Одиночний пікет: у Зеленського вимагають виконати указ і захистити Біличанський ліс

0

10 лютого на Банковій біля Офісу Президента відбувся одиночний пікет на захист Біличанського лісу. Цей ліс – частина Святошинського району столиці. Він досі долає наслідки чорнобильської катастрофи і є лісом першої категорії, який з 1 травня 2014 року має завдяки президентському указу статус нацпарку.

“Щоб виконати президентський указ мало накласти природо-заповідний фонд на територію лісу. Треба винести межу в натуру. Ми брали участь в десятках нарад у Мінекології за участю Держгеокадастру, прокуратури та представників інших відомств. Нам постійно кажуть, що от-от винесемо межу в натуру, а потім, все сходиться до того, що не можуть виконати указ. Блокада була в Держгеокадастрі і ми переконані, що вона з’явилася після того, як нардеп Дубінський домовився з дерибанниками Біличанського лісу про співпрацю на рівні Київської області“, – розповідає учасниця акції – мешканка селища Коцюбинське Олександра Куцан.

Поліція пропонувала Куцан відійти під будівлі Офісу Президента і пройти до воріт. Паспорт Куцан правоохоронці відфотографували.

“Ми просилися на прийом громадян і в Держгеокадастр, і в Офіс президента. Нам відмовляють всі інстанції з посиланням на те, що зараз є загроза коронавірусу. Тобто рік цим прикриваються, нас позбавили інструментів взаємодії і контролю з ОП та Держгеокадастром, а нових інструментів не надали. Zoom-прийом громадян з теми виконання указу президента, яка для всіх, як значиться у відписках, є одним з пріоритетних питань – це не так важко, правда? Було б бажання. Але бажання захищати ліс нема. Просимо Офіс Президента не про тарифи, не про якість доріг. Прийшли з питанням по його прямому функціоналу. Він єдиний, хто наділений в межах держави надавати статус нацпарку і єдиний, хто може дотиснути виконання президентських указів”, – резюмує Куцан.

Нагадаємо, Коцюбинська і Гостомельська селищні ради незаконно в 2008 році роздали ділянки Біличанського лісу депутатам та їхнім родичам, а також на міфічні житлові кооперативи. Прокуратура роками судиться, щоб повернути ліс у власність держави в інтересах України. 2014 року був підписаний президентський указ, який надав Біличанському лісу найвищий природоохоронний статус нацпарку. Але станом на 2021 рік президентський указ не можуть виконати у повному обсязі – межу не виносять в натуру.

Мінекології отримало з бюджетного комітету Верховної Ради України у 2018 році кошти на винесення межі в натуру. Ці кошти передали НПП “Голосіївський”, до складу якого і увійшов Біличанський ліс. Підрядник, з яким НПП уклало договір не може на фінальній стадії співпрацювати ефективно з Держгеокадастром, щоб винести межу в натуру, попри те, що під час нарад і робочих груп жодних суттєвих зауважень в жодної сторони під протокол немає.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539