Мінпраці й поліція бездіють. Як вижити другий рік без трудових?

0

Працівники Коцюбинської ради більше року не можуть забрати свої трудові книжки із приміщення ради. Воно захоплене самопроголошеним головою селища Сергієм Данішем (депутат “Нових облич“). Саме він внісся в реєстр як керівник селища у 2018 році, хоча громада його на цю посаду не обирала.

За законом, трудові книжки повинні віддати у день звільнення. Оскільки рада захоплена у протиправний спосіб, то і законів ніхто не дотримується. Але найбільше дивує те, що захищати закон не поспішають ані в Мінпраці, ані в поліції.

Постає питання, що рік без можливості працювати в раді, бо вона захоплена, і без можливості працевлаштуватися, бо нема трудових, можуть робити ті, хто був влаштований і оформлений в раді належним чином до її захоплення?

Як самопроголошений Єременко викрав трудові

Як тільки команда екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка зрозуміла, що є загроза втратити селище (= можливість дерибанити і Біличанський ліс, і бюджет), бо громада хоче приєднатися до Києва, раду після громадських слухань захопили. Другим самопроголошеним головою став депутат Микола Єременко. Його внесли в реєстр після чергової псевдосесії.

Трудові працівникам ради не видали і в раді працівники їх не могли знайти.

Після того, як Мін’юст зобов’язав реєстратора скасувати реєстраційну дію, якою Єременка внесли в реєстр як керівника ради, правоохоронці прийшли з обшуком раду і провели слідчі дії.

Вони виявили трудові книжки працівників. Про це мені розповіла понята Ольга Костишина. Вона наголосила, що трудові були у вільному доступі, що порушувало вимоги до зберігання трудових.

“Частина лежала просто на столі разом із підписаними розпорядженнями про звільнення, а частину знайшли у сумці одного із тих, хто брав участь у захопленню приміщення ради. У всіх книжках були записи про звільнення. Я звернула увагу слідчого, що у принтері є надруковані аркуші паперу. Коли слідчий їх оглянув, виявилося, що це були ще не підписані та не засвідчені печаткою розпорядження про звільнення, проте із заздалегідь проставленими номерами. Фактично, записи у трудових книжках були зроблені ДО видачі розпорядження, що є порушенням трудового законодавства (пункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників).”

Костишина за фахом юрист і вона дивується, як незрозуміло які особи змогли звільнити людей, які були на лікарняному та тих, хто є соціально незахищеними категоріями. громадян.

Пізніше стало відомо, що Єременку Карплюк обіцяв 20 000$ за голосування за зняття Матюшиної з посади селищної голови. Про це він сам розповів і це зафіксовано на аудіо, яке записували під час спецоперації СБУ, у результаті якої Єременка арештували за вимагання хабара в Ольги Матюшиної.

Як Даніш насміхається з людей і не дає трудові працівникам

У жовтні 2018 року відбувся черговий переворот. П’ятий. Цього разу в реєстр внесли Сергія Даніша.

Під час судового засідання 10 червня у справі, де Матюшина просила поновити її на посаді, суддя поцікавився, чи видали їй трудову. Вона пояснила, що трудової досі немає. Юрист Стогов, який представляв самопроголошеного Даніша, підтвердив, що трудова Матюшиної в раді. У липні місяці Матюшина особисто приходила в раду. Трудову так і не отримала, як і інші працівники. Ось відео, де чітко видно, що Даніш і не думає видавати трудові незаконно звільненим працівникам ради.

Трудову не видають не лише Матюшиній. Без трудової залишилися інші працівники – Тетяна Бондар, Людмила Демченко, Володимир Гальчевський, Олександр Корхут. Більше того, з ними так і не розрахувалися остаточно.

В голові не вкладається той факт, що гопота звільнила юриста Володимира Галькевича. Він має інвалідність. Сам прийшов в раду і сказав, що готовий допомагати відстоювати інтереси громади. Це людина, яка на милицях ходила в суди, аби захищати інтереси громади тоді, коли “Нові обличчя” були готові зливати всі справи і бюджет громади.

Команду Карплюка не цікавить взагалі ні законний, ні моральний аспект.

І от восени Верховний Суд виносить рішення, яке підтверджує, що Єременко ніколи не був секретарем ради і не міг бути в реєстрі як голова. Тоді як так могло статися, що в трудових книжках, які під час обшуку в раді навесні 2018 року виявили слідчі, працівники були звільнені за його підписом? Виходить, що трудові коцюбинцям можуть не віддавати просто тому, що це буде беззаперечний доказ у справі.

Суд визнав бездіяльність слідчого Ірпінського відділку поліції і зобов’язав його розглянути клопотання Матюшиної. Ухвала оскарженню не підлягає.

Що ж говорить слідчий у цій справі навіть після ухвали суду? Ось аудіо, де він твердить, що у нього пилом припадають 500 справ і він рекомендує просити іншого слідчого у цій справі. При тому, що правоохоронці дали зрозуміти, що іншого слідчого не буде.

Бездіяльність є не лише в роботі правоохоронців. Міністерво праці та соцполітики було проінформоване про ситуацію, яка склалася з невидачею трудових книжок.

Ольга Матюшина направила до Головне управління держпраці в Київській області звернення ще на початку серпня. Вони мали здійснити держконтроль за дотриманням трудового законодавства. Трудові книжки мають бути повернуті працівникам. Керівник управління Владислав Андрієнко відповів, що позбавлений права впливати на дотримання трудового законодавства. Навіть після скарги до Мінпраці, відповідь Андрієнка не змінилася, щоправда в неї додалася нова інформація. І надіслана вона була в середині листопада.

Нібито 8 жовтня 2019 року (по суті через рік після захоплення влади) самопроголошений Даніш направив листа Ользі Матюшиній, аби та забрала трудову. Та твердить, що листа не отримувала.

Ще одна працівниця ради Тетяна Бондар каже, що ніхто до неї також не направляв листа, щоб повідомити про те, що готові віддати трудову.

Історія з листом виглядає дуже дивною, тим більше, що в липні місяці Матюшина особисто була присутня в Коцюбинській селищній раді і прийшла саме за трудовою.

“Я не можу зрозуміти одне. Я неодноразово питала Даніша щодо трудових працівників і своєї зокрема. Є відео. Як політична система і система правоохоронних органів може бездіяти в питання, яке, згідно з чинним законодавством має вирішуватися миттєво. І я тепер чудово розумію, що Даніш вже на 2 році порушення закону зрозумів, що доведеться відповідати і тепер він намагається розказати правоохоронцям, що це нібито я не ходжу за трудовою. І питання не лише в трудових, питання в тому, що за злочин мають нести відповідальність і ті працівники ради, які вчасно не отримали трудові мають повне право на компенсацію. Тих, кого незаконно звільнили – мають поновити. А це зарплата за понад один робочий рік. Все через те, що Даніш у протиправний спосіб захопив владу і думає, що покарання не настане”, – каже Матюшина.

Деякі працівники, зокрема Людмила Демченко та Тетяна Ганзій, подали до суду десь рік тому, аби повернути трудові книжки. Згодом позов подала і Тетяна Бондар. Їх позбавили права на працю і не розрахувалися. Жодного засідання по цих справах в Ірпінському суді так і не відбулось за рік після подання позову, хоча згідно Закону мали б розглянути протягом 2 місяців. Скарги на голову суду не допомагають.

“Ми тричі носили в раду листи з проханням, щоб нам повернули трудові. Там були наші адреси і телефони, щоб з нами можна було сконтактуватися. Не телефонували і не казали, щоб ми прийшли забирати трудову”, – розповідає Людмила Демченко, на яку напав кілька років тому тітушка, який пов’язаний із забудовником з команди Карплюка.

І через невиконання рішень, яким суд визнав бездіяльність поліції і забов’язав розглянути клопотання Матюшиної, в якому потерпіла просить поліцію здійснити тимчасовий доступ до трудових книжок і повернути, Матюшина звернулася в ДБР, пішла на прийом до керівників поліції області та Ірпеня.

Згодом, правоохоронці нам повідомили, що після низки скарг Матюшиної на бездіяльність поліції справа зрушилася з місця. Даніша слідчий допитав в 20-х числах листопада.

На прийомі Нєбітова, який проводить їх на початку кожного місяця, Ірпінській поліції було надано протокольне доручення здійснити тимчасовий доступ і повернути скаржникам трудові, за 3 тижні Ірпінська поліція не спромоглась виконати.

Виникає питання, що заважає поліції виконати рішення суду, отримати тимчасовий доступ до трудових, повернути їх незаконно звільненим працівникам, щоб вони могли мати гідне право на працю та притягнути самопроголошеного Даніша до відповідальності.

Держпраця має організувати позапланову перевірку.

Працівники, які саботують виконання законів України другий рік поспіль, мають бути звільнені, оскільки їм не допоможуть навіть курси підвищення кваліфікації, якщо за весь цей час вони не змогли добитися того, щоб захистити інтерес громадян України.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539