Хто і навіщо поширив фейк про газ в Ірпені

0

У Ірпені нібито знайшли газ і нафту. Про це повідомила депутатка Ірпінської ради від “Нових облич” Анастасія Попсуй. Саме вона поширила в facebook статтю про родовища газу й нафти в Ірпені.

Стаття була надрукована на одному з російських сайтів neftegaz.ru, який, як виявилося, моніторить Попсуй. Цей сайт зареєстрований на приватну особу.

В публіації йдеться про те, що ПАТ “Укргазвидобування” “найближчим часом має намір зайнятися розробкою газоконденсатного родовища (ГКР) Ірпінське в Київській області”. Російський сайт посилається у тексті на Українські ЗМІ, але немає жодного лінку чи назви ЗМІ, яке поширило таку інформацію.

Цю інформацію, яку поширив доволі сумнівний сайт, депутатка Попсуй не просто поширює громаді й не перевіряє її, а подає ще ось такі пояснення (орфографію депутата збережено): “В Ірпінському регіоні знайшли газ і нафту. У когось ще будуть питання чому в Ірпінь люблять приїзжати маски шоу та плямують репутацію мера?”

1Одним з перших публікацію Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) поширив медіаконсультант Сандея Аделаджі та радник мера Ірпеня Володимира Карплюка Петро Щербина, який у партії “Нові обличчя” є заступником Карплюка.

1

Користувачі соцмережі одразу ж звинуватили депутатку в поширенні й популяризації ЗМІ загарбника. На що вона опублікувала подібну інформацію від українських ЗМІ.

1

Та за посиланням, яке виклала Попсуй, сторінку не знайдено.

1

Про те, чи відповідає дійсності поширена “Новими обличчями” інформація, яку влада інтерпретує як причину “чому в Ірпінь люблять приїзжати маски шоу та плямують репутацію мера”, “Громади Приірпіння” поцікавилася в розробника родовищ – “Укргазвидобув”.

“Це фейкова інформація й ми не розуміємо, звідки вона взялася й з якою метою вона була поширена. Для того, щоб визнати родовище, потрібно провести як мінімум геологічну розвідку. В Ірпені немає газового родовища й ніякі роботи по геологологічній розвідці не проводяться і ніколи не планувалися. Ми спочатку сміялися, але коли вже про це написали кілька українських ЗМІ, стало не смішно”, – коментують “Громаді Приірпіння” у прес-службі “Укргазвидобування” поширену російським сайтом інформацію, яку ретранслює Ірпінська влада.

До слова, одним з перших новину з сайту країни-загарбника передрукував наближений до Карплюка сайт “Правда Ірпеня”.

zmi (2)

Але коментар ПАТ Укргазвидобування” редакція цього сайту чомусь так і не поставила, хоча товариство це питання коментує. “Правда Ірпеня” лише вказала, що звернулися за коментарем і оприлюднила матеріал, який починається словом: “Кажуть…”.

1

Користувачі соцмережі, вірячи депутатові міськради від “Нових облич”, хвилюються, що буде з Ірпенем, якщо тут справді видобуватимуть газ.

1

Нагадаємо, що питання забудови 20 га ріллі пойми річки Ірпінь було в порядку денному на попередній сесії ради.

“Досить дивно, що голова фракції “Нові обличчя” моніторить російські сайти й поширює інформацію окупанта. На попередній сесії в порядку денному було питання про надання дозволу на виготовлення детального плану розробки території й забудови пойми річки Ірпінь. Але тоді, на мою думку, міський голова, побачив, що в залі присутні лише 24 депутати, з яких він не мав більшості й враховуючи те, що було присутньо чимало журналістів центральних ЗМІ і міг виникнути черговий скандал через те, що це землі сільськогосподарського призначення, він зняв це питання з порядку денного. Швидше за все інформацію про газ в поймі річки Ірпінь оточення Карплюка поширює спеціально, щоб змінити думку громади Приірпіння й щоб люди почали думати, що краще вже забудова пойми ніж видобування газу та нафти. Не виключаю, що найближчим часом на сесію Ірпінської ради буде винесене питання щодо забудови пойми”, – розповідає депутат Ірпінської ради Богдан Мельничук.

Як відомо, влада Нових облич не вперше поширює недостовірну інформацію мешканцям. Так, перед парламентськими виборами ЗМІ, до яких має безпосереднє відношення Петро Щербина, поширило результати експертного моніторингу, згідно з яким нібито відмоніторили роботу мерів міст і після мера Львова Андрія Садового 2 місце посів кум Карплюка екс-регіонал Анатолій Федорук.

Тоді ж були поширені листівки, на яких Садовий нібито підтримував Федорука. Це при тому, що у “Самопомочі” був свій кандидат у цьому окрузі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539