Кримінальна відповідальність за знищення лісів: розмір істотної шкоди знизили з 2 млн до 20 тис. грн

0

25 квітня народні депутати 241 голосом підтримали законопроект, який захищає українські ліси від знищення. Відтепер, якщо хтось у лісі незаконно зріже кілька дерев, – це вже кримінальна відповідальність.

“Після того, як нардепи проголосували за цей закон, усі, хто хоче знищувати дерева в лісі, мають розуміти: кримінальна відповідальність настане за вируб 4-5 дерев, якщо розглядати умовний середньостатисчний ліс. Розмір шкоди розраховується за шкалою, яка враховує стан дерева (сухе чи живе), діаметр, тип тощо. Мною проаналізовано понад 30 судових рішень, за якими закрили кримінальні провадження за фактами незаконного вирубування лісу. Ба більше, були зафіксовані випадки оскарження раніше ухвалених вироків за незаконний вируб лісу у зв’язку з тим, що норми Кримінального кодексу мають зворотну дію в тому разі, якщо вони декриміналізують діяння”, – розповідає еколог Петро Тєстов.

Ці зміни до закону ініціювала й підготувала народна депутатка Ольга Червакова (“БПП”) спільно із Сергієм Кіралем (“Самопоміч”) за зверненням активістів Громадського руху ЧЕСНО.

Зокрема, йдеться про зміни до ст. 246 ККУ “Незаконна порубка лісів”. Згідно з новим законом, кримінальна відповідальність за знищення лісів може настати після заподіяння істотної шкоди на суму від 20 тис. грн.

“У місті Буча на Київщині суд скасував арешт, накладений на незаконне будівництво в лісі поблизу тенісного клубу “Кампа”. Забудовник зрубав там 55 дерев. Екологічна інспекція нарахувала лише 200 тис. грн збитків. У такому випадку мала б настати кримінальна відповідальність. Але, як виявилося, до законодавства України було внесено зміни з подання народного депутата Олега Ляшка. І вже понад півроку кримінальна відповідальність за вирубування дерев настає лише в тому разі, якщо сума збитків перевищує 2 млн грн. Коли стало зрозуміло, що за масовий вируб дерев загрожують тільки штрафи й до закону України внесли норму, яка сприяє знищенню лісів, активісти звернулися по допомогу до Руху ЧЕСНО. На нашу публікацію відреагували народна депутатка Ольга Червакова, котра не один рік допомагає громаді Приірпіння захищати ліс від забудови, та нардеп Сергій Кіраль, – розповідає активістка Олена Жежера.

“29 березня ми звернулися з проханням про внесення змін до цього закону, і вже 16 квітня законопроект зареєстрували в парламенті, а за 10 днів за нього проголосували в цілому”, – додає Жежера.

Народна депутатка Ольга Червакова зазначила, що голосування за попередній закон було помилкою депутатів, яку помітили не державні органи, а активісти.

“Зрада криється в тому, що в кримінальному процесі неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить не 17 грн, а 960,5 грн, що прирівнюється до суми соціальної пільги. Така норма міститься в “Перехідних положеннях” Податкового кодексу України. І таким чином розмір грошового еквіваленту, необхідного для настання кримінальної відповідальності, став захмарним”, – пояснює Червакова.

“Це значною мірою зв’язало руки правоохоронним органам і судам у покаранні такого суспільно небезпечного злочину, як незаконна порубка лісу. За перші 3 місяці 2018 року судами було закрито 31 кримінальне провадження. Це, наголошую, справи з готовими підозрами, передані прокуратурою до суду! Скільки ж аналогічних проваджень загинуло на етапі слідчих дій, складно навіть уявити”, – додає депутатка.

Як раніше повідомляв Рух ЧЕСНО, у вересні 2018 року нардепи проголосували за зміни до ст. 246 щодо кримінальної відповідальності за знищення лісу – вона наставала після заподіяння істотної шкоди на понад 2 млн грн. Цей законопроект був запропонований Олегом Ляшком і фактично декриміналізував знищення десятків гектарів лісу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539