо. Всі інші просто давно здали інтереси громади.

Що пообіцяли в ОДА?

Як і домовлялися з головою ОДА Олексадром Терещуком, 12 квітня ми з ним зустрілися. На зустріч ми пішли разом з депутатом облради Ігорем Домбрвським (ВО “Свобода”) та депутаткою Коцюбинської селищної ради Олександрою Куцан.

Перш за все, я хочу публічно подякувати Терещуку за те, що слово, яке він дав цього тижня, було дотримане. Ямковий ремонт на виїзді з селища по Пономарьова був запущений (відноситься після того, як будуть більш сприятливі умови). Арешкович приїхала 11 квітня, як і домовлялися, і вже 12 квітня ми провели зустірч щодо стаціонару.

Головне, на чому ми зійшлися: всі погодилися з тим, що замість покращення умов для пацієнтів ми отримали суттєво гіршу якість з надання послуг. Анулювання ліцензії медзакладу мають зупинити.

Далі має відбутися зустріч керівницвта ОДА з владою Ірпеня, представниками МОЗ у присутності ЗМІ та всіх охочих, де їм донесуть публічно позицію ОДА, яка полягає в тому, що жертвувати медициною неможна.

Окрім того, ОДА взяло на контроль виконання урядової програми “Доступні ліки” в селищі. Тобто аптека, яка є в амбулаторії, має тим пацієнтам, які підпадають під урядову пограму, видавати ліки за затвердженим списком безкоштовно.

Що ще ми хочемо запровадити в селищі?

Також ми говорили про те, що в селищі має бути черговий лікар, який має надавати першу допомогу. Швидка є на місці далеко не завжди.  Залишаєтсья відкритим питання по устаткуванню.

Наостанок хочу зазначити, що якщо хтось думав, що заколотники будуть якісно втілювати прогресивні реформи – то вже довдеено на досвіді, що так не буває. Заколотникам треба влада і доступ до бюджету. Реформи нікого не цікавлять, як і якість послуг людям. Дерибан лісу і бюджету – це у них в планах є, а запровадження реформ нема. Управляти майном вони не хочуть, бо це їм не цікаво  та й компетенцій немає. Їм легше все віддати в Ірпінь, який нас грабує, як в 90-х. Тільки раніше грабували заводи, а тепер дійшли до медзакладів. Я так розумію, що наступна у них за планом – освіта. Саме в цей час громада має бути єдина у своєму бажанні відстояти сферу соціальних послуг і не допустити її розграбування.

Громаді, яка повірила, що стаціонар не заберуть і не поставила питання захисту стаціонару в порядок денний на громадських слуханнях, є над чим задуматися.

Авторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539