Як триває вакцинація від “корони” на виробництвах Німеччини

0

План вакцинації проти коронавірусу 2020 у Німеччині передбачав вакцинацію населення в декілька етапів із різними рівнями пріоритету, починаючи від найвищого пріоритету: осіб, кого необхідно вакцинувати за родом діяльності (медичний персонал, персонал будинків для людей літнього віку або людей із інвалідністю, державні та приватні доглядальники тощо) і людей похилого віку за 80. У кожному наступному рівні пріоритету вік зменшувався на 10 років, плюс додавалися хронічні захворювання з ускладненнями і особи, які за родом діяльності багато контактують. Наприклад, поліцейські, вихователі і вчителі були у 2 пріоритеті, а продавці магазинів – тільки у 3.

Спочатку вакцинували в окремих центрах вакцинації, із квітня також надали можливість сімейним лікарям, але за відсутності необхідної кількості вакцини черги все одно були досить довгими або можна було отримати талон у центр, до якого їхати ще 2 години.

Темпи вакцинації не влаштовували промислові підприємства, особливо, коли через коронавірус випадали цілі зміни, наприклад під 100 співробітників, то ж у березні асоціація роботодавців Німеччини оголосила, що компанії могли б вакцинувати своїх співробітників.

Маючи приблизно 12 тисяч лікарів на підприємствах по всій Німеччині, вони б мали доступ потенційно до 45 млн людей.

Наприклад, мюнхенська страхова компанія “Allianz” планувала облаштувати у найбільших містах для цього 25 локацій для вакцинації.

Концерн Volkswagen міг би вакцинувати 140 тис своїх співробітників.

Але асоціація роботодавців, як завжди стикнулася із перешкодами: уряд передбачав вакцинацію на підприємствах у більш пізньому періоді, коли буде достатньо вакцини, кожне підприємство мало розробити свою модель вакцинації, а також треба було урегулювати правові питання: хто несе відповідальність за ускладнення після вакцинації, і як страхові (у Німеччині – обов’язкове медичне страхування – державне і приватне – для всього населення) будуть компенсувати підприємствам роботу лікарів і вартість вакцини.

У землі Баден-Вюртемберг у квітні 41 компанія подала свої моделі проведення вакцинації до уряду землі.

Наприклад, Kärcher планував два сценарія: один із пріоритетами, якщо доз виявиться мало, і один – із масовою кампанією вакцинації у двох локаціях. Якщо б 85% співробітників захотіли вакцинуватися, компанія змогла б проводити до 250 щеплень на день, і таким чином за 11 днів вакцинувати всіх охочих на цих локаціях.

Stihl планував 4 центри вакцинації для двох своїх локацій у регіоні Штутгард, в яких можна було б проводити до 380 щеплень на добу.

У травні всі співробітники Kärcher отримали лінк до анонімного онлайн опитування, чи захотіли б вони зробити вакцинацію на підприємстві взагалі, і на вакцину якого виробника погодилися б. На вибір були: Astra Zeneka, Biontech/Pfizer, Moderna та Johnson&Johnson. З 5000 співробітників близько 3000 відповіли позитивно щодо вакцинації на роботі.

Перша партія вакцини мала б прийти через два тижні. Кризовий штаб навіть не знав, вакцину якого виробника нададуть і у якій кількості, хоча було конкретне замовлення.

На вакцинацію співробітникам треба було реєструватися двічі – на порталі роботодавця і на федеральному порталі.

Замість замовлених 600 доз прийшло тільки 180. Звісно, серед зареєстрованих обирали пріоритетних працівників: виробництво, склад і такі, що за родом діяльності за день “зустрічаються” із багатьма іншими співробітниками: внутрішня пошта, секретаріати тощо.

Наступного тижня знов замість 600 доз надали всього 180.

Під час реєстрації на порталі був анонс, що саме на цю дату можна реєструватися, якщо можеш прийти на другу вакцинацію тільки на конкретну дату через 6 тижнів. Деякі відмовлялися, оскільки не мали можливості потрапити на 2 вакцинацію.

За декілька тижнів ситуація налагодилася, були навіть випадки, коли люди реєструвалися і не приходили. В один із днів, вже під кінець робочого дня в наш офіс забігли медсестри: “так, є ще вільні дози, хто хоче вакцинуватися?”. 

zvw.de

Перебіг самої вакцинації був доволі простий. У виставковій залі Kärcher влаштував 4 станції: реєстратуру, зал очікування, 5 наметів із лікарями, як своїми з підприємства, так і лікарів із допоміжної організації Мальтезер, і зона нагляду: вакциновані мали 15 хвилин відсидітися після щеплення під наглядом лікаря, щоб їм могли надати допомогу у разі втрати свідомості (якщо робити вакцинацію натщесерце) або якщо в когось буде анафілактичний шок. На деяких тижнях охочим перед вакцинацією давали бутерброд, а після – морозиво.

До кінця червня всі зареєстровані отримали першу дозу.

У Баден-Вюртемберзі на даний момент діють правила, де в залежності від рівня захворюваності за попередні 7 днів є різні доступи до магазинів, ресторанів, спортклубів або правила прийому гостей.

Для деяких рівнів діє правило 3G (одужав або вакцинувався, або негативний тест не старше 24 годин). Для відвідання перукаря, косметолога або масажиста не залежно від рівня захворюваності, якщо не можна весь час носити маску, діє це правило 3G. Робити офіційний антиген-тест в аптеці або центрах тестування потребує планування і займає час. Тож, якщо вакцинувався, можна носити із собою або помаранчеву міжнародну книжку щеплень або із 01.07 ввели також електронну книжку щеплень, яку прийняли і деякі інші країни-члени ЄС. Всі щеплення за все життя можна зареєструвати у додатку. Таку послугу переносу інформації про щеплення надають у аптеках. Коли робиш щеплення проти коронавірусу, медичний персонал може видати довідку із QR-кодом, відсканувавши який переносиш результат у свій додаток. У додатку результат теж надається у вигляді QR-коду. Повністю вакцинованою особа вважається, коли сплинули 14 днів після другої вакцинації.

Я поки що не реєструвала своє перше щеплення проти коронавірусу у додатку. Але після другого обов’язково зроблю, щоб мати змогу вільно подорожувати по роботі. Деякі країни ЄС вже запровадили правила, що вільний в’їзд тільки вакцинованим, хто не вакцинований, має сідати на карантин, наприклад, на 5 днів.

За станом на 26 липня 50% населення Німеччини повністю вакциновано і 61% отримали хоча б першу дозу.

Станом на 25.07 було поставлено 106 млн доз, з них на центри вакцинації – 62 млн доз, сімейним лікарям – 40 млн доз і на промислові підприємтсва 4 млн доз.

І на останок гарні новини: із 18.07 Німеччина відкривла кордон для України для вільного пересування.

За матеріалами: www.dw.com, zvw.de, https://impfdashboard.de

Матеріал підготувала Юлія Меньша

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539