Хто з депутатів Київради перефарбувався

0

Київрада ввела до свого складу чотирьох депутатів замість обраних до Верховної Ради України. Після парламентських виборів звільнилися місця для двох депутатів із “Самопомочі” та по одному – з БПП та “Єдності”. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Фракцію “Солідарність” залишили четверо депутатів. Ілля Сагайдак уже заявив про приєднання до новоствореної депутатської групи “Новий Київ” на чолі із Сергієм Гусовським. Нардеп Олександр Ткаченко ініціює однойменне міжфракційне об’єднання “Новий Київ” у парламенті для обстоювання інтересів столиці. Тому не виключено, що група “Новий Київ” у міськраді – це група інтересів “Слуги народу”.

Троє “батьківщинівців” стали позафракційними, хоча кілька місяців тому Рух ЧЕСНО зафіксував, як їхні ґаджети прикрашали наліпки Зе!команди.

Після того, як сформується депутатська група “Новий Київ”, стане зрозуміло, чи достатньо в Кличка голосів для коаліції або ж у раді буде опозиційна більшість, котра блокуватиме питання, які мер вноситиме до порядку денного.

Зараз “Свобода”, яка завжди була опозиційною до Кличка, має 14 голосів, а “Єдність”, що лише нещодавно пішла в опозицію до мера, – 15. Отже, аби група “Новий Київ” змогла сформувати опозиційну більшість, їй потрібно знайти 32 депутатів. Наразі “Київська команда”, на базі якої хочуть створити нове депутатське об’єднання, налічує 17 депутатів. 

24 жовтня Київрада зібралася на сесійне засідання лише з третьої спроби. Загалом зареєструвалися близько 90 депутатів зі 120. Востаннє міськрада засідала ще у травні. Після того Київський міський голова Віталій Кличко скликав раду на пленарні засідання 12 та 19 вересня. 

Сесію проігнорували лише члени депутатської групи “Київська команда”, яка складається переважно з колишніх депутатів від “Самопомочі“. Очолює групу Сергій Гусовський. Законодавством не передбачено поважних причин, з яких депутати можуть пропускати сесійні засідання. До речі, під час засідання сесії Гусовський з частиною своєї команди проводив прес-брифінг під стінами Київради, але до зали так і не зайшов. Таким чином нівелюється функція представництва всіх виборців, яких представляють депутати з “Київської команди”.

Журналісти Руху ЧЕСНО звернулися до прес-секретаря Гусовського Володимира Анфімова по коментар, чому Гусовський з депутатською групою ігнорують сесійні засідання, на яких вирішуються важливі для столиці питання, котрі, ймовірно, згодом жорстко критикуватимуть члени “Київської команди”. Але відповіді на це запитання не отримали.

Засідання сесії розпочав міський голова.

“Добре, що депутати, розуміючи відповідальність перед киянами, зібралися сьогодні. Я хотів би ще раз подякувати тим депутатам, які, незважаючи на політичну турбулентність, персональні амбіції, політичні погляди, завжди приходили на засідання”, – зазначив Віталій Кличко.

Секретар Київської міської ради Володимир Прокопів, який раніше подав заяву про відставку, оголосив про дострокове припинення повноважень депутатів Київради, котрих обрано до парламенту. 

Читайте також: Київрада втрачає 4-х депутатів. Хто зайде натомість?

Зокрема, за списком партії “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ) до Верховної Ради потрапив депутат із фракції “Єдність” у Київраді, гречкосій Ігор Кісільов.

Депутатка Київради від БПП “Солідарність”, людина з орбіти забудовника Вадима Столара, гречкосійка Наталія Приходько теж пройшла до ВРУ за списком ОПЗЖ. 

За списком партії “Голос” нардепами стали двоє депутатів міськради з “Київської команди” – Олег Макаров та Андрій Осадчук.

Відтак новим депутатом Київради від “Єдності” став Юрій Курінний. Замість Наталії Приходько депутатське посвідчення отримавАндрій Білозір із “Солідарності”. Олег Макаров та Андрій Осадчук із депутатської групи “Київська команда” склали повноваження, натомість їх набулиНадія Пестерєва та Віктор Яцик.

Фракція “Самопоміч” збільшилася вдвічі: Пестерєва та Яцик стали її членами, а не пішли до “Київської команди”, що складається з депутатів, котрі на виборах балотувалися від політичної партії “Самопоміч”, але через конфлікт вийшли з фракції та створили окрему депутатську групу.

“Вони (Пестерєва та Яцик, – прим. ред.) висловили намір доєднатися до фракції “Самопоміч” та залишилися вірними своїм виборцям, які за них голосували. Яцик – відомий нейрохірург. Він добре знає проблеми київської медицини та має багато напрацювань, як покращити обслуговування. У нього вже є готові програми. Надія Пестерєва – юристка. Вона довгі роки в “Самопомочі” безкоштовно консультувала з питань пенсійного та соціального забезпечення. Також вона є відомою активісткою проти забудовників Микільської Слобідки. Ці депутати значно підсилять нашу фракцію”, – зазначає голова фракції Наталія Манойленко.

Тепер фракція “Самопоміч”, яка після розколу зменшилася до 2 депутатів, фактично подвоїла свою кількість.

Хто й куди пішов з БПП?

Наступними на засіданні оголосили заяви депутатів про вихід із фракцій. 24 жовтня “Солідарність” утратила 4-х членів фракції, а “Батьківщина” – трьох.

Так, БПП залишили Олександр ПабатІлля СагайдакОлександр Харченко та Олег Петровець

Виявилося, що ці депутати давно вирішили вийти з фракції, але тільки на цьому засіданні питання розглянули.

“Так, дійсно, сьогодні на сесії була зачитана моя заява щодо виходу з депутатської фракції “Солідарність”. Прошу зауважити, що вона була написана мною ще у травні 2019 року. На жаль, найближче засідання Київради відбулося аж через 5 місяців з дати написання заяви”, – коментує Руху ЧЕСНО Пабат.

Депутат Петровець опублікував свою заяву в соцмережах теж ще у травні, але відтоді Київрада не засідала.

Читайте також: Як БППшник із Київради Петровець сходив фейковим Зе!кандидатом на Полтавщину

Про заяву депутата Сагайдака, який колись був заступником Кличка та поєднував цю посаду з депутатським мандатом, також було відомо заздалегідь.

“Я заяву написав дуже давно, але сесія Київради довго не збиралася. Причина виходу з фракцій інших депутатів мені не відома”, – каже про своє рішення Сагайдак.

Рух ЧЕСНО поцікавився, чи мають уже депутати плани щодо входження до інших фракцій, груп або ж збираються створити нове об’єднання.

Пабат вирішив узяти паузу й не приєднуватися до жодної з фракцій чи існуючих депутатських груп.

“Поки що працюватиму в позафракційному форматі. У разі створення нових об’єднань буду визначатися, з котрим із них буде більше можливостей реалізувати програми “Київ без бар’єрів” та з розбудови Борщагівки”, – повідомляє депутат.

Ілля Сагайдак останнім часом бере участь у прес-конференціях разом з лідером “Київської команди” Сергієм Гусовським, а також співпрацює зі “свободівцями” та членами “Київської команди” в питаннях щодо викриття корупційних схем, у яких депутати підозрюють самого мера столиці.

Сагайдак зазначає, що вже є домовленості про створення нової депутатської групи, до якої він увійде.

“Ми з депутатами з “Київської команди” та деякими іншими депутатами Київради домовилися про створення депутатської групи, яка має на меті контроль за діяльністю міської влади та напрацювання плану дій щодо виходу столиці із системної кризи. Група буде другою за розміром після провладної фракції та опозиційною до Кличка”, – розповідає Сагайдак.

Зауважимо, що представники “Київської команди” на чолі з Гусовським не були присутні на сесії. Натомість вони разом із Сагайдаком та депутатом Верховної Ради України Олександром Ткаченком проводили прес-брифінг під стінами Київради. Раніше Ткаченко подав декларацію як кандидат на посаду голови Київської міської державної адміністрації та підтвердив свій намір обійняти цю посаду.


Фото з Facebook-сторінки Іллі Сагайдака

Брифінг було присвячено створенню депутатської групи “Новий Київ” у Київраді та однойменного міжфракційного об’єднання у Верховній Раді.

“…ми анонсуємо початок створення депутатської групи “Новий Київ”. Ми віримо, що зможемо об’єднати депутатів багатьох фракцій у системну опозицію до поки що діючої міської влади Києва, здійснення контролю над діями мера і його підлеглих та відстоювання інтересів киян. Вдячний Олександру Ткаченку за ініціативу створити міжфракційне об’єднання “Новий Київ” у Верховній Раді. Впевнений, спільними зусиллями ми зможемо зробити багато корисних справ для нашого міста”, – ідеться в дописі Гусовського у Facebook.

Як і ГусовськийТкаченко зазначає, що “Новий Київ” у парламенті має на меті вивести столицю з кризи, навести лад та сприяти притягненню до відповідальності учасників корупційних схем на чолі з мером Віталієм Кличком

Хто ж увійде до групи, наразі залишається таємницею. На своїй сторінці у Facebook Сагайдак пише, що консультації ще будуть:

“Інші депутати, які вийшли з фракцій, мають свої мотиви, і створення з ними групи ми не обговорювали. Ми плануємо провести консультації з депутатами, які розділяють з нами проголошену мету депутатської групи, та найближчим часом подати заяву про її створення, після чого ми у складі нової групи братимемо участь у діяльності ради зі спільною позицією”.

Депутати Київради Харченко та Петровець на SMS-повідомлення щодо подальших планів журналістам Руху ЧЕСНО не відповіли.

Олег Петровець балотувався на Полтавщині як фейковий Зе!кандидат. Усі його агітаційні матеріали були у стилі представників Зе!команди, і навіть спочатку він подав до ЦВК документи, де йшлося, що він є членом політсили “Слуга народу”. Голова партії Дмитро Разумков звертався до суду, аби ЦВК не заносила до бюлетеня інформацію про неправдиве членство Петровця, оскільки в окрузі, де він балотувався, був інший кандидат від партії – Андрій Боблях, тож Петровця вважали за самозванця. Суд зобов’язав ЦВК не зазначати даних про його членство в партії в бюлетені. 

Хто й куди пішов із “Батьківщини”?

Фракцію “Батьківщина” в Київраді залишили Сергій ПаладійВаган Товмасян і Сергій Римаренко. Двох останніх у квітні, ще до фіналу президентських виборів, Рух ЧЕСНО помітив на засіданні міськради з наліпками Зе!команди на мобільних телефонах.

На відміну від членів фракції “Солідарність”, “батьківщинівці” подали заяву 24 жовтня перед початком сесії, тому їхню колективну заяву розглянули того самого дня.


Фото з Facebook-сторінки Вагана Товмасяна

Товмасян зазначає, що причиною виходу з фракції стали розбіжності між діями та задекларованими принципами партії.

Caption

На запитання журналістів Руху ЧЕСНО про плани щодо приєднання до існуючих чи новостворених груп або фракцій Товмасян відповів, що ще не думав про це:

“Нікуди поки що не планували. Можливо, до нас будуть… (приєднуватися, – прим. ред.)”.

У коментарях до своєї публікації у Facebook Товмасян пише, що до Зе!команди долучатися наразі не збирається.

Там само його колега Сергій Паладій не дав відповіді журналісту Руху ЧЕСНО, а просто зазначив, що залишиться в рідному Києві. 

На SMS-повідомлення від журналістів Руху ЧЕСНО ані від Паладія, ані від Римаренка відповіді не надійшло.

У фракції кажуть, що це було передбачувано та розмови про вихід велися.

“Цей вихід (із фракції, – прим. ред.) давно планувався й був прогнозований. Я мав бесіди з усіма трьома фігурантами. Ми дійсно під час своєї діяльності в Київраді зазнавали певних впливів та іноді орієнтувалися на певні рекомендації наших друзів з Верховної Ради. Вони іноді викликали занепокоєння членів фракції, не тільки тих, хто вийшов. Напруга виникала, і внутрішнє середовище було деякий час конфліктне”, – коментує втрату голова фракції “Батьківщина” в Київраді Володимир Бондаренко.

Наразі він твердить, що решта депутатів від “Батьківщини” не має намірів залишати фракцію, попри деякі розбіжності в поглядах. Після виходу 3 членів фракція “Батьківщина” налічує 14 депутатів.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував новий законопроект від “слуг народу”, що може змінити життя киян. Під час прес-марафону Президент Володимир Зеленський сказав, за яких умов готовий підписати проголосований парламентарями законопроект “Про столицю”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539