Ірпінська влада влаштувала собі вихідний. Причини “бойкоту” та наслідки

0

13 листопада – робочий день. Ірпінська міська рада на роботу не вийшла повним складом.  Напередодні засідав виконком. На ньому головував перший заступник міського голови Олександр Маркушин, який бідкався через нібито свавільну діяльність правоохоронців:

“За останін 4 роки зайшли тисячі запитів”, – повідомляє чиновник всім членам виконкому.

На роботу правоохоронців скаржиться і новообраний секретар ради Андрій Літвинов (“Нові обличчя”). Його непокоять щорічні обшуки в Ірпінській міській раді.  Мешканка Ірпеня Михайлина Скорик-Шкарівська, яка зараз є поміником народного депутата від “Голосу” в робочий час побачила Літвинова в магазині у робочий час і запитувала його, чому рада зачинена і чому вона як мешканка міста не може скористатися послугами у ЦНАПі. У цьому ж магазині його зустріла знімальна група 1+1.

Роботу приймальні нардепа Олександра Горобця (“Слуга народу”) заблокована.

У день коли Ірпінська влада публічно оголосила про бойкот, загальнонаціональні ЗМІ повідомили про те, що в Ірпені заблокували будівництво “міста у місті”. Тут “Синергія Сіті” вирішила будувати 72 будинки. Людти вже вклали гроші. Забудовник – депутат Ірпінської міськради Ігор Оверко (“Нові обличчя”). Той самий, хто в Україні задекларував рекордні 586 квартир. Люди вклали у майбутні квартири гроші, як і в справі з іншим забудовником – колишнім депутатом від “Нових облич” Ігоря Вишнякова. Його рекомендував особисто екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Так званий “бойкот” розпочався після того, як це будівництво заморозили. “Громада Приірпіння” поцікавилася в юриста Юрія Брикайла, чи може орган місцевого самоврядування, який працює за кошти платників податків, оголосити бойкот-вихідний і не вийти на роботу:

“Орган місцевої влади не може сам визначати собі вихідні. У нас в державі вихідні та святкові дні визначені законодавством (навіть Кабмін може лише рекмоендувати графік перенесення робочих днів). Ніякі вихідні органи місцевого самоврядування собі не можуть призначити. Працівники могли б оголосити страйк, за умови дотримання процедур, встановлених законодавством, оскільки страйк є крайнім засобом (коли всі інші можливості виішення конфлікту вичерпано). Наразі, працівники ради просто не вийшли на роботу та не виконують своїх обов’язків, не маючи для цього правових підстав. Так от, є страйк, а є невідомо що.”

“Уявіть, що людина б сказала, що я зараз не виходжу на роботу, бо хочу більшу зарплатню. І вона почала б не ходити на роботу. То її просто звільнили б за прогули. Якщо вони бідкаються, що в них багато запитів, а приймати запити і відповідати на них, – це їхня робота і обов’язок, а вони не хочуть це робити і держслужбовці влаштовують страйк, то це називається невиконання працівником трудових обов’язків. Це не старйк. Це прогул роботи. Оголошенню страйку передують певні процедури, та прийняття загальними зборами відповідного рішення, яке оформляється протоколом”, – наголошує правник.

Окрім експерта-правника “Громада Приірпіння” вирішила поцікавитися у Юрія Бови – мера Тростянця (Сумщина), який за рейтингом УП увійшов в топ-5 мерів -інноваторів України, чи може рада закриватися і не працювати, оголошуючи “бойкот”.

“Чиновник не має права брати участь у протестних акціях. Це хіба якщо вони б взяли відпустку або робили це у неробочий час. Міська рада це не бізнес, де ти захотів відчинив двері, захотів зачинив. Це орган місцевого самоврядування. Така ситуація є неприпустимою, бо люди мають отримувати послуги і це не “хотелка” голови. Має бути в першу чергу реакція прокуратури. Забагато запитів – це не проблема. Можна збільшити штат, щоб відповідати. Не подобаються обшуки? Так кожен робить свою справу. Орган місцевого самоврядування свою, а прокуратура – свою. Як можна блокувати роботу ЦНАПу? Можна вийти в обідню перерву на протест під прокуратуру, бо в кожного громадянина є таке право. Можна в 17:00 вийти. Зараз завдається шкода громадянам України, які не можуть оформити спадщину та інші документи. Якщо всі сьогодні оформили собі відпустки, то питання тоді до того, хто ці відпустки підписав і погодив, як він залишив орган місцевого самоврядування без працівників, які мають працювати для громади”.

“Громада Приірпіння” чекає на реакцію правоохоронних органів, аби зрозуміти, що загрожує чиновникам Ірпеня за признчення собі вихідного дня, який по суті для всієї громади Ірпеня, Ворзеля, Гостомеля та Коцюбинського заблокував доступ до надання адміністартивних послуг.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539