Даніш розпочав сесію з порушення закону: “Слуги народу” в коаліції з ЄС

0

Після того, як ТВК провело підрахунок, закон дає 20 днів для того, щоб ті, хто пройшов в раду написали заяви, що вони готові приймати депутатські повноваження. 1 грудня на мій день народження мене набрали члени ТВК і сказали, що можна прийти і написати заяву, бо вони вже оприлюднили результати. І сесію для введення в повноваження навіть вже призначили на 3 грудня. Для тих, хто не знає нюансів, пояснюю, першу урочисту сесію призначає виборча комісія, голова цієї комісії оголошує результати і вводить в повноваження голову і депутатів. 

Отже, ТВК вирішило не чекати 20 днів, які передбачені законом, щоб всі встигли написати заяви, і запустило процес. По суті ТВК, де більшість представляє команда “Нових облич”, зневажило правом виборців бути представленими на сесії тими депутатами, яких вони обрали і які не можуть по команді бігти і писати заяви одночасно. 

Ми чудово розуміли, Сергій Даніш не буде йти за буквою закону і на першій же сесії буде проламувати через коліно і призначення секретаря, і розподіл комісій, і виконком. Для того, щоб громада не думала, що це політичні маніпуляції однієї команди проти іншої, наводжу позицію Олекснадра Солонтая (Інститут політичної освіти). Він чітко дає зрозуміти, що будь-які питання з’являються в порядку денному лише після того, як оприлюднюються проєкти рішень для громади. І для цього законотворець встановив чіткий строк.

Тобто, коли голова ТВК скликає першу урочисту сесію, на ній можуть лише вручити посвідчення обраним депутатам. А потім вже голова має скликати сесію і оприлюднювати проєкти рішень. Давайте подивимося, як це цивілізовано зробили в Києві, де мером обрали представника УДАРу Віталія Кличка

Там просто депутати прийняли присягу і далі мер призначив засідання, на якому будуть обирати секретаря і формувати комісії. Звідки можуть взятися питання в порядку денному урочистої сесії, якщо голова ТВК її скликає просто для того, щоб привести депутатів до присяги?

Що має відбуватися в цивілізованому світі після урочистої сесії. Коли депутати набули повноважень, вони утворюють фракції і має відбутися погоджувальна рада, де фракції заявлять про своє бачення щодо кандидатури секретаря та про те, хто претендує на які комісії. Наголошую, що партія УДАР взяла друге місце на цих виборах і має таке ж право на головування в комісіях, як і інші партії. Більше того, і в облраді, і в Київраді ЄС не розглядає “Слуг народу” як партнерів по коаліції. ЄС в Києві гуртується з УДАРом і навіть підтримав кандидата на мери Києва від УДАРу.

У Київраді, де результати виборів відомі ще місяць тому, навіть зараз через місяць йдуть обговорення того, хто може бути секретарем, називаються різні кандидатури. У Коцюбинському немає ніяких обговорень. Як і ТВК, Даніш і його більшість, яка сформувалася із “Слуг народу”, “Нових облич” та “Європейської солідарності” просто зневажають закони України і правила формування місцевого самоврядування.

Хто ж став претендентом на посаду секретаря ради? Юлія Главацька – депутатка попередньої каденції, яка брала участь у першому перевороті влади в селищі 2016 року. Отримала підозру ще в 2017 році. Главацька – представниця партії “Нові обличчя”. Нотаріуса Скоріну, яка допомагала Главацькій у цьому перевороті, суд визнав винною. А по Главацькій справи дуже вигідно тягнути подалі. З судимістю, як всі розуміють, не можна займати посади і навіть балотуватися.

Хто ж голосував у порушення закону за Главацьку? Всі коаліціянти – “Слуги народу”, “Нові обличчя” та “Європейська солідарність”. Хоча голосування було таємним, Голос і УДАР не брали участі в ньому, оскільки винесення кандидатури секретаря на голосування відбулося з порушенням закону. Одноголосне голосування означає, що “Європейська солідарність” у коаліції з “Слугами народу” та “Новими обличчями”.

У Коцюбинському завжди дивний симбіоз. Уявіть, що в облраді “Слуга народу” і “Європейська солідарність” – закляті вороги, як і в парламенті. Там говорять про цінності, професійність. В облраді “Європейська солідарність” обурена тим, що в на сесії “Слуги народу” порушують процедуру голосування і йде до суду. А в Коцюбинському “Європейська солідарність” разом з “Слугами народу” готові пошурувати ту ж таки процедуру і до суду не йдуть. 

В Ірпені, де на сесії представник “Нових облич” міський голова Олександр Маркушин, вирішив на першій же урочистій сесії призначити секретаря, що зробила “Європейська солідарність”? Просто не взяла участі у голосуванні. Окрім однієї депутатки, яка стушкувалася одразу, хоча і підписала коаліційний меморандум. Що зробила “Європейська солідаріність” у тих же умовах в Коцюбинському? Просто пішла голосувати.

Тобто стартові позиції в коаліції проти дерибану команди Карплюка були ось такі.

А далі команда Карплюка взяла і стушкувала кількох коаліційних депутатів і тепер робить все, що їй заманеться, а імперативний мандат, коли партії можуть відкликати своїх депутатів за порушення – почне діяти лише через рік. Але в Коцюбинському ЄС навіть не “тушкувалося”. Вони одразу були зі “Слугами народу” і працювали на розкол електорату УДАРу. Це чітко видно по тому, що той, хто йшов на голову від ЄС навіть 5% не набрав. А партія взяла в кілька разів більше.

Отже в “Європейської солідарності” подвійний стандарт. В парламенті, облраді та навіть Ірпені вони тримають опозиційну позицію до “Слуги народу” і не маркують свою співпрацю з “Новими обличчями”. У Коцюбинському, як завжди, все по-іншому. Та й не дивно, бо “Європейська солідарність” виставила кандидатами тих, хто брав участь в переворотах і зносив з посади представницю БПП Ольгу Матюшину. І зараз провела одноголосне голосування і підтримала секретаря, якого запропонував “Слуга народу” Сергій Даніш. 

УДАР і Голос участі в голосуванні, яке було протизаконним, бо питання не було в порядку денному і проєкт рішення не був оприлюднений заздалегідь, участі не брали.

На цих виборах в ТВК квоти “Європейської солідарності” віддавалися прихильникам “Нових облич” і представник ТВК від ЄС поводився дуже агресивно і по відношенню до УДАРівців, і по відношенню до представників “Голосу”.

Отже, Коцюбинське, де йдуть запеклі бої за збереження лісу і формування столичної ідентичності, просто злили дерибанникам. Ціна питання – ліс і забудова лісу. Ну і будуть вимивати залишки бюджету для своїх, що відбувалося навіть в умовах пандемії, коли замовляли бюджетну гречку в своїх ФОПів.

Авторка: Олена Сокотюк, депутатка Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539