Безвідповідальне використання коштів: історія недекомунізованої вулиці Островського

0

Історія розпочалась 2015 року одночасно з розгортанням скандального будівництва  ЖК “Голд сіті” по вул. Островського, 34-б. Здавалося б, поява будівельного крану мала би ознаменувати швидке покращення благоустрою, оскільки ця вулиця стала частиною маркетингового плану забудовника. І починалось все дійсно непогано: і променад зробили, і майданчик дитячий, щоправда завдяки коштам мешканців, а не забудовника. Проте ейфорія тривала недовго: будівництво зупинилось, а бюджет почав обслуговувати більш привабливі території для будівництва. У підсумку залишилася недобудова, що стала “окрасою” міста, та розбита дорога.

Довгий час дорога пролежала майже вщент розбитою. Та в 2018 році кошти на ремонт все ж таки виділили – бюджетні, тобто не забудовника, який через роботу будівельної техніки фактично знищив дорожнє покриття, а платників податків.

Капітальний ремонт дороги почали 17 жовтня 2018 року. Жодних тендерів ніхто не проводив. Важливо: договір із підрядником Сергієм Пащинським, який є членом виконкому Ірпінської міської ради, а в Бучі тримає сауну “Сварожич” та мотокрос, було укладено ще 20 липня 2018 року на суму 1 млн 266 тисяч 897 грн.

Вже 25 липня було сплачено аванс 380 069,13 грн згідно з пунктом 2.4 Договору. А вже за два дні, 27 липня, сплатили ще 633 259,71 грн та підписали акти виконаних робіт, незважаючи на те, що роботи мали розпочатися лише з 17 жовтня! Дана дія є грубим порушенням закону, оскільки решту коштів (70 %) необхідно було перерахувати після виконання робіт з ремонту дороги. Ба більше, в грудні 2018 року з бюджету міста підряднику сплатили ще 252 369,55 грн – залишок по договору ще за одним актом виконаних робіт.

Згідно з договором, гарантійний строк на виконані роботи становить 5 років. Та про якість відремонтованої частини дороги стало зрозуміло вже весною 2019 року – покриття почало сходити разом із талим снігом.  Очевидно, що півроку тому нововідремонтована дорога потребує повторного ремонту. І замість того, щоб вимагати від підрядника відновити дорожнє покриття за гарантійним зобов’язанням, з бюджету міста зникає ще 80.000 грн на ямковий ремонт вулиці Островського.

Неконтрольоване використання бюджетних коштів породжує безвідповідальність. Бюджет міста вже перетворився на особистий гаманець Бучанського міського голови Анатолія Федорука, а слухняна депутатська більшість і заднім числом за зміни до бюджету проголосує, і будь-яку забаганку виконає. А як же без цього, коли їм на відкуп, як кістку собакам, кинуто гектари дорогоцінної бучанської землі.

У підсумку страждають мешканці, які отримують погані дороги, відсутність належної соціальної інфраструктури, зокрема, нових дитячих садків та шкіл.

Варто пам’ятати: відповідальний вибір породжує відповідальність влади, тому зміни в руках громади.

Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської ради від “Свободи”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539