Чому поліція в Ірпені існує окремо від суспільства?

2

З 2016-го року я беру активну участь у відстоюванні рекреаційних зон міста та захисті зелених насаджень. Загроза для них одна – незаконні стихійні забудови. Що таке “незаконні”? Це коли незаконно приватизуються цілі піонерські табори, санаторії, татабори відпочинку для висотної забудови, коли затверджується містобудівна документація на чотири поверхи, а будується дев’ять. Претензії жителів про невідповідність поверховості будинків, що будуються, плану зонування території в мерії, сприймається вже як моветон.

Але це питання до держаної архітектурно-будівельної інспекції. Є тут такий Ярослав Камишан, який усього цього не помічає!

В державі на захисті конституційних прав громадян має ще стояти національна поліція із цілою армією слідчих та оперативних працівників.

Саме національна поліція і її відділи на місцях мають виявляти, а ще краще – зупиняти злочини.

Останнім часом чомусь не чути про гучні затримання та виявлення економічних правопорушень в нашому місті. Вже дійшло до того, що активісти самі проводять розслідування та на тарілочці надають докази економічних злочинів.

При чому, ці  заяви часто не емоційні – в них аргументовано викладається вся схема порушення закону. Здавалось би просто перевір та й в суд його забудовника-злочинця. Але тут щось йде не так.

Раніше правоохоронна система все ж якось функціонувала. Як приклад, у 2016-2017 роках обласний прокурор Дмитро Чібісов, місцевий прокурор Юрій Манелюк,  заступник начальника місцевої поліції Володимир Просяник були на своїх місцях. Тільки спробував забудовник у таборі дерева пиляти, Манелюк через десять хвилин був на місці. Кримінальне провадження за незаконну порубку лісу досі висить в реєстрі, нинішні не доводять до суду. За те ж з подачі обласного прокурора Чібісова по іншій справі суд наклав арешт на ділянки через незаконні дії забудовника Віктора Гуріна на Пушкінській, 53. Просяник посадив тоді Гуріна в автозак та повіз на співбесіду.

Нормальна поведінка правоохоронців, коли вони  бачать спроби порушення закону.

Зараз же маємо такий “аншлюс” забудовників та місцевих правоохоронців, що останні вже не є правоохоронцями, а слугують злочинцям-забудовникам. Наприклад, ми виявили, що на будівництві однієї з висоток задіяна схема  шахрайства при залученні коштів. Нормальна реакція громадянина заявити в поліцію. Заявили. На самий верх, в Головне слідче управління Національної поліції України.

Звісно наше звернення після реєстрації покотилось на місцевий рівень в область, звідти в Ірпінь.  Обласний керівник Андрій Нєбитов, судячи з інформації в соцмережах, людина професійна, горить бажанням навести лад в правоохоронних органах Ірпеня. Вже рік пропрацював в області, вже в темі, проконтролює. Але, як прийнято в системі, звернення повернули на місцевий рівень. Ну, а на місцевому рівні, ніякого складу злочину не бачать.

Я такої деградації принципів та функціональних обов`язків ні в якому органі влади не бачив.

17 липня пан Нєбітов, з нагоди річниці перебування на посаді, на ФБ зробив допис. Хороший допис, щирий.  Але то про якусь іншу поліцію, а не ірпінську.

Бо місцева поліція у відповіді на аргументовану заяву про кримінальне порушення, де є ознаки шахрайства, ніякого складу злочину не бачить.

А як же слова Нєбитова: “Побудувати справжній правоохоронний орган без підтримки громади – неможливо.

Поліція не може існувати окремо від суспільства!!!”

Думав, дно. А тут знизу постукали. Верхній шар грунту на заплаві без всяких документів вивозять. Простіше –крадуть. Небайдужі люди викликали поліцію. Поліція цим громадянам пояснила, що забудовники є добувачами торфу!? Поліція в ролі адвокатів злодіїв?

А чому досі місцева поліція не бачать заволодіння комунальною землею на Павленко та не наклала арешт на це будівництво? Чому  по вул. Давидчука, 35 забудовник Ковтун порушує конституційні  права мешканців садибної забудови?

Питання. Що має відбутись в місті, щоб поліція стала на захист закону?”

Тому і число ошуканих інвесторів в Ірпені так стрімко зростає, що поліція насправді не є правоохоронцями, а слугують злочинцям. У них під боком працюють шахраї, громадскість сигналізує, а вони або не бачать, або виступають як якась адвокатська контора.

А от прокурор Манелюк під Стоянкою зупинив вивіз грунту і через суд витребував компенсувати збитки державі. Те саме робить і прокуратура Бородянки. Може проконсультуватись, або архіви підняти, а не жалітись на низький рівень підлеглих.

Були в свій час у нас претензії до Манелюка та Просяника, але зараз на фоні того, що твориться, згадуєш з вдячністю.

За сьогодняшній стан місцевої поліції вина лежить на керівництві області. Це ж треба, докотились- визиваєш поліцію, а вона, заміть зупинити правопорушення , адвокатує на користь правопорушників.

Автор: Микола Дзюба, мешканець Ірпеня

2 коментарі

  1. Марина 6 Квітня 2021 at 22:35

    Така сама історія. Викликала поліцію на ірпінський земснаряд (березень 2021), де почався намив грунту (привозять пісок та землю десятками тон), ніякого паспорту об”єкту, ніяких пояснень від типу підрядників. Мешканці міста неодноразово викликали поліцію. На мій виклик їхали півгодини, поліцейський, який брав у мене пояснення, просто сміявся мені в обличчя, заявляючи, що дуже гарне місце для забудови берег водойми, мовляв, якщо тут будуватимуть будинок, він купить собі квартирку. На моє питання, хто і що тут будує, поліцейські заявили, що не зобов”язані мені надавати таку інформацію, що тут будують, також не зобов”язані повідомляти.

  2. Олександр 11 Червня 2021 at 19:59

    Риба гніє з голови.Чим довше буде залишатись прогнивший аваков тим скоріше ми скотимся до лукашенка.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539