Рада оновиться щонайменше на 25 %: НО втратили підтримку, кидають парашутистів і ховаються за самовисуванцями

0

Вже є списки кандидатів в депутати по кожному округу. Вибори відбудуться 17 липня. Проте вже зараз можна сказати, що рада оновиться щонайменше як на 25 %. 7 депутатів не подали свої кандидатури, щоб поборотися за мандат знову. За мандати змагається понад 75 “парашутистів” – кандидати, що не проживають у селищі. Такі є і з-поміж кандидатів Нових облич. Загалом кандидатів понад 150. Тобто парашутистів десь 50 %.

Відмовилися від подальшої боротьби за мандат ось такі представники від Нових облич: Сергій Базілевський, Сергій Ясінєв, Денис Бабак, Євген Тимчук, Вадим Янович.

Не пішли в депутати знову двоє самовисуванців Микола Ільницький та Петро Бомба. А це сумарно понад 25 % попереднього складу ради. Тобто склад ради станом на зараз гарантовано оновиться на 25 %.

Нові обличчя не мають зараз так званої “лінійки”. Лінійка – це 26 кандидатів – тобто коли в команди є на кожному окрузі свій кандидат. Восени вони закрили своїм брендом всі 26 округів. Зараз же ми бачимо, що вони зазнали видимих втрат. Кандидатів від Нових облич офіційно – 15.

Якщо партія розуміє, що на бренді може провести кого завгодно, то вона закриває всі округи. Так робили Нові обличчя восени і отримали в результаті 17 мандатів. Якщо ж бренд втрачає свою вагу в суспільстві, то лінійка ламається.

Проаналізувавши попередньо список кандидатів, я бачу, що Нові обличчя при втраті рейтингів роблять спробу сховатися за “самовисуванцями” або змінюють гравців і кидають нам “парашутистів” не з Коцюбинського. Це означає, що в селищі вони не знайшли більше такої кількості кандидатів, які готові з ними йти. І це тішить, бо активісти мають свого представника на кожному окрузі. І кожен з представників активістів – місцевий.

З 15 кандидатів Нових облич – 11 ті, що вже були депутатами: екс-регіонал Ігор Рожанський, Павло Назарук, Людмила Узерчук, Марина Ходаковська, Тетяна Хоптінська, Катерина Корбут-Ющенко, Сергій Міщенко, Аналотій Столяр, Ольга Шкловець, Галина Багінська, Юлія Главацька.

Заміни в команді Нових облич – парашутисти і “самовисуванці” під прикриттям

Оскільки майже третина команди Нових облич відмовилася йти, то відбулися заміни.

По округу, де виграв восени Євген Тимчук він більше не кандидується. Цей округ дали немісцевому парашутисту Сергію Данішу, який мітив у крісло мера й програв Ользі Матюшиній. Даніш був помічником і, за інформацією джерел, охоронцем нардепа-регіонала Петра Мельника.

Він відсидів у СІЗО не один місяць.Спортсмена підозрювали в організації резонансного викрадення монахинь. За Даніша вносили заставу у розмірі майже 350 тисяч гривень. Такої суми на руках в родичів не було – допомогли Нові друзі. Сергій Даніш відомий також тим, що в 2008 році отримав земельну ділянку в скандальному Біличанському лісі за квотою тодішнього депутата ради Володимира Жаркова, який у 2010 році балотувався на селищного голову Коцюбинської ради. Тоді Даніш входив до контрольно-ревізійної комісії політичного об’єднання “Пряма дія”, яке очолював однопартієць Жарков. У скандально відомому “УкрАзіаБуді”, який залишив столиці скандальновідомі недобуди – Дніпровські вежі, – Даніш був помічником Голови Правління того ж таки Жаркова.

Тут від громади за підтримки Ольги Матюшиної йде місцева мешканка й активістка Олена Вовченко, яка організовує такі публічні заходи, як День захисту дітей, День конституції та опікується проблемами безпеки селища – займається вирішенням питань, пов’язаних із безпритульними собаками. Тут голосуватимуть мешканці вул. Доківська буд. 25,27, вул. Паркова, пров. Парковий, в/м 136.

Безымянный

Аналогічно з команди викинули Вадима Яновича і замість нього йде Іван Лизун. Політик на виборах до Ірпінської міської ради мав такий низький внутрішньопартійний рейтинг з-поміж Нових облич, що навіть попри те, що партія набрала 15 мандатів, йому не вдалося потрапити до Ірпінської ради.

У Коцюбинській раді входив до депутатської групи “Спільна мета”, яку очолив власник майже 100 ділянок лісу депутат Владислав Євстєфєєв, який за інформацією “Української правди” є організатором дерибану Біличанського лісу. Також займається бізнесом в селищі і відповідно має конфлікт інтересів між представництвом інтересів громади та лобіюванням власних бізнесових питань. У поіменному голосуванні підтримав дерибан лісу кооперативами, на які завели сотні гектарів лісу. Лизун не підтримав пропозицію позбавити втікача Петра Мельника, в якого Даніш був помічником, звання почесного громадянина селища Коцюбинське.

На цьому окрузі (вул. Пономарьова 2а,2в,2/1) від громади Лизуну опонує Ірина Анікеєва.

Безымянный

Під брендном “Нових облич” йде ще одна депутатка-парашутистка – це  Марія Плешко. Дружина депутата Ірпінської міської ради Максима Плешка. Кандидувалася від Нових облич навіть не до Ірпінської, а до Бучанської міської ради. Її Facebook-сторінка не містить жодної недавньою громадської діяльності. Виключно фото з відпочинку.

Без імені

Тепер замість колишньої місцевої кандидатки від партії НО йде “парашутистка”. Опонує їй депутатка 7 скликання Наталія Пилипенко, яку підтримує і громада і Матюшина. Голосують в цьому окрузі мешканці вул. Пономарьова буд. 28, де проживає Пилипенко, яка опікується проблемами округу і має сильні бюджетні компетенції.

Безымянный

Оскільки Нові обличчя не змогли закрити своїми предствниками всі 26 округів, то частину кандидатів вони ведуть під прикриттям “самовисуванців”.

На окрузі по вул. Меблева 11, 11а, 11б предстанвика від Нових облич немає. Але є самовисуванець Леонід Танцюра, який йде з високою ймовірністю в команді з Нових облич. Він, як і Даніш, як і Плешко, в селищі не проживає. І після того, як програв вибори у 2015 році до облради, як і Даніш, Танцюра вирішив хоч десь поборотися за депутатських мандат в Коцюбинському.

Без імені

Основним конкурентом Танцуюри є місцева активістка Олександра Куцан, яка займається проблемами ЖКГ та захисту Біличанського лісу.

Без імені

На вулиці Меблевій Танцюра -не єдиний “самовисуванець”, який має зв’язки з Новими обличчями. По округу Меблева 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, вул. Лісова (приватний сектор), де раніше кандидувався Денис Бабак, який вирішив не йти на вибори, хоче бути депутатом начальник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, який після повернення Матюшиної на посаду невідкладно пішов у відпустку разом із Юлією Главацькою та заступником селищного голови Петром Пушанком – депутатом Ворзельської ради від Нових облич.

Зінкевич вдруге балотується по Меблевій, а не по Лісовій, де проживає. Ймовріно, він не хоче конкурувати на окрузі, де є кандидат від Нових облич – Людмила Узерчук.

Опонує Зінкевичу – кандидат від громади, якого підтримує Ольга Матюшина, захисних Біличанського лісу Сергій Семенюк, який тут і проживає.

Безымянный

Нові обличчя вирішили не давати на округ самовисуванця Владислава Євстєфєєва конкурента. До цього часу був немісцевий. Тепер же вказав адресу проживання – ЖК “Атлант”. Саме він лобіював будівництво висоток замість промзони і обіцяв від забудовника на сесіях багато “подарунків” у вигляді садка на сотні місць та інших благ. Подарунки так і не з’явилися. За словами прокурора, Євстєфєєв має майже 100 ділянок лісу у національному парку. Очолював за Садовського депутатську групу “Спільна мета”, яка мала на меті подерибанити ліс. До цієї групи увійшли майже всі депутати (Главацька, Рожанський, Лизун, Хвостенеко і т. д.) Євстєфєєв подав декларацію з доходом за рік 8 514 гривень у 2014 році. За 2015 рік він задекларував внесок у статутний капітал у розмірі 8 мільйонів. Нові обличчя лобіювали Євстєфєєва на голову комісії з питань містобудування. Для Євтєфєєва, який у власність отримав ліс, бути головою комісії з питань містобудування – це шалений конфлікт інтересів. Таким чином можна припустити, що Євстєфєєв, як і Танцюра з Зінкевичем йде в команді Нових облич і лише переховується за маскою самовисування.

На окрузі з дерибанником Євстєфєєвим конкурує Людмила Буток, яка вимагала ремонту вул. Залізничної та зниження тарифів для громади.

Безымянный

Немає кандидата від Нових облич по Пономарьова 18 та 18 а. Тут кандидується два самовисуванці – Ярослав Салівонов та Олена Гуменюк-Торган, які можуть бути лояльними до Нових облич. Ярослав Салівонов на сесіях постійно підтримує позицію Нових облич. Раніше він був депутатом Коцюбинської селищної ради пройшов по квоті забудовника і колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Кредісова, який судиться з мешканцями ЖК “Коцюбинське” за квартири. У раді підтримував голосування за забудову селища “Атлантом” без висування належно закріплених вимог для забудовника. Також голосував за звернення, які ініціював Євстєвєєв, що лобіювали дерибан Біличанського лісу. Голосував за незаконне рішення щодо приєднання Коцюбинського до Ірпеня.

Олена Гуменюк-Торган взяла в куми екс-регіонала Дмитра Христюка з Нових облич – заступника міського голови Ірпеня і перед виборами Ірпіньзеленбуд у дворі будинку провадить благоустрій.

Відсутність кандидата від Нових облич по цьому округу дає всі підстави припускати, що саме з-поміж “самовисуванців” може бути кандидат лояльний до Нових облич. Громада підтримує тут незалежного кандидата – Ліну Радуду, яка опікується питаннями тарифів і має сильні бюджетні компетенції.

Безымянный

Аналогічно відсутній кандидат від Нових облич по округу Пономарьова 34, хоча на виборах восени 2015 року, як і на інших округах, такий кандидат був. На цьому окрузі є два кандидати-“самовисуванці”, які пов’язані з Новими обличчями. Один з ним депутат 7 скликання Віталій Головня, працівник “Епіцентру”, який голосував на псевдосесіях та підтримував незаконне зняття з посади Ольги Матюшиної, другий – Олександр Шубін – предстанвик “Атланту”, який на виборах восени 2015 року кандидувався в депутати Ірпінської міської ради від Нових облич.

Таким чином відсутність безпосереднього кандидата від Нових облич дає нам підстави припускати, що округ дали на відкуп лояльному самовисуванцю, який може бути як Головня, так і Шубін. Як альтернативу громада пропонує на цьому окрузі кандидата Олександра Яцину.

Безымянный

Варто зауважити, що кандидат від Нових облич Сергій Мунчак, який балотувався восени 2015 року по Пономарьова 34, раптово змінив округ. І тепер балотується по округу, де кандидатом від громади є АТОвець Віктор Анісімов, якого обрали мешканці (вул. Пономарьова, 25 (в/ч А3796), буд. 24а, 24 б, 25, 26, 26/1, 26/2). Анісімова підтримує громада та Ольга Матюшина.

Безымянный

Мунчак – не єдиний, хто змінив округ. На минулих виборах конкурував по округу представника від Нових облич Сергія Лагоди Дмитро Шевчук. Він пішов на округ по вул. Шевченка, де активісти бачать депутатом Андрія Скіпальського – захисника Біличанського лісу й експерта Реанімаційного пакету реформ, якого підтримує народний депутат Єгор Соболєв.

Безымянный

В оточенні Шевчука є люди з Нових облич. Відповідно можна припустити, що він не просто так вирішив змінити округ, на якому балотувався раніше й залишив тепер його для кандидата від “Нових облич” – Лагоді.

Як “Нові обличчя” втратили своїх кандидатів по округам

По округу Євгена Домбровського Нові обличчя навіть не виставили жодного кандидата під своїм брендом. Можливо, той, хто кандидувався раніше просто відмовився йти. Аналогічна ситуацію по округу АТОвця Миколи Єременка. Це суттєво збільшує їхні шанси на перемогу.

Кандидати-самовисуванці з команди Садовського – можлива співпраця НО

По округу Ясінєва (вул. Островського, Горького, Чапаєва (без будинку 5) йде Олексакндр Хвостенко. Він, як і Ясінєв, Главацька, екс-регіонал Рожанський та більшість депутатів за часів екс-регіонала Вадима Садовського входив до депутатської групи “Спільна мета”, яка мала на меті подерибанти ліс. Екс-депутат володіє декількома торговими точками в селищі.  Він голосував за дерибан Біличанського лісу, також має в лісі ділянку, оскільки був депутатом того скликання, коли приймалися рішення про дерибан лісу.  Теж не підтримав рішення позбавити Петра Мельника звання почесного громадянина селища. Колишній депутат приховав в декларації 3 магазини, нежитлове приміщення у майже 340 м2,  доходи від підприємницької діяльності.

З Хвостенко на окрузі конкурує Тетяна Щербакова.

Безымянный

Любов Малишко як і Юлія Главацька від Нових облич йде в депутати від будинку вул. Пономарьова 6/3. Екс-депутатка Коцюбинської селищної ради, дербанниця Біличанського лісу, яка на зборах сказала, що треба дати відрізати громаді два пальці, але три тоді лишиться. Кандидувалася від УКРОПу у 2015 році, але програла Юлії Главацькій, яка з команди Садовського, підтримавши дерибан Біличанського лісу у поіменному голосуванні, перейшла під стяги Нових облич.

По цьому округу кандидаткою від громади і Ольги Матюшиної є коцюбинчанка Олена Черненко.

Безымянный

Громада і Матюшина не підтримала жодного немісцевого депутата. Всі кандидати від громади живуть у селищі.

Кількісного оновлення ради замало. Саме тому завдяки тренінгам, майстер-класам і організацією спільних заходів організатори віче разом із предстанвиками громадського сектору та Ольгою Матюшиною відбирали команду тих, хто зможе бути незалежним, освіченим, компетентним і чесним перед собою і людьми.

Ось що говорить експерт Інституту політичної освіти про кандидатів від громади:

“Народні депутати розпустили депутатів селищної ради… Останньою крапкою стало те, що депутати переступили через всі процедури та законодавство, зняли мера… От вона сила громадського тиску… Активістам це вдалося, і якщо 17 липня тут все пройде добре, то цілком ймовірно таку ж долю спіткають інші ради по всій країні. Познайомився з активістами, в тому числі й з тими, які планують балотуватися. Знаєте, таких потужних кандидатів у селищі я не бачив ніколи. Можуть дати фору депутатам Київради. Без жартів,” – наголошує Олександр Солонтай.

Я дуже Вас прошу, коцюбинці, не помиліться з своїм вибором 17 липня. Я вірю, якщо чесні й порядні переможуть, то у нас буде шанс врятувати не лише Коцюбинське.

(Прошу поширити цей текст всіма доступними способами).

Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539