COVID-19: які закупівлі провів Ірпінь та регіон в цілому

0

Влада Ірпеня розповідає громаді у рік виборів, як вони ефективно ведуть боротьбу з коронавірусом. Екс-очільник міста Володимир Карплюк, який добровільно втік з посади після низки підозр від прокурора, повернувся з Європи, карантину не дотримувався і побіг піаритися в місцеву інфекційну лікарню фотографуватися, яку заходилися ремонтувати приватним коштом. 

У рамках акції “Діємо разом” я вирішив дослідити, як же в умовах пандемії працює бюджет Ірпеня і як його переформатовує влада. Особливо після того, коли дружина очільника КНП “Ірпінська центральна міська лікарня” написала: “а вносят (зміни в бюджет Ірпеня-ред.), так как сейчас есть более нуждающиеся объекты на которые нужны финансы… мы выживаем в период пандемии…”.

Так от, у передвиборчий рік із закупівель прозоро виходить, що ми коронавірус рятуємо… тротуарами. Їх ми робимо посилено, бо в жовтні вибори, аж на 10 млн, у той час, як на боротьбу з коронавірусом навіть півмільйона не знайшли. Зате, як же без сувенірної продукції, коли всі сидять на карантині!

Якщо подивитися, як пропорційно розділили наш “бюджетний пиріг”, то реальність виглядає ось так.

Не знаю як укого, а у мене залишається враження, що спеціально для медиків роблять тротуари, щоб їм зручно було діставатися до місця роботи. Закупівель транспортних послуг для медиків Ірпінського регіону не було.

Ну і звісно як тут не згадати першого заступника ІМР Олександра Маркушина, цитата якого з’явилася на офіційному сайті Ірпінської міської ради якраз напередодні періоду, який я досліджував.

Звісно, якщо бюджетні кошти витрачати на тротуари, то грошей в бюджеті на все не вситачить. Мабуть саме тому до громади звернувся т.в.о. Міського голови Андрій Літвинов (“Нові обличчя”)

Він пообіцяв кожному хто допоможе  місту вручити офіційну подяку від Ірпінської міської ради. Мабуть саме з цієї метою було закуплено сувенірної продукції на 76 500 тисяч.

Засоби захисту

По всій країні зараз волонтери збирають кошти на засоби захисту для медиків. В ірпені теж збирають кошти.

А що ж влада? Ось аналіз того хто купив і яку суму витратив.

Та й то, Ірпінська центральна лікарня зробила закупівля засобів захисту тількі після скандальної інспекції лікарні Антона Гура.Де він які засоби захисту використовують лікарі.

Закупівлі в регіоні

Станом на 15 квітня в регіоні зафіксовано 23 випадки захворювання на коронавірус. Інформація з офіційного сайту ОДА, випадок захворювання на коронавірус. Скільки коштів витратили міста та селища регіону обгрунтовуючи витрати COVID-19

Найбільше всіх витратила Буча. Закупили два апарати ШВЛ, тести на COVID-19, засоби захисту та інше.

На другому місці по витратах Гостомель. Тут тільки на засоби захисту та дезінфекції витратили більш ніж 500 000,00 грн.

Цікаво, що Ірпінь не закуповує ані дезінфекційних засобів ані послуг з дезінфекції. Виникає питання: хто і чим проводить дезінфекцію будинків під час шоу, яке влаштовують кожного разу коли виявляють людину інфіковану COVID-19.

Навіть Ворзель витратив з бюджету гроші на нове обладнання для інфекційного відділення, хоча поки що входить до Ірпінської міської ради та сплачує гроші в бюджет Ірпеня. 

Коцюбинське не витратило жодної копійки.

Зараз в державному бюджеті шукають гроші для боротьби з COVID-19 та наслідками. Забирають кошти з культури та освіти. Органи місцевого самоврядування теж економлять бюджети і блокують бюджети розвитку, не роблять парків, як це собі дозволяє робити під час світової пандемії Коцюбинське, яке на боротьбу з коронавірусом не витратило жодної гривні.

Ірпінь же виділяє на боротьбу з вірусом копійки, зате сплачує кошти на підрядні роботи з облаштування тротуарів компаніям, які належать члену виконкома Ірпінської міської ради Сергію Пашинському, при цьому звертаються до громади за допомогою з закупівлями необхідних речей і обіцяють подякувати. 

Нагадую, Наразі в країні триває мобілізаційна акція #ДіємоРазом, до якої долучилися “Пацієнти України,  волонтери” та представники “Голосу”. Основна задача – якісно співпрацювати з медиками, органами місцевого самоврядування, правоохоронцями задля того, щоб максимально ефективно долати наслідки коронавірусу наявним в громадах ресурсом.

Я маю економічну освіту і очолюю батьківський рух. Вирішив відмоніторити закупівлі на Київщині, які місцева влада робила для того, щоб боротися із covid-19.

Навіщо проводити такий моніторинг і що він дає:

а) можна оперативно реагувати в разі наявності корупції та виявляти тих, хто хоче нажитися на цій біді. Економія бюджетів в умовах економічної кризи це актуальне питання не лише для сімейних бюджетів, а й для місцевого бюджету і для держбюджету;

б) мати загальну картинку кількості та якості того, що закуповується для боротьби з коронавірусом в областях, щоб мати інструмент для оцінки достатності вжитих заходів ініціювала моніторинг закупівель.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня та координатор “Голосу” по Ірпінській міськраді 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539