Як повернути любку на Любку і навіщо Коцюбинському теплиця у 18 школі

0

Десь 5 років тому я розробила маршрути для дитячих походів лісом. Щороку ми водимо по кілька походів, в яких беруть участь не лише односельці, а й столичні школярі приходять цілими класами по наших маршрутах, у походи ходили депутати Київради і навіть прокурор, який захищав в суді Біличанський ліс від дерибану з боку Коцюбинської селищної ради.

Один з нумізматів, який був в поході, коли побував біля річки Любка, сказав нам про те, що є раритетна монета з рослиною – любкою. Вона червонокнижна. Це українська орхідея. Квітка дуже красива, цвіте тоді, коли цвіте черемха – навесні. У старовину вірили в те, що напій з любки  може приворожити і закохати. Квітку знищили біля міст через її красу, схожіть з орхідеями, й лікувальні здібності.

Ті, хто ходять в походи, зібрали кошти і купили одну таку раритетну монету номіналом в 2 гривні. Заплатили 300 грн.

Є ще срібна монета з любкою номіналом в 10 гривень, але вона суттєво дорожча.

Якось на клумбі під лісом ми таки виявили любку. Невідомо, чи хтось її посадив, чи це насіння, яке з болота сюди могли занести птахи. Ми розуміли, що наша задача зберегти цю червонокнижну квітну і розмножити. Так виникла ідея повернути любку на Любку.  Звісно не туди, де ходять люди, бо її винищать, але хоча б вздовж нашого походного маршруту, щоб показувати дітям, як вона росте в природі.

У нас з’явилося трохи насіння. І ми почали стежити за тим, як воно проростає. І от у нас вже є 7  рослин і ми ретельно стежимо за тим, щоб вони розмножувалися і насівалися.

Для того, щоб дбати про Любку нам не треба створювати жодної громадської організації і під приводом захисту природи захоплювати озеро, як це вже зробили деякі наші односельці. За природу можна подбати без парканів і обмежень для всіх людей. І подбати так, щоб наступні покоління цінували вчилися цінувати природу.

Так само дуже хотілося б в селищі розмножити деревовидні піони. Вони дуже гарно цвітуть навесні.

Ми зібрали насіння одного з таких піонів і насіяли. Вже є перші паростки.

Уявіть, які могли б бути цікаві уроки біології для дітей в 18 школі, якби вони могли своїми руками розмножувати червонокнижні види рослин, поставили собі за мету повернути любку на Любку, вирощувати красиві кущі для селища. Саме тому я прошу підтримати петицію щодо відновлення теплиці. Нам залишилося зібрати лише 20 голосів.

Розсаду можна було б не купувати за бюджетні гроші. Подивіться, де днями валяються кущі, які закупило селище, а це впливає на те, як вони будуть приживатися.

І не перший раз селище витрачає сотні тисяч, а це все гине, бо не доглядалося належним чином…

Можна було б одразу з теплиці забирати і садити посадковий матеріал. Зараз після того, як в світі і в Україні буде економічна криза, бюджети треба заощаджувати. Віддавати шалені кошти на озеленнення і в части економічного зростання нераціонально, а в часи кризи і поготів.

Саме тому селищу треба відновити теплицю, щоб можна було і навчання зробити цікавішим, і допомогти селища заощадити гроші.

Авторка: Олександра Куцан, депутатка Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539