Хто винуватий і що робити: незаконне будівництво в лісі біля Кампи

0

Народна депутатка Ольга Червакова 23 травня приїхала до Бучі, щоб зупинити незаконне будівництво на Кампі. Воно не припиняється попри те, що судом накладено арешт на землельну ділянку на Лісовій.

Станом на 23 травня будівельні роботи на цій ділянці ведуться. Починаючи з 7-ї ранку і до кінця дня будівельники б’ють сваї. Ні прокуратури, ні поліція, ні виконавча служба досі не зупинилии будівництво, яке суд визнав незаконним. Червакова також завітала до начальника Бучанської виконавчої служби Станіслава Тітова і просила повідомити забудовника про арешт землі. Будівельники не впустили Червакову на територію будівництва.

21 травня активісти разом з народною депутаткою Ольгою Черваковою звернулися до Генерального прокурора Юрія Луценка з проханням проконтролювати вчасне відправлення листа Прокуратурою Київської області до Бучанської виконавчої служби.

Громадські активісти від 15 травня, з моменту винесення ухвали Господарського суду, намагаються з’ясувати, чому будівництво біля “Кампи” досі не зупинене й хто має повідомити забудовнику про арешт земельної ділянки й заборону будівництва.

В результаті довгих з’ясувань обставин, у місцевій Ірпінській прокуратурі повідомили, що інформувати про арешт, накладений в рамках цивільного провадження, повинна виконавча служба. Але все не так просто. Виконавча служба, як виявилося, не може просто взяти ухвалу суду з судового реєстру й повідомити відповідачів (як вони називають – боржників) про арешт ділянки. До виконавчої служби має надійти лист від позивача, в даному випадку від Прокуратури Київської області.

23 травня нарешті мені та бучанцю Віктору Бархоленку вдалося з’ясувати, що лист прокуратура Київської області написала, але відправила його не до виконавчої служби, а до Києво-Святошинської прокуратури 22 травня.

В свою чергу, працівники Києво-Святошинської прокуратури передали лист до виконавчої служби лише після обіду 23 травня, після того як Ольга Червакова вирішила особисто приїхати в Бучу, щоб розібратися на місці, хто саботує – прокуратура чи виконавча служба.

О 16:30 23 травня Червакова завітала до начальника Бучанського відділення виконавчої служби Титова. Він попросив 15 хвилин для ознайомлення з листом. Ми дали йому пів години, після чого Титов зауважив, що лист складений прокуратурою не вірно, а саме – прокуратура просить відновити виконавче провадження, а на його переконання повинна просити відкрити нове провадження.

Ось копія листа за підписом першого заступника прокурора Київської області Ігоря Грабця.

Тут варто зауважити, що арешт на цю земельну ділянку вперше був накладений 18 серпня 2017 року, після чого будівельні роботи було зупинено, але забудовник пішов в апеляцію й виграв суд, після цього прокуратура звернулася до Верховного суду й залишила в силі рішення першої інстанції, тобто арешт. Постанова Верховного Суду почала діяти з моменту оголошення – з 15 січня, але до цього часу будівельні роботи тривають.

Близько 18-ї години активісти “Кампи” разом з народною депутаткою Черваковою приїхали на будівельний майданчик. Будівельники відмовилися впустити народну депутатку, повідомили, що зараз запитають телефоном у свого керівництва, що робити. Але по факту так і не впустили, тобто перешкоджали роботі народного депутата.

Станом на 24 травня, на момент виходу цього матеріалу у Прокуратурі Київської області повідомили, що готові написати новий лист на виконавчу службу, якщо буде така необхідність і пообіцяли протягом дня з’ясувати, хто погано виконує свої повноваження – прокурори чи працівники виконавчої служби.

Нагадаю, ця земельна ділянка знаходиться в межах земель державного лісового фонду. Вона перебуває в комунальній власності у ТОВ “Комфорт ЛТД”, яке в свою чергу передало її в суборенду ЖБК “Кампа парк”. Будівельні роботи проводить компанія “Смарт Універсал Груп”, засновник цієї компанії Антон Мирончук. Цей забудовник відомий нищенням лісу в сусідньому Ірпені. Прокуратура Київської області оскаржує рішення Бучанської ради про укладання цього договору оренди. Справа слухається повторно в Господарському суді Києва.

Як і багато земель державного лісового фонду в Бучі, ця ділянка перебуває в комунальній власності. Як відомо, Бучанська лісова дача займає територію 890 га. Після рішення Бучанської ради 2002 року лісові землі було незаконно переведено до земель громадської та житлової забудови без відома Кабінету міністрів. Таким чином у Бучі з’явився чорний ринок землі. Рішення Бучанської ради 2002 року було скасоване найвищою судовою інстанцією в Україні – Верховним Судом ще у 2015 році але Бучанська рада, за безпосередньої участі Федорука, продовжує виділяти землю в лісі, регулярно порушуючи закон.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук разом з начальником Держкомзему та Держгеокадастру провели масштабну аферу з бучанським лісом, після якої в лісі почали знищувати все живе і почали будувати приватні та багатоповерхові будинки. Саме за цю аферу – розкрадання земель державного лісового фонду, їх усіх трьох зараз судять в Ірпінському міському суді. Щоправда, підготовче судове засідання не може розпочатися вже більше 14 місяців.

Авторка: Олена Жежера, журналістка Громадського руху ЧЕСНО, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539