Переговори Кличка з головами фракцій: чи прийдуть депутати на сесію 19 вересня?

0

Міський голова Києва Віталій Кличко запевняє, що депутати Київради зберуться в четвер, 19 вересня, на сесію, яка відбудеться задля вирішення нагальних для міста питань. Про це він повідомив у прес-центрі КМДА після консультацій з головами фракцій та депутатської групи.

“Я ініціював консультації щодо дострокового припинення повноважень Київради 8-го скликання. Усі лідери 5 фракцій домовилися про проведення сесії. Нам потрібно розв’язати гострі на сьогодні питання для міста. Це соціальні виплати, надбавки освітянам, підготовка до опалювального сезону. Незважаючи на те, що все сьогодні робиться, аби дестабілізувати ситуацію в столиці, внести хаос… ми домовилися провести засідання Київради. Завтра голови проведуть засідання фракцій, з’ясують кількість депутатів, які прийдуть на сесію”, – заявив Віталій Кличко, який не проводив сесій від травня до вересня цього року.


Рух ЧЕСНО запитав у міського голови, чи підготує Київрада нинішнього скликання бюджет на 2020 рік.

“Що стосується бюджетного процесу, то ми з вами розуміємо, що депутати невипадково не зібралися. До мене надходить інформація, що комусь надзвонюють, когось лякають… Це робиться для того, щоб дестабілізувати ситуацію… Якщо депутати не зберуться, бюджет не буде затверджено й коригування до нього не буде внесено. За великим рахунком від цього залежить дуже багато. На зібрання депутатів чекають освітяни – це надбавка до заробітної плати. Це також зарплата працівникам “Київпастрансу”. У медицині така сама ситуація. І ключове – підготовка до опалювального сезону. Це вкрай важливі питання для того, аби місто працювало”.

У разі неухвалення бюджету на 2020 рік (а це може статися, якщо депутати й далі саботуватимуть засідання сесій) столиця житиме на 1/12 бюджету 2019 року, за який проголосувала міськрада ще торік. Голова фракції “Єдність”, колишній очільник Києва Олександр Омельченко пригадує, що таке вже було за головування Леоніда Черновецького і тривало кілька місяців.

Питання контролю столичного бюджету на 2020 рік є стратегічно важливим. Через рік мають відбутися чергові вибори до всіх місцевих рад в Україні, зокрема й у Києві. Отже, ті, хто буде мером столиці й депутатами Київради, традиційно матимуть можливість у передвиборчий рік піаритися бюджетним коштом. 

Читайте також: Саботаж у Київраді. Кому треба розпустити депутатів?

Якщо ж відбудуться перевибори, Кличко наголосив, що має намір знову претендувати на посаду мера.

За його словами, законопроект про столицю, зареєстрований у Верховній Раді, потребує доопрацювання й міжнародної експертизи, зокрема висновків Венеціанської комісії. На думку міського голови Києва, цей законопроект “спускають згори” і його ухвалювати не можна.

Читайте також: Ти з якого району? Як працюватимуть депутати в Києві

Попри запевнення прес-служби, що після брифінгу мера прийдуть голови фракцій, вони так і не з’явилися. 

Натомість на особистій сторінці в соцмережі Facebook очільниця фракції “Самопоміч” у Київраді Наталія Манойленко озвучила свою позицію:

“За результатами погоджувальної ради голів фракцій Київради (“Самопоміч”, “Свобода”, “Батьківщина”, БПП, “Єдність”) вирішили призначити на четвер продовження пленарного засідання Київради. Хто має бодай якісь крихти совісті – прийде. Сподіваюсь, цього разу це буде більш ніж 61″. 

Голова фракції “Єдність” Олександр Омельченко в коментарі Руху ЧЕСНО зазначив:

“Коли сьогодні на сайті з’явився новий проект закону про місто Київ, ми почитали, юристи йому (Кличку – прим. ред.) розказали все, то там незалежно, буде чи не буде вже тепер сесія, передбачено, що вибори відбудуться цього року”.

Примітно, що фракція Омельченка сесію Київради 12 вересня проігнорувала в повному складі, хоча раніше, до парламентських виборів, голосувала з фракцією “Солідарність” в унісон.

Омельченко також зауважив Кличку, що фракція “Єдність” не заповнить сесійну залу, якщо він не дисциплінує й не приведе своїх депутатів із “Солідарності”, які теж частково проігнорували попередню сесію.

“Він (Кличко, – прим. ред.) соромиться, що не було кворуму, що з 52 депутатів з його фракції були лише 28 і не було 24. Це найбільше. Я сьогодні сказав: “Віталію Володимировичу, ви втратили повагу й авторитет у своїх депутатів. Проведіть завтра фракцію серед своїх депутатів. Чому ви доручаєте це Страннікову або Прокопіву? Ви ж лідер! Якщо їх буде завтра на фракції хоча б 45, а 20% відсутні, то й ми проведемо зі своїми роботу. Але нашими депутатами, які не були з вами в ногу, заповнити зал за відсутності ваших депутатів неможливо”. Він вислухав і пообіцяв, що 18 вересня проведе зустріч максимально зі своєю фракцією”, – розповів Омельченко.

Володимир Бондаренко, голова фракції “Батьківщина”, зазначив, що 18 вересня о 16:00 проведе нараду з членами своєї фракції й тоді напевно знатиме, скільки депутатів-“батьківщинівців” прийдуть на сесійне засідання 19 вересня.

“Є деякі речі, які потрібні сьогодні Києву, а рада, обрана київською міською громадою, не збирається. Мова йде про корекцію працівникам освіти, пенсійних речей пільговикам, отримання певних кредитів для завершення окремих об’єктів, зокрема транспортної інфраструктури, відведення ділянок під школи… підготовку до опалювального сезону. Якщо збиратися на сесію, то обов’язково розглядати тільки соціальні питання. Ніяких нових землевідводів… Ви розумієте, є вибори, є певна тактика тих, хто хоче їх проводити, є ті, хто ні. Це все політичні ігри, які мусять колись закінчитися”, – сказав Бондаренко.

Водночас він дав зрозуміти, що у фракції є депутати, які можуть не прийти на сесію.

“Не можу гарантувати (що прийдуть усі депутати з фракції, – прим. ред.), тому що сьогодні будемо збиратися фракцією й буде зрозуміло, хто прийде, а хто ні. Минулого разу ми зареєструвалися – семеро нас було. Четверо були не в Києві, один був на похороні свого рідного батька, але інші могли б прийти. Побачимо”, – додав Бондаренко.

У “Київській команді” Сергія Гусовськогояка відкололася від “Самопомочі”, обіцяють прокоментувати ситуацію лише ввечері напередодні засідання, але, за словами Бондаренка, на консультаціях із мером представників КК не було. Зауважимо, що на сесію 12 вересня депутати з КК також не прийшли в повному складі.

Очільник фракції “Свобода” Юрій Сиротюк пообіцяв привести на сесію своїх депутатів по максимуму.

“Ми будемо ходити на кожну сесію, і я вимагаю явки на кожну сесію. Ми практично були в повному складі того разу й постараємося бути знову. Оця гризня між Кличком і Богданом насправді не за місто, а за бюджет у 2 млрд євро. Міськрада мала б зайняти зважену позицію та працювати на користь міста. Якщо вона збереться, то могла б ухвалювати нейтрально-позитивні рішення. Але якщо не збереться, то треба робити перевибори. Я 4 місяці вимагав проведення сесії від міського голови, а тут вийшло, що руками депутатів була зірвана сесія”, – зазначив Сиротюк

Із головою фракції “Солідарність” Андрієм Странніковим Руху ЧЕСНО поспілкуватися не вдалося. Це єдиний керівник фракції в Київраді, який кілька років поспіль уникає коментарів та не відповідає Громадському руху ЧЕСНО.

Нагадаємо, міський голова Києва Віталій Кличко 12 вересня заявив про можливе дострокове припинення повноважень Київради 8-го скликання.

У липні секретар міськради Володимир Прокопів публічно заявив, що хоче скласти свої повноваження, але його заяву рада досі не розглянула.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539