Бородянка перейшла дорогу Ірпеню: хворих туди відправляти можна, а префектуру – ні

0

На сесії в четвер, 7 травня, депутати Ірпінської міської ради збираються звернутися до міністра з питань розвитку громад і територій з проханням категорично не підтримувати створення Бородянського району замість Ірпінського.

Для в.о.міського голови Ірпеня Андрія Літвінова, так само як і для команди “Нових облич”, які не заглиблюються в суть реформ, є принциповим залишити центр району собі. Вони вважають це питанням пристижу і не зважають на ту перенаселеність та навантаження на інфраструктуру, які виникли вже зараз. 

Головний аргумент проти Бородянки полягає в тому, що мешканцям Ірпінської, Гостомельської та Бучанської ОТГ доведеться дуже далеко їздити за послугами, хоча насправді в результаті децентралізації саме Ірпінь, а не райцентр зобов’язаний забезпечувати всі сервіси мешканцям у межах громади

Особливої гостроти ситуації додає той факт, що на цьому тижні через хворобу COVID-19 у двох лікарів на карантин закрили Ірпінську міську лікарню в Бучі, порадивши всім хворим Прірпіння їхати лікуватися саме в… Бородянку. І це в умовах, коли через коронавірус повністю скасоване міжміське транспортне сполучення!

Це вже жваво обоворюють в громадах Приірпіння.

Чому Бородянка?

Конфлікт між двома населеними пунктами, які розділяє 29 кілометрів прямої Варшавської траси, виник через адміністративно-територіальну реформу, в результаті якої з 25 нинішніх районів має залишитися лише 5. Про це вже заявляв народний депутат Віталій Безгін. Тобто відбудеться укрупнення зі зміною функцій: районні центри повині в перспективі залишаться без депутатів і голів районних рад, який замінить префект – по суті представник президента з контролюючими функціями. Тобто райцентри більше не “ділитимуть бюджети”, оскільки гроші надходитимуть з Держказначейства напряму в об’єднані територіальні громади, а здійснюватимуть державний нагляд за органами місцевого самоврядування.

Бородянку як новий центр субрегіонального рівня запропонували тамтешні керівники. Зокрема, за це на сесії в квітні проголосували депутати Бородянської селищної та районної рад. Одночасно їх підтримали Бучанська міська рада, Гостомельська селищна та Пісківська ОТГ. Керівники Іванківського і Поліського району вагаються, а очільники Вишгорода бачать районний центр у себе.

Аргументи тих, хто “за”, прості: Бородянка, на відміну від Ірпеня, є рівновіддаленою від усіх громад, які планують включити до одного району,  необхідну транспортну та соціальну інфраструктуру та готову адміністративну будівлю, де можна розмістити префектуру. Відтак представники органів місцевого самоврядування просять врахувати їхню думку і прийняти логістичне рішення, яке, звісно, сприятиме розвитку і самого нового центру.

Хоча м’яч наразі таки на боці Ірпеня. Київська обласна державна адміністрація подала до Міністерства розвитку громад і територій проект, відповідно до якого район називається Ірпінський і до нього входять Боярська, Бучанська, Бородянська, Вишгородська, Гостомельська, Іванківська, Поліська Ірпінська та інші майбутні ОТГ цієї частини Полісся.

Інфовійна Ірпеня

Щоб втримати першість, Ірпінь розгорнув класичну інформаційну війну. В Бородянку відправився депутат Ірпінської міської ради Максим Плешко, щоб зняти маніпулятивне відео про те, що “село” не може тягатися з таким високорозвиненим містом як Ірпінь. Репортаж він присмачив міфічними страшилками для людей, яких начебто будуть ганяти за тридев’ять земель за послугами, чим дійсно викликав занепокоєння не лише в ірпінців, а й мешканців сусідніх Гостомеля та Бучі.

Проте це не завадило нині відправити всіх хворих Приірпіння в Бородянку після того, як анестезіолог та хірург Ірпінської міської лікарні в Бучі захворіли на коронавірус, а будівлю довелося закрити на карантин. Найближча велика лікарня виявилася саме в тому розкритикованому Плешком “селі”, яка насправді має широкі, просторі та зелені вулиці, пряме залізничне сполучення з Ірпенем, Бучею і Ворзелем, озеро в центрі, кілька водойм на околицях і ліси, куди ірпінці вже багато років їздять на відпочинок від “бетонної цивілізації”.

Відтак рішення, за яке пан Літвінов пропонує проголосувати депутатам в четвер, має чіткий політичний підтекст: Ірпеню принципово залишатися великим і впливовим. Попри те, що через численні конфлікти Ірпінська ОТГ втрачає всі селища і, відповідно до перспективного плану, “приростає” лише одним селом – Михайлівка-Рубежівка. На відміну від сусідів, які поприєднують від 2 до 10 і більше населених пунктів. 

Таким є наслідок управління імені екс-мера Ірпеня фігуранта антикорупційних розслідувань Володимира Карплюка, при якому з 2015 року міська рада фінансувала не збалансований розвиток інфраструктури регіону, а комерційні інтереси забудовників, модернізуючи лише ті мікрорайони міста, які готують “під продаж” потенційним інвесторам. 

Перетягуючи ковдру на себе, Ірпінь воює з усіма сусідами, намагаючись втримати велику ОТГ, зокрема, не відпускаючи Гостомель та Коцюбинське. А тепер ще й намагається застосувати аналогічний принцип у боротьбі з Бородянкою. Хоча практика показує, що сварки між населеними пунктами замість синхронізованого та гармонійного розвитку разом з сусідами лише множать персональні конфлікти, стаючи руйнівними для всього регіону.

Авторка: Михайлина Скорик-Шкарівська, мешканка Ірпеня і помічниця народного депутата з “Голосу”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539