Кейс Березинець-Федорука від “А” до “Я”

0

Що трапилося?

Олена Березинець прославила Бучу не лише на всю Україну. Уже повідомлення про її вчинки з’явилися і на закордонних сайтах.

Але ще більш огидно показали себе її колеги по депутатському корпусу на чолі з Анатолієм Федоруком.

Сам Федорук спробував заспокоїти людей, тим, що “запросив Олену Березинець до себе на розмову”, але мабуть прочитавши у коментарях, що люди думають про таку його реакцію, видалив допис.

Скоріше за все, Федорук спробував умити руки, заявивши,  що людям треба просто переобрати депутата на виборах. 

Це дуже вже цинічно прозвучало, враховуючи, що він особисто агітував за політичну силу “Нові обличчя”, від якої разом з Березинець стали депутатами його найближчі сподвижники, у тому числі й секретар міської ради. 

Хто ще винен крім Березинець?

На наступний день голова  регламентної комісії Катерина Ципящук повідомила, що на засіданні комісії, вони дійшли висновку, що поведінка Олени Березинець є неприйнятною та недостойною депутата. А також повідомила, що членами комісії буде розроблено та винесено на розгляд сесії Бучанської міської ради Кодекс етики депутата міської ради.

А от у коментарях Ципящук разом із секретарем міськради Василем Олексюком почали розкручувати тему про стан психічного здоров’я Олени Березинець, що вони очікують “стабілізації” її стану і т.п.

І далі…

А ось іще…

І тут з’ясувалося, що подібна поведінка Олени Березинець була й раніше.
Невже Ципящук з Олексюком цього не знали?

Під тиском коментарів людей, Ципящук вимушена була визнати, що проблема була й раніше, при цьому цинічно  намагається змінити акценти – що, мовляв, якщо проблема була раніше, то треба покинути людину і не допомагати їй? У відповідь співрозмовниця коректно вказала Ципящук, що її спроби змістити акценти не увінчалися успіхом.

Далі огидність ситуації проявляється ще більше.

Виявляється, ця ж комісія Ципящук раніше уже розглядала скарги на Березинець. Люди пишуть, що за результатами Березинець нагородили грамотою, а цього разу можливо дадуть медаль.

Це ж підтверджують інші учасники того ганебного засідання комісії Ципящук, куди мешканці принесли роздруківки з образами і матюками.

Виявляється тоді «всім на комісії смішно було з того, що вона (Березинець) писала гадості всім і типу зробили вигляд, що це нормально в інтернеті можна писати що хочеш…». Згадують, що найбільш смішно тоді було Лисенку.

Тобто уже були випадки коли Олена Березинець ображала і матюкалася, але на офіційному засіданні комісії з етики Бучанської міської ради з цього посміялися.

Як так могло статися? Це випадковість?
Аналізуємо реакцію людей на заяву Ципящук, що буде розроблено Кодекс етики депутата Бучанської міської ради.

Бачимо, що мешканці Бучі обстоюють необхідність дотримання правил етики також усіма посадовцями Бучанської міської ради, а не лише депутатами. Оскільки часто-густо хамство звичайних клерків в обговореннях зашкалює.

Ця новина може шокувати будь-кого, але не тих, хто переглядає бучанські пабліки і спостерігає регулярне хамство з боку ряду депутатів і посадовців Бучанської міської ради.

Чому ж такий акцент саме на Березинець?

Проблемою Березинець стало не те, що вона перегнула палку, а в тому що ця історія набула всеукраїнського поширення. Той же самий секретар Бучанської міської ради Василь Олексюк теж неодноразово писав образливі публікації в бік опонентів. При цьому він ще раніше за Ципящук повідомив про розробку Кодексу етики депутата Бучанської міської ради. Цікаво, Олексюк про своє хамство теж буде проводити розслідування і засуджувати, чи Березинець так і залишиться у них крайньою?

А що ж мер Анатолій Федорук? Як він реагував на подібні вчинки своїх підлеглих? Засуджував їх чи заохочував? Питання риторичне. Оскільки й  сам Федорук полюбляє застосовувати, як він мабуть вважає гумор чи сарказм, хоча для багато кого його поведінка є реальним хамством.

Тобто люди вже неодноразово зверталися і до Федорука особисто, і у комісію з етики міськради, але вони спускали усе на гальмах, тому рано чи пізно це мало відбутися, адже якщо депутат від команди Анатолія Федорука із фракції «Нові обличчя» бачить що їй усе хамство щодо виборців сходить з рук, то реально може втратити почуття реальності. 

Тому, окрім вини депутатів регламентної комісії на чолі з Ципящук, присутня вина й Федорука, оскільки він не просто не реагує на хамство своїх підлеглих та депутатів, а й особистим прикладом заохочує їх до цього.

Можна було б ще наголосити на вині і тих виборців, які з 1998 року щоразу на виборах голосують за Федорука, але  переглядаючи коментарі бучанських пабліків, можна побачити, що про це вже багато хто починає задумуватися.

Випадковість чи послідовність? Кейс сестри Федорука.

Але є ще один цікавий момент. Ципящук наголошує, що відкликання депутата є виключно прерогативою виборців. 

Загалом команда Анатолія Федорука розносить інфомрацію, що вони не мають юридичних можливостей позбавити Березинець мандата, окрім її власного бажання. Але тут доречно згадати, що у Анатолія Федорука є старша сестра, яка є мером сусіднього Ворзеля. 

Так от, у Ворзелі керівник УЖКГ та одночасно голова бюджетної комісії Олексій Бабієнко у фейсбуці ще на початку 2018 року теж прилюдно принижував людську гідність жінки.

Думаєте були якісь санкції? Бабієнко до сих пір благополучно працює на цих посадах, отримує грамоти і подяки від влади. Дійсно, депутата тільки виборці можуть відкликати. А от з посади керівника УЖГК та голови бюджетної комісії може і мер з депутатами звільнити. Доречі дружина Бабієнка, тоді працювала у Лариси Федорук, а потім перейшла працювати до Анатодія Федорука. 

Так от,  про обставини розгляду скарг на Березинець на комісії Ципящук зараз можемо дізнатися зі слів окремих учасників тих подій, які на моє прохання розповісти докладніше не проявили ентузіазму. 

Але про перипетії розгляду хамства Бабієнка збереглося наочне відео на якому зафіксована і позиція самого Бабієнка, і позиція голови і секретаря Ворзельської селищної ради, і навіть позиція тих двох депутатів бюджетної комісії, які прийшли захищати честь Бабієнка на регламентну комісію. 

Що буде? 

Країна ще не раз побачить і почує про Федоруків. І мешканці Бучі й прилеглих населених пунктів знову будуть отримувати запитання від своїх знайомих як вони умудряються обирати таких екземплярів.

Все більше мешканців здогадуватимуться, про те що у Федоруків на умі, то у Березенець і Бабієнко на язиці.

ЩО немає гарних царя й цариці і поганих бояр.

Що є команда Федоруків, у яку підлеглих вони підбирають по своїй подобі і моральним якостям.

І якщо знову їх обрати, то можливо варто переобрати і Березинець? Щоб хоч іноді чути голос правди, що вони думають про своїх виборців.

Автор: Олександр Михайлич

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539