Передвиборча гречка: як засівали “Нові обличчя” з бюджету Коцюбинського

0

Я вирішила проаналізувати бюджетні витрати селища Коцюбинське за цей рік і зрозуміти, як змінилася політика витрат на масові заходи і подарунки в голови бюджетної комісії Людмили Узерчук та самопроголошеного голови селища Сергія Даніша.

Чому сцени не було для дітей і була для “Лісапетного батальйону”?

Останні 3 роки ми влаштовували свята для нашої громади переважно своїми силами. Депутати не виділяли коштів навіть на те, щоб наші діти вийшли на сцену і гідно виступили.

Коли нам питали, як сталося так, що у нас з’явилася сцена. Депутатка Сокотюк відповідала: “Наплакала”. І дійсно, для того, щоб у дітей була сцена, ми кидали клич у Facebook.

Було навіть таке, що 1 000 грн на сцену перераховував тогочасний голова ОДА Олександр Горган, бо він розумів, що діти не мають бути заручниками через політичну кризу. Перераховували кошти навіть пенсіонери.

Цього року в травні на День пам’яті відбувся черговий скандал. Виявилося, що на день пам’яті в селище запросили відгоцати “Лісапетний батальйон”. Те, що відбувалося ввечері в селищі і на що перетворили день пам’яті полеглих у війні, – шокувало мешканців, які були далекими від політичних питань нашої громади.

Всі розуміли, що “Лісапетний батальйон” приїхав не просто так. Ми досі не знаємо, який гонорар отримав цей гурт. Але система проплат показує, скільки коштувала сцена для “Лісапетного батальйону” – 55 000 грн.

Наша сцена, на яку ми збирали гроші в громади, коштувала в 11 разів менше – 5 000. Звісно, що нам зробили знижку, бо розуміли, що коштів рада не дає. Але сцена за 55 000 – це дуже дорого.

От і подивіться, як використовувалися кошти громади для передвиборчого піару.

ФОП, як і у випадку з нераціональним озелененням селища, про який писала голова комісії ЖКГ Олександра Куцан, не чужий для регіону. Леонід Драп у Приірпінні має своїх постійних бюджетних клієнтів – Бучу, Ірпінь і от тепер теж Коцюбинське.

Кому і чому дають заробляти на бюджеті селища?

А ще ми дуже щедро платимо за організацію заходів, що до перевороту спокійно робили працівники ради і Будику культури. За таку організацію ми заплатили понад 40 тисяч у місцяць виборів.

Юхименко Єлизавета Василівна – це ФОП, якому до Івана Купала перерахували гроші. І сфера діяльності в неї теж – Приірпіння. А головно – Буча.

Це при тому, що в нас у селищі є професіонали, які якісно можуть допомогти з організацією свята і податки вони сплачують в нашому селищі.

Є фахівці, які відомі далеко за межами Приірпіння. Зокрема Ярина Солнечная та DJ Карлсон. Але цього сезону вони поїхали у Київ проводити свята. Там таки в Києві на свята працювала для громади селища Олександра Куцан, яка крутить вату і на зібрані гроші реалізовує волонтерські проекти.

У липні, нагадаю всім, у нас самопроголошена влада зробила скандальний захід на озері зі спиртними напоями. У мешканця селища Юрія Устіновського, який намагався протистояти наливайці на озері, вкрали камеру і на нього напали.

Біля озера взимку було Водохреща. Дуже цікаво, що ж можна було на свято біля озера, куди люди просто приходять окунутися, наробити на 21 тисячу гривень?

Комунальники могли прото для обігріву люде йна березі зробити багаття. Просто дрова. Але треба ж комусь на цьому заробити і у передвиборчий рік розливати бюджетну гречку.

На Масляну, яку також організовувала селищна рада щороку своїми силами, виділили кошти – 12 000

Це подвійний стандарт блокувати розвиток культури, коли люди обрали селищну голову, яка одразу просто так не сподобалася депутатському корпусу, і щедро давати гроші з метою бюджетного гречкосійства. І звісно, всі привітання були здійснені руками депутатів, щоб проасоціюватися із подарунками й нарощувати персональний рейтинг.  Але власних коштів і зусиль ніким з них не докладалося.

А ось і рахунок за придбані троянди. Понад 10 тисяч пішло на “Епіцентр”.

А я пригадую, як коцюбинці скидалися грошима і їздили на бази гуртових закупівель, щоб привітати ветеранів і бюджетників, бо “Нові обличчя” просто не хотіли голосувати, щоб дати бодай мінімально належне фінансування на проведення заходів.

Цукерки і вітання: гречка за бюджетні гроші

Нові обличчя давно використовують бюджетні гроші для власного піару. Якщо при Матюшиній голова бюджетної комісії блокувала закупівлю навіть ялинкових прикрас і ми збирали іграшки, аби дітям була ялинка, просили людей нести солодці подарунки у раду, щоб привітати діток, то коли прийшла Узерчук бюджетні кошти почали щедро виділятися саме на подарунки і вітання.

Ось доказ того, що понад 60 000 грн пішло на новорічні подарунки “Рошен”.

Далі докинули ще понад 20 000 грн.

Потім ще заплатили майже 9 000 грн.

А далі ще майже 4 тисячі.

Це все платежі, які датуються груднем місяцем. Тобто після перевороту влади майже 100 000 грн пішло на новорічні подарунки. Депутатська більшість ніколи не голосувала раніше, щоб виділити такі кошти. Тобто Узерчук і самопроголошений голова Сергій Даніш чудово усвідомлювали, що буде передвиборчий рік і Володимир Карплюк буде йти у нардепи. І для цього треба стандартно бюджетна гречка у великій кількості.

Але найбільш цинічною стала ситуація з ігравим майданчиком у вигляді корабля поблизу Будинку культури. Кілька років ми просили за нього відголосувати, діти збирали підписи і ходили на сесії. У результаті його зробили за кілька місяців до виборів. Але люди вже чудово розуміють, що таке гречкосійство у перердвиборчий період. Результати виборів сказали самі за себе.

Авторка: Тетяна Бондар, мешканка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539