Гатне: в озерах на території забудови багатоповерхівками виявлено кишкову паличку

0

У воді двох ставків, які знаходяться на орендованих ділянках ТОВ “ВК Підряд” у с. Гатне Києво-Святошинського району, виявлено кишкову паличку. За низкою інших показників вода у цих ставках також не відповідає вимогам санітарних норм. На цих земельних ділянках наразі ведеться будівництво великого Житлового комплексу “Озерний гай”.

Про це стало відомо з протоколів випробувань води, проби яких у травні 2019 року для аналізів відбирав Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України спільно з Держпродспоживслужбою на вимогу місцевих жителів.

Так, результати мікробіологічного контролю якості води показали, що в двох точках відбору проб (у ставках, які перебувають на земельних ділянках з кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022 та  3222481601:01:051:0298), вода не відповідає вимогам СанПиН 4630-88 “Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения”, а саме за індексом лактозопозитивних кишкових паличок та Е. coli, що свідчить про забруднення водойм фекальними речовинами.

Місця відбору проб

Також випробуваннями води на фізико-хімічні показники цих самих водойм, протоколи яких наявні в розпорядженні “Громади Київщини”, встановлено, що вода в них не відповідає показникам за вмістом загального заліза та запахом.

Лабораторні висновки

Зауважимо, у житлового комплексу “Озерний гай” на момент публікації відсутнє централізоване водовідведення. Імовірно, стічні побутові (господарсько-фекальні) води від вже введених в експлуатацію близько десятка багатоквартирних будинків виливаються на відкриту територію поблизу двох ставків.

Ще на початку 2019 року місцеві жителі виявили підозрілу штучну водойму, яка була створена зі східного боку території земельних ділянок. Ця водойма містила запах фекального характеру та мала великі розміри. Ймовірно, що дана штучна водойма була створена внаслідок викиду стічних побутових вод з ЖК “Озерний гай”.

Скид стічних побутових вод, які утворили дану штучну водойму із запахом фекального характеру, продовжувався принаймні до червня 2019 року.

Фото 11.06.2019
Фото 11.06.2019

На відео видно, як з невідомого джерела внизу штучної водойми здійснюється викид вод із бурлінням та неприємним запахом.

Державна установа “КОЛЦ МОЗ України” спільно з Держпродспоживслужбою також відбирали зразки води у цій штучній водоймі для їх випробування на фізико-хімічні показники.

Їх результати показали, що вода не відповідає вимогам санітарних норм за показником загального заліза, запаху, а також амонію.

Випробування на мікробіологічний контроль якості води у цій штучній водоймі встановили так само невідповідність води вимогам санітарних норм за індексом лактозопозитивних кишкових паличок та Е. coli, що аналогічно може свідчити про те, що саме ця штучна водойма може бути наслідком забруднення фекальними речовинами двох ставків на території будівництва житлового комплексу.

Нагадаємо, раніше представники житлового комплексу “Озерний гай” повідомляли, що перший будинок ЖК планувався бути тимчасово підключеним до септика, поки не буде проведене повноцінне централізоване каналізування. Тоді представники цього ЖК запевняли, що через рік – після будівництва другої черги, ЖК буде підключене до Київської міської каналізації – тобто станом на 30.07.2018 року ЖК “Озерний гай” вже мав бути підключений до централізованого водовідведення.

Автор: Чагаров Сергій, мешканець с. Гатне

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539