Як депутати Ірпінської ради відвідують сесії: 9 кандидатів на виліт

1

Авторки: Ірина Федорів, Олена Жежера

Українці практично щодня стежать за тим, що відбувається у Верховній Раді й практично ніколи не цікавляться місцевим самоврядуванням. Але саме на місцевому рівні вирішуються питання ремонту доріг населеного пункту й загального благоустрою, якості й доступності дошкільної та середньої освіти, тощо.

Як правило, до ради раз-по-раз потрапляють одні й ті ж самі депутати, які активно  агітують до виборів. Потім найближчі 4 роки громада в більшості випадків не знає, чим вони займаються.

Звітності ж від більшості депутатів регіону годі чекати. Насправді, звітують одиниці.

Аби громада наступний свій вибір робила більш усвідомлено редакція продовжує цикл публікацій про відвідуваність сесій рад.

Цього разу під прицілом опинились депутати Ірпінської ради.

Моніторинг рад Приірпіння відбувається до Дня місцевого самоврядування, аби зрозуміти як дотримуються депутати бодай одного-єдиного критерію – відвідування сесій, яке за законом має бути щороку не менше за 50 %.

Закон передбачає: за недотримання цієї норми депутат може втратити мандат.

Як виявилось, зібратись у повному складі депутатів змусив лише один привід – вручення депутатських мандатів. Це сталось на першій сесії після виборів у 2010 році. Лише того дня у сесійній залі були всі 36 депутатів, які склали присягу служити громаді. Поротягом трьох років “служіння” майже третина депутатів може втратити мандат.


 

Беззаперечним кандидатом на виліт виявився депутат Ващенко Вячеслав, член ВО “Батьківщина”. Щороку він пропускав понад 50 % засідань. У перший рік каденції його мали б виключити за те, що пропустив 12,3 засідання з 20. У другому році – 10 з 15. За останній третій рік він пропустив 7 з 11 сесій. Загалом понад 50 % усіх проведених сесій.

Ващенко – це той депутат, чию світлину попри публічний характер депутатської роботи знайти вкрай важко. Телефоном він спілкуватись з журналістами відмовився.

Сотніков Олег член ВО “Батьківщина” став кандидатом на виліт під номером 2. У другому році каденції він пропустив 13 з 15 сесій. Того року обігнав самого Ващенка – лідера прогульників Ірпінської ради 6 скликання.

Депутат Сотніков переконаний, що стільки не пропускав.

“Я думаю, пропуски канешно же были. Були випадки, що я запізнюався і не встигав зареєструватись. Були випадки коли свідомо блокувалась робота сесії,” – пояснює Сотніков.

“Я хотів би зрозуміти характер вашого звернення? Щоб в “Батьківщині” не було депутатів?” – Запитує депутат.

Нагадуємо, що в даному дослідженні єдиним критерієм для всіх партійних та позапартійних є відвідуваність сесій рад під час трьох років каденції. Й відповідні запити були направлені в усі ради Приірпіння.

Разом із Сотніковим друге місце у номінації кандидатів на виліт посідає депутат Сергій Тішин. На початку року його позбавили за ініціативою УДАРу мандату за те, що Тішин вийшов з цієї політичної партії.

Такий підхід Тішина тоді обурив. Депутат заявив тоді редакції Сайту громади Приірпіння – вихід з партії не причина позбавляти мандату:

“Вони можуть казати будь-що, де я був: в Аддис-Абебі, у США. Має бути причина. В рішенні ТВК не була вказана причина, що я не виконую свої обов’язки.”

Згідно ж з інформацією, яку надала офіційно Ірпінська міська рада, Тішина можна було б позбавити мандату ще наприкінці 2012 року, бо саме за другий рік каденції (листопад 2011 – жовтень 2012), як і Сотніков, депутат Тішин був відсутній на 13-ти з 15-ти сесіях ради.

Як і більшість депутатів, Тішина така новина від журналістів дивує.

“Кто Вам такое сказал? Я считаю, что это неправда. Я считаю, что это заказное и на меня идет психологическое давление. Я веду активную политическую деятельность.. Я отстаивал вырубку леса, застройщиков…“, – розповідає Тішин.

Щоправда, згодом виправляється, каже, що був проти забудовників та відстоював ліс.

“Я не причастен к скандалам.. Это заказ? Кто на меня в суд подал? Мисяць. Мисяць судился со мной 8 месяцев… Столько длился суд и я не мог выполнять свои депутатские обязанности”, – нервує Тішин.

На пояснення журналістів, що мова йде про прогули не останніх 8 місяців, а в межах дії його повноважень, Тішин твердить, що це – неправда.

Непочесне третє місце у рейтингу кандидатів на виліт посідає Валентина Володарська позапартійна висуванка від ВО “Батьківщина”. За останній рік каденції вона пропустила 8 із 11 сесій рад.

Оскільки Валентина Володарська вчителює у 18 школі селища Коцюбинське, редакція вирішила перевірити, чи відпускає роботодавець її, як того вимагає закон, на сесії ради.

Адміністрація школи беззаперечно сприяє депутату Ірпінської міської ради Володарській В.М. для її участі у засіданні ради,” – йдеться в офіційній відповіді за підписом директора школи Ігоря Лошицького.

Як виявилось, тижневе навантаження вчительки становить лише 8 годин. Вона викладає російську мову та світову літературу щовівторка та щоп’ятниці.

З пропущених 8-ми сесій за останній рік каденції 6 припали на неробочі дні депутатки Ірпінської міської ради. Отже, викладацька діяльність не стоїть на заваді відвідування.

Позапартійна депутатка, яка стала висуванкою від ВО “Батьківщина”, запевнила, що пропускає сесії не через те, що у неї конфлікт з провладною більшістю (як правило, цю причину для виправдання використовують члени ВО “Батьківщина”, які опинились у лідерах за кількістю пропусків).

“Абсолютно немає ніякого конфлікту, але є обставини про які я, звісно, не буду говорити з вами по телефону,” – говорить Володарська.

Четверте місце на олімпі “кандидатів на виліт” посідають аж троє депутатів – Василь Дем’янко, Валерій Пєший та Галина Савчук. Всі вони пропустили за другий рік каденції 9 з 15 сесій.

Члену Партії регіонів Демянко Василеві у це теж важко повірити.

“Я сесії пропускав? Да? Такого не може буть. Не знаю, щоб з 15 я 9 проігнорував. Я сам це хочу узнать. Це ви мене удівили. Я не знаю, щоб стільки пропускав. На то може якісь причини були. Я сам взнаю. У мене робота. Я взагалі не буду ходить. Я завжди пояснюю і заздалегідь попереджаю,” – говорить збентежений новиною депутат Дем’янко.

Кілька хвилин по розмові депутат зателефонував і зазначив, що говорив з міською радою і там йому пояснили, що попри відповідь журналістам не знають, скільки хто пропустив, а якщо когось це цікавить, то хай приходить і сам уточнює інформацію.

Депутата Ірпінської ради Валерій Пєший, який всім відомий тим, що брав активну участь у дерибані Біличанського лісу й власноруч підписував акти права власності підставним особам та депутатам Коцюбинської селищної ради, теж був подивований з того, що прогулює сесії:

“Хто Вам це сказав? Секретар ради? За це ми його й вигнали, що він давав неправдиву інформацію… Скільки всього було зроблено, так ви ж про це не пишете. Ви пишете неправду. Користуйтесь правдивою інформацією, я не збираюся виправдовуватися перед Вами…”

Валерій Пєший – один з організаторів дерибану із правом підписання актів права власності на землю (ліс)

На уточнююче запитання: прогулював Пєший сесії чи ні, депутат попрощався й поклав слухавку.

Регіоналка Галина Савчук, яка очолює Ірпінське СЕС й відома тим, що допомагала піарити кандидата в народні депутати Петра Мельника під час відкриття несанкціонованого пляжу поблизу селища Коцюбинське, не була оригінальною й, як і інші кандидати допитувалась в журналістів, звідки вони мають таку інформацію.

Коли ж поточнили, що інформацію надала міська рада, то депутатка Савчук порадила звернутися за коментарями до секретаріату.

Але, що обурило її найбільше, так це те, що інформацією про її відвідування сесій рад цікавляться виборці та журналісти.

Попри свою суворість та непідступність, Савчук виявилась доволі романтичною натурою. Замість традиційних гудків у неї встановлений рінгтон “На небо улечу за тобой, на край земли пойду за тобой…”.

Очевидно, ходити на сесію не так романтично.

Ще один кандидат на виліт від Партії регіонів є Володимир Гульчак. За останній рік каденції він пропустив 6 з 11 засідань ради. Депутат запевняє – на те були свої “поважні” причини.

“По четвергам сесію збирають, а в нас в Агентстві лісових ресурсів України колегія тоже в четвер. Я інформую голову міської ради і просив, не по четвергам, а по п’ятницям,” – пояснює Гульчак.

Нагадаємо, на останній сесії Гульчак заочно очолив земельну комісію, коли сестра одіозного Петра Мельника депутатка Олена Мельник добровільно склала з себе повноваження.

Сесія, на якій був відсутній Гульчак проходила не в четвер, а у п’ятницю 13-го, але міський голова Володимир Скаржинський запевнив і цього разу причина “поважна”:

“Так, запитання є?.. Він відсутній. Сьогодні у святковий день працівників лісового господарства, тому він з поважних причин відсутній. Він дав згоду і сказав, що буде працювати. Є запитання? Нема? Тоді будем голосувати… 26 “за”, 1 – “проти”.

Нагадаємо, що, згідно з статтею 32 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” депутати місцевої ради звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків на час сесії. Тому, згідно з законом, ані святкування дня лісника, ані участь в нарадах, від участі в яких Гульчака звільняє закон із збереженням середньої заробітної платні, не є поважною причиною.

Саме тому Гульчак залишається кандидатом на виліт з Ірпінської ради.

Власюк Марина – членкиня УДАР-у і кандидатка на виліт під номером 9. За тертій рік каденції пропустила 6 з 11 засідань, як і Володимир Гульчак з партії Регіонів.

“Ну, що поробиш – будем ходить. В мене дитина мала – 3 місяці, тому на останніх сесіях ради була відсутня,” – пояснює причини відсутності на останніх сесіях депутатка Власюк, яка є дружиною депутата Ірпінської міської ради Ярослава Місяця.

Але пропуски засідань були і наприкінці 2012 року.

“Може Вам неправдиву інформацію дали? Ви ж знаєте, як у нас в Ірпінській раді це робиться. Я офіційно працюю. В мене на кожну сесію (пропущену – прим. авт.) лікарняні й відрядження. Останні три місяці я не була в країні. Я була на лікуванні за кордоном,” – пояснює Власюк.

З 6 пропущених сесій 5 припадають на період першої половини 2013 року. Тобто вони перебувають поза тримісячним проміжком, про який говорить Власюк.

Чоловік Марини Власюк – Ярослав Місяць – який є депутатом-“ударівцем” був відсутній фактично на тих самих сесіях, але пропустив на одну менше й тому у рейтинг кандидатів на виліт не потрапляє.

Виходить, міська рада й зокрема регламентна комісія не вважає за потрібне дотримуватись закону України й контролювати відвідуваність депутатів ради й не розуміє, судячи з слів Скаржинського, що є, згідно з законом, поважною причиною.

У TOP-10 прогульників чітко видно, що деякі депутати, які прогулювали менш “концентровано”, обігнали за сумарною кількістю прогулів навіть деяких кандидатів на виліт.

 

Редакція для виборців і громади Ірпеня наводить кількість пропущених сесій всіх депутатів ради (всього сесій станом на кінець жовтня було 47).

Ващенко Вячеслав – член ВО “Батьківщина”. 29,3 пропуски.

Сотніков Олег – член партії ВО “Батьківщина”. 24,3 пропуски.

Володарська Валентина – позапартійна. Висуванка ВО “Батьківщина”. 22 пропуски.

Тішин Сергій – позапартійний, висуванець політичної партії УДАР. 22 пропуски.

Демянко Василь – член Партії регіонів. 19 пропусків.

Пєший Валерій – член ВО “Батьківщина”. 19 пропусків.

Савчук Галина – членкиня Партії регіонів. 18 пропусків.

Власюк Марина – членкиня політичної партії УДАР. 17,6 пропусків.

Місцяць Ярослав – член політичної партії УДАР. 16,6 пропусків.

Гульчак Володимир – член Партії Регіонів. 15 пропусків.

Журавель Костянтин – член ВО “Батьківщина”. 14,3 пропуски.

Калічка Артем – член партії “Фронт змін”, яка об’єдналась з “Батьківщиною”. 14 пропусків.

Вишняков Ігор – член всеукраїнської партії Діти війни. 13,3 пропуски.

Войцех Дмитро – позапартійний. Висуванець від Партії регіонів. 12 пропусків.

Бурчак Олександр – член Народно-демократичної партії. 11 пропусків.

Кобринець Андрій –  член партії “Сильна Україна”. 11 пропусків.

Бідула Людмила – позапартійна. Висуванка Партії зелених України. 10 пропусків.

Бусел Тимофій – позапартійний, висуванець “Сильної України”. 10 пропусків.

Король Петро – член Партії регіонів. 9,6 пропусків.

Денисенко Юрій – член партії Фронт змін, яка об’єдналась з “Батьківщиною”. 9 пропусків.

Алексєєнко Євген – Позапартійний. Висуванець Партії регіонів. 8 пропусків.

Недашківський Михайло – член Партії регіонів. 8 пропусків.

Гачков Андрій – член Партії регіонів. 7,6 пропусків.

Маркушин Олександр – член політичної партії УДАР. 7 пропусків.

Олійнич Ольга – позапартійна, висуванка Партії регіонів. 6 пропусків.

Прилипко Юрій – член Партії регіонів. 6 пропусків.

Кривенко Андрій – член Партії регіонів. 5 пропусків.

Мацелик Тетяна – позапартійна, висуванка Партії регіонів. 5 пропусків.

Мельник Олена – членкиня Партії регіонів. 5 пропусків.

Мельничук Богдан – член ВО “Свобода”. 5 пропусків.

Страховський Андрій – позапартійний, висуванець “Єдиного центру”. 5 пропусків.

Білецький Олег – член Партії регіонів. 4 пропуски.

Глущенко Микола – член Партії регіонів. 4 пропуски.

Ященко Петро – член Народної пратії. 4 пропуски.

Сусловець Олександр – член партії регіонів. 3 пропуски.

Ярошенко Ірина – членкиня Партії регіонів. 1 пропуск.

На відміну від депутатів Ворзельської селищної ради депутати Ірпінської ради значно частіше подають на розгяд сесії свої депутатські запити.

Беззаперечним лідером за кількістю поданих запитів є Богдан Мельничук. За три роки каденції на 45 сесіях він подав 19 запитів.

За словами депутата Мельничука, депутатські запити, навіть, якщо й здобувають підтримку більшості ради, як правило “помирають у профільних комісіях”

“Прикро що на 38 сесії депутати Ірпінської міської ради від Партії регіонів не підтримали мій депутатський запит щодо зупинення виконання рішення Ірпінської міської ради “Про безоплатну передачу з комунальної власності громади міста Ірпеня будівлі шкірвендиспансеру та лабораторії по вулиці Леніна 73 у селищі Гостомель” з одночансим зверненням до суду щодо скасування даного рішення. Саме рішення було прийняте з численними порушеннями, зокрема без висновків профільної комісії, а лише архітектурної комісії за підписом Юрія Прилипка. Це чергова банальна крадіжка майна громади. На цьому місці буде чергова багатоповерхівка,” – розповідає Богдан Мельничук.

Друге місце за кількістю запитів посідає сестра одіозного регіонала-втікача Олена Мельник. Вона за три роки каденції подала 14 запитів.

Третє місце посідає депутат Олександр Маркушин. Він написав 10 запитів.

Дмитро Войцех9 запитів.

Євген Алексєєнко та Андрій Страховський – по 7 запитів.

Костянтин Журавель та Михайло Недашківський – по 6 запитів.

Петро Король  – 4 запити.

Бусел Тимофій3 запити.

Ігор Вишняков та Андрій Кривенко – по 2 запити.

По одному запиту написали 7 депутатів: Валентина Володарська, Володимир Гульчак, Артем Калічка, Ольга Олійнич, Галина Савчук, Олександр Сусловець, Сергій Тішин.

За свідченнями депутатів, єдиний за три роки запит від Валентини Володарської стосувався… поновлення “Книги пошани”. На відміну від почесних громадян Ірпеня, світлини яких вішають на стіни ради та які мають право на матеріальну компенсацію, як, приміром, Петро Мельник,  до “Книги пошани” записують після рішення ради тих, кого депутати вирішили просто шанувати.

Очевидно, більш серйозної проблеми для кандидатки на виліт депутатки Володарської в усьому Приірпінні за три роки не знайшлось.

Нульова ініціатива щодо депутатських запитів за всі три роки роботи притаманна майже половині ради. 15 депутатів не написали жодного депутатського запиту: Ігор Білецький, Людмила Бідула, Олександр Бурчак, В’ячеслав Ващенко, Марина Власюк, Андрій Гачков, Василь Дем’янко, Аркадій Кобринець, Тетяна Мацелик, Ярослав Місяць, Валерій Пєший, Юрій Прилипко, Олег Сотніков, Ірина Ярошенко, Петро Ященко.  (Жирним у цьому списку виділені ті, хто потрапив до списку кандидатів на виліт через пропуски сесій – 5 із 9 кандидатів на виліт не написали жодного запиту).

 

Підзвітність депутатів ради

 

Ірпінські депутати звітують перед громадою по-різному, але, на відміну від Ворзельської селищної ради, на сайті Ірпінської ради звіти депутатів годі шукати.

Щоправда такі активні депутати як Богдан Мельничук – повідомляють  про свій звіт заздалегідь своїх виборців не лише оголошеннями, але й у соцмережах та на сторінках сайтів регіону. А сам звіт разом із передвиборчою програмою для ознайомлення оприлюднює в інтернеті.

Із звітом депутата Ірпінської міської ради Дмитра Войцеха можна ознайомитись на його персональному сайті. Про час та місце проведення свого звіту з виборцями депутат Войцех, як і Мельничук, інформував громаду навіть через соцмережі.

Але це – виняток. Якщо депутати Ірпінської ради проводять звіти, то, як правило, для галочки.

Приміром депутатка Ірпінської ради Бідула ще на початку літа обіцяла журналістів заздалегідь повідомити про час та проведення звіту, який планувала провести разом з депутаткою Валентиною Володарською.

Як виявилось, про те, що депутатки сусідньої Ірпінської ради звітуватимуть у селищі Коцюбинське, не знали навіть їхні колеги з Коцюбинської селищної ради, які напередодні були на сесії ради й мали б бути поінформовані про час і місце звітування своїх колег.

Повідомлення на сайті селищної ради про це Коцюбинського з’явилось фактично за добу до звіту і його переглянули аж 15 разів. Це при тому, що п. 4 статті 16 закону “Про статус депутатів місцевих радзобовязує депутатів інформувати про проведення звіту за 7 днів. У розмові з редакцією Сайту громади Приірпіння секретар Ірпінської ради пообіцяв вирішити це питання й пообіцяв, що депутатки зможуть перезвітувати.

Пройшло 2 місяці, а свого слова секретар Ірпінської ради так і не дотримав.

Хоча всі депутати ради були поінформовані секретарем Білецьким особисто про те, що час і місце для виборців мають бути повідомлені заздалегідь.

P.S.(У статті не враховується діяльність депутата Ірпінської ради Івана Міглазова, який після позбавлення мандата Сергія Тішина зайняв його місце у міській раді й згодом був змушений його звільнити через те, що ЦВК поновило повноваження Тішина).

Авторки:

 Ірина Федорів, журналістка

 
   Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Vitaliy 19 Грудня 2013 at 08:01

    Откровенно, очень статья слабая, т к источники информации явно слабые и не соответствуют реальной картине происходящего. Например я 100% знаю почему депутаты от Батькивщины не регистрировались и не голосовали на определенных сессиях и по каким вопросам. Автор хоть немного понимает почему это происходит????? Если депутаты не регистрируются это значит , что идет борьба и отсутствие кворума влияет на не принятие определенных вопросов идущих вразрез с политикой партии и интересами громады. Автор даже не удосужился лично встретиться с депутатами и в доверительной беседе понять, что наконец происходит в раде, почему происходят демарши Бвтькивщыны. Автору нужно соображать головой, а не тупо собирать и составлять числа- это не математика , это политика и человеческие судьбы. Такие статьи имеют все признаки “заказной” т к объективно не раскрывают положение дел и автор очень, очень слабый журналист. Позор таким журналистам

    95.158.49.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539