Реформа поліції і децентралізація. Скільки треба виділити громаді коштів для запуску місцевої поліції?

0

Наразі Кабмін затверджує перспективні плани областей, з-поміж яких і план Київської області. Приірпіння наразі у перспективному плані має 4 ОТГ: Ірпінську, Бучанську, Гостомельську і Коцюбинську.

“Громада Приірпіння” вирішила з’ясувати у новопризначеного начальника поліції Ірпеня Валерія Євтушенка, скільки треба буде громадам коштів на фінансування поліції, коли завершиться реформа децентралізації і коли громади будуть самостійно відповідати і за медицину, і за освіту, і за матеріальне забезпечення правоохоронних органів.

Про інтерв’ю домовилися на території Біличанського лісу. Начальник поліції ще у машині був в перчатках – так їхав в Коцюбинське, і на виході з машини вдягає захисну маску чорного кольору.

  • Як буде функціонувати поліція у новостворених ОТГ?

– Зараз відбувається не лише реформа децентралізації. Зараз відбуваєтсья і реформа поліції. Після створення ОТГ держава даватиме кошти на оплату праці поліцейським об’єднаної громади, але всю матеріальну базу має забезпечити громада. Це і транспорт, і бензин, і відповідні приміщення…

  • Наразі, скільки отримала поліція Ірпеня з бюджету міста?

– Нам виділили на останній сесії 200 000 грн. Але цього критично мало. Я був керівником поліції Києво-Святошинського району. Там я отримував понад 4 000 000 грн і міг за рік купити 7 машин для правоохоронців. Поліція працювала і буде працювати для громади, але кожен має зрозуміти, що має бути належна матеріальна база. Я як менеджер, який прийшов в лютому, маю сказати, що матеріальна база в поліції Ірпеня бажає кращого, але достатня для виконання покладених на поліцією завдань. Але має бути гідне фінансування.

  • Я знаю, що громада подала петицію про те, щоб бюджет Ірпеня припинив фінансувати КП “Муніципальна варта”. На нього громада витрачає понад 11 млн на рік. Якби Вам дали такі кошти, це які б потреби закрило?

– Цих би коштів для поліції вистачило, щоб суттєво обновити та доповнити наявну матеріальну базу. Ремонт зробити, техніку купити, вирішити транспортні питання. Все могло б бути вирішене.

  • Якщо ми будемо дивитися на кількість населення в Коцюбинському і Гостомелі, які від’єднуються від Ірпеня і повинні будуть тепер самі фінансувати роботу поліції, скільки має бути поліцейських і хто оплачуватиме їхню роботу?

– Зарплата поліцейському офіцеру громади (ПОГ) буде нараховуватися з держбюджету. У громаді має бути на кожні 6 000 населення один ПОГ, якщо це село чи селище, а для міста показник один ПОГ на 7 000. Важливо розуміти, що основна мета реформи, щоб поліцейський офіцер громади не лише працював на території цієї громади, але й там проживав. Дуже важливо зрозуміти суть реформи. ПОГ – це місцеві правоохоронці, які вовинні знати громаду і виконувати посильно профілактичну функцію. Люди мають розуміти, що правоохоронці поруч і їх ніхто не перекине сьогодні з Коцюбинського в Гостомель чи з Гостомеля в Ворзель. 

Для того, щоб стати поліцейським в громаді треба мати досвід роботи 1,5 роки, подати анкету, пройти тестування й співбесіду. Далі буде 2-2,5 місяці навчання. Це спеціальний підготовчий курс. Заробітна плата буде від 14 000  грн. 

Якщо у громаді не мешкають ті, хто вже проходить службу в поліції і мають відповідний досвід, то треба думати про те, як надавати службове житло. Таким громадам, як Коцюбинське і Ворзель, треба буде десь 3-4 поліцейських громади. Але враховуйте, що кількість передмістя в Києві зростає дуже швидко, бо заселяються нові будинки, тому кількість ПОГ, яка буде потрібна громаді, може зростати.  ПОГ буде звітувати не лише перед керівництвом відділу, але й перед самою громадою.

(У лісі, коли відстань до 4 метрів і немає людей, фотографуємо правоохоронця без маски)

  • Є якісь вимоги до приміщення?

– У громад є два варіанти, як вибудувати роботу поліції. Для маленьких громад, таких як Коцюбинське і Гостомель, можна відкривати один так званий центр безпеки, а якому під одним дахом може розміститися декілька служб, які виконують функції у сфері забезпечення безпеки життєдіяльності населення (місцева пожежна команда або комунальна аварійно-рятувальна служба, підрозділи служби екстреної меддопомоги та приміщення для роботи правоохоронців). Одне приміщення з різними вхідними групами. Але це кожнагромада буде вирішувати сама з огляду на те, як вони бачать цю роботу.

Інший варіант, це зробити не центр безпеки, а поліцейську станцію. До приміщення поліцейської станції є свої вимоги. Це має бути приміщення з окремим входом і маж мати три кімнати. 1 – робочий кабінет офіцера громади, 2- робочий кабінет групи реагування патрульної поліції, 3 – кімната для відпочинку і окремий санвузол. Для роботи офіцера громади треба службовий кабінет 12 м2.  

Громади беруть на себе фінансування оплатити за комунальні послуги цієї поліцейської станції та технічне оснащення ПОгів – столи, комп’ютери, планшети і т. д.

  • Хто оплачуватиме транспорт і хто платитиме за бензин?

– На таку кількість ПОГ, які треба, наприклад, для Коцюбинського чи Гостомеля, то треба щонайменше по одному авто. Їх мають купувати місцеві громади і передати поліції. Колір та модель машини чітко визначені – це біле Renault Duster, до якого також є свої вимоги. Звісно, що коли ми говоримо про Ірпінь та Бучу, то ситуація інша. Бучанська ОТГ, до прикладу, вона, згідно з перспективним планом охопить кілька районів Київської області і тут питання логістики буде складніше, відповідно, треба буде більше ресурсу. Що стосується Ірпеня, то цій громаді треба хоча б 5 авто. 

  • Бензин на виїзди – це теж лягає на місцевий бюджет? Якщо так, то які це суми?

– Бензин для організації діяльності ПОГів – це теж має забезпечити, як і транспорт, місцевий бюджет. Для такого населеного пункту, як Коцюбинське чи Гостомель, приблизно треба буде 500 літрів на пальне щомісяця. 

  • Ви вже відчуваєте, що суспільство, місцеве самоврядування чи бізнес реагує на проведення реформи поліції? 

Тут можу сказати, що забудовники сто відсотків реагують на те, що проходить ця реформа. Звісно, кожен забудовник хотів би заохотити майбутніх клієнтів до купівлі квартири саме в його ЖК. Якщо житловий комплекс великий і може претендувати на те, що для нього по кількості населення треба буде поліцейський об’єднаної громади, то такий забудовник може передбачити в себе таке приміщення або таку вимогу може до забудовника ставити місцева влада.

  • Що треба для того, щоб громада запустила роботу свого відділку поліції в ОТГ?

– Для цього місцева громада має мати матеріальну базу, яку я перерахував вище, і потім підписує і скріплюється печаткою меморандум про співпрацю та партнерство сторін між ГУНП Київської області та головами ОТГ.

(Розмову перериває дзвінок, оперативно повідомляють нову інформацію щодо реагування в умовах коронавірусу)

  • Тобто зараз у нас налагоджується так би мовити “первинна” ланка роботи поліції, як це було з медициною. Як буде працювати “вторинна” ланка – криміналісти і т. д.?

 – Звісно, першим на виклик буде реагувати поліцейський офіцер громади. При потребі буде виїздити до Гостомеля чи до Коцюбинського слідчо-оперативна група з Ірпеня. Щодо Бучанської ОТГ, то в них буде своя ланка реагування.

Реформа, яка зараз відбувається, вона дуже важлива для держави і суспільства. З огляду на те, що в місцеві бюджети дали більше коштів і вниз держава спустила повноваження, то громади мають розуміти, що зараз саме вони з місцевого бюджету мають створити і забезпечити матеріальну базу для ефективної діяльності медицини, освіти, поліції. 

Я розумію, що рівень довіри до поліції може бути не найвищий. Але, коли щось трапляється, то в і громада, і місцева влада, і журналісти звертаються до поліції. І кожен має розуміти, що ми працювали, працюємо і будемо працювати, але якість роботи так чи інакше залежить від тих ресурсів, які виділені на розвиток того чи іншого напряму. І тепер місцева влада повинна сприяти зміцненню матеріальної бази поліції. Це буде показником того, чи готова влада інвестувати в безпеку громадян.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539