Якість води в умовах карантину: запах лайна не щез. Додався жахливий осад

0

Другий рік поспіль вода в селищі Коцюбинське тхне нечистотами. Торік кліька місяців ми домагалися того, щоб зробили незалежний аналіз води. Зрештою мешканці скинулися грошима і зробили самі ці аналізи води з водогону.

З’ясувалося, у воді, яка пахне нечистотами, є фекальне забруднення. Питання підняли на рівень області. Але і по цей день нічого не вирішилося. Нікого до відповідальності за те, що вода була і є неналежної якості, за те, що не інформувалася громада і не підвозилася вода не притягнули. Що це значить? Що нічого не зміниться, бо система не покарала тих, хто порушував закон і ризикував здоров’ям людей.

Наразі у нас епідемія коронавірусу. Люди сидять вдома і посилено споживають воду з крану. І у порівнянні з минулим роком якість води за останні місяці стала значно гірша. Запах лайна залишився, як і був і з настанням тепла тільки посилився.

Додався жахливий осад. Помітила я це після того, як у мене розрівало фільтр. Аналогічні випадки трапляються  в інших мешканців селища . Хтось каже, що це могло статися через те, що тиск води був високий (у мене стояють запобіжники від стрибків тиску води), а хтось каже, що фільтри не витримують забруднення води і їх розриває. Причину стверджувати не буду, але запобізники від надмірного тиску води в мене встановлені і фільтр зірвало. Фільтри в середині були брудні неймовірно.

На карантин була закуплена вода в бутлях, але державна політика спрямована на те, щоб не виходити нікуди зайвий раз, то вирішила, раз є всі продукти – буду воду кип’ятити і подивитися, що з того буде.

Набрала 4 літри води в баняк. Дала десь годину на те, щоб вода вихолола і вирішила перелити її в пластиковий бутль.

Коли переливала воду, то побачила, що на дні від 4 літрів залишився серйозний осад.

Залишок води (десь літри півтора) я вже переривала через марлю.

Ось так виглядає марля (осад був на дні, баняк рухала мінімально), після того, як її три рази прополоскала.

Пішла в ванну і подивилася на прозорий вивідник конденсату з бойлера. Він був прозорим ще в лютому. Виглядав десь так.

Зараз він просто кольору іржі це при тому, що кілька місяців тому ми чистили бойлер. Тобто за кілька місяців якість води не просто стала з запахом лайна, а додалася ще одна “корисна” властивість.

Тут додам, що моєму будинку десь 13 років. Тобто він новий.

І от хочеться спитати тих мешканців селища, які радіють незаконному парку в лісі на ДОЗі, який облаштовує самопроголошена влада в умовах пандемії, коли всі інші населені пункти економлять кошти і затягнули пояси.

Ви хоч розумієте, що вода – це якість життя і здоров’я. Зараз ми всі сидимо вдома і запаси якісної води поповнювати все важче. А наші гроші йдуть на бюджетну гречку, щоб купити 20% голосів продажного електорату.

Ціна питання не лише здоров’я – аналізи, лікарі, виведення каміння з нирок і т. д. Ви будете ставити запобіжники від тиску води, а буде рвати фільтри. А це купити новий фільтр. Ви будете купувати воду для пиття. А це бюджет на сім’ю з кількома дітьми може доходити до 3 – 4 тис грн на рік. І це тільки на пиття. Митися все одно будете лайном, підлогу мити все одно будете лайном. Бо якщо купувати воду і на це, то бюджет буде космічним.

А вам принесуть під двері пакет з гречкою і олією, який полірне радість від майданчика в лісі. І якість життя в найближчих 5 років не зміниться, якщо ви знову продасте свій голос політикам-гречкосіям.

А в умовах карантину ми навіть не зберемо піж УЖКГ “Біличі” людей, бо на нас просто накладуть штраф, а якість вони вони все одно не покращать.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539