Злидні та багатії Ірпінської міськради: хто приховав чоловіка і як вижити за 0 гривень на рік?

0

Злиденна депутатка “Нових облич” Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) приховала в декларації свого цивільного чоловіка. Її соратник-злидень Плешко нардепу Гаврилюку подарував папаху. Загалом у Ірпінській раді 9 політиків-злиднів за рівнем доходів. Один з них – представник “Нових облич” Карпенко – їздить із місцевими бізнесменами до Нью-Йорку. Його однопартієць Оверко задекларував 586 квартир і заощадив майже 19 млн грн. Депутат від БПП директор школи Захлюпаний задекларував доходів більше півмільйона. Екс-регіоналка Олійнич працює в КП “Ірпіньзеленбуд” й за рік заробила 237 тис. грн.

Як виживають ірпінські злидні

Найбідніша депутатка Ірпінської ради Анастасія Попсуй, яка не лише не заробила жодної копійки у 2016 році, але й не задекларувала жодного майна. Екс-голова фракції “Нові обличчя” каже, що їй допомагають родичі та цивільний чоловік.

Цивільний чоловік Попсуй, за законом, мав бути вписаний у декларацію депутатки. Його відсутність – це порушення чинного законодавства.

“Мені допомагає вижити  у цей складний час моя родина. Вона мені підставила своє плече. Допомагає брат, у нього бізнес. Чоловік допомагає.  Він не є громадянином України. Живу у цивільному шлюбі, він утримує не лише мене, а й мою доньку… Рік був складним, але , сподіваюсь, що наступного року буде кращим”.

Ось як проходив “складний рік” депутатки на безгрошів’ї.

Фото з facebook Анастасії Попсуй. 2016 рік – скрутні часи.

Нагадаємо, Попсуй звинувачували у нецільовому використанні грошей на лікування героїв Небесної сотні, які люди жертвували до благодійного “Фонду громади Приірпіння”, де депутатка була директоркою. Але ці звинувачення Попсуй спростовувала.

“Близько півроку на початку 2016 року голова фракції “Нові обличчя” була відсутня на сесійних засіданнях та засіданнях постійних комісій ради. Відсутність її не коментувалася, причини були не відомі. Як пізніше з’ясувалося, Попсуй весь цей час була поза межами України, в Ізраїлі. По зовнішньому вигляду Попсуй не можна сказати, що депутатка бідує”, – розповідає депутат Ірпінської ради від ВО “Свобода” Богдан Мельничук.

Депутат від “Партії захисників Вітчизни” Іван Лехман також не заробив за рік нічого. Депутат обурюється тому, що йому доводиться працювати на громадських засадах:

“Депутати міського самоврядування взагалі не мають безоплатно працювати. Бо це неправильно. Якщо депутати ВР отримують зарплатню, то й депутати всіх рад мають також отримувати!”

Зауважимо, що за кордоном, наприклад у США, депутати отримують гроші за роботу в місцевому самоврядуванні. Оскільки громада, яка не сплачує кошти депутатам, не гарантує їхню незалежність у прийнятті рішень.Таким чином голосувати депутати можуть не в інтересах громади, а в інтересах іншої сторони, яка може матеріально їх зацікавити або у власних інтересах, якщо має свій бізнес.

Депутат Лехман може мати конфлікт інтересів, так як займається будівництвом і є членом земельної комісії. Депутат бенефіціарний власник Інвестиційно-будівельної компаніі “Оберіг”. Фірма займається будівництвом у Києві та Київській області. Також депутат вказав ще одне місце роботи – ПІМОУСВА “Саланг”, основний вид діяльності якої організація будівництва будівель. Тут він працює за сумісництвом, на безоплатній основі.

На запитання, чи вистачає Лехману грошей на життя, сказав:

“Нехай Президент і депутати  живуть на таку зарплатню, бо це не зарплата! Взагалі живу з того, що займаюсь будівництвом, маю фірму”.

“Батьківщинівець” Володимир Молчанов за 2016 рік не заробив жодної копійки. Проте, депутат із нульовими доходами задекларував 30 тис. доларів, що в перекладі на гривню за курсом Нацбанку становить близько 800 тис. грн, які він позичив третім особам.

Віталій Нелюбин отримав у ТОВ Комунально-житлове управління “Альтернатива” на посаді директора заробітної плати за рік 7 100 грн. Такий рівень зарплатні для менеджера компанії є доволі низьким. Він єдиний у родині працює й утримує дружину та сина.

Фото: сторінка Віталія Нелюбина у Facebook

При такій мізерній зарплатні Нелюбин позичає у 2016 році кошти у сумі майже 19 млн грн у іноземного громадянина Максима Романова та українця Євгена Дубовика.

Нелюбін нещодавно фігурував у гучному скандалі навколо ЖК “Кампа”. Депутат стверджує, що будував цей комплекс разом з екс-депутатом облради Сергієм Арєф’євим і той йому лишився винен. Зараз на квартири в ЖК “Кампа”, за позовом Нелюбина, накладено арешт.

На жаль, зв’язатися з депутатом не вдалося, на телефонні дзвінки та смс він не відповідає.

Депутат від партії БПП “Солідарність” Юрій Миронюк, який працює лікарем в ПП “Ескулап Ко”, за рік заробив усього 15 тис. грн. Судячи з його декларації, в родині, де є двоє дітей, працює лише він.

“Ми в 2013 році продали майно в Києві за 50 тис. доларів. Але з цих грошей ми ще сплатили податки. На ці кошти жили. Роздали борги. Дружина зараз не працює, її скоротили. Шукає роботу. Син студент, навчається на медичному в Академії нетрадиційної медицини на платному – по контракту. Навчання не дуже дороге – 7 300 тис. грн за семестр. Дочка з нами не проживає, просто прописана. В неї своя родина, вже онуки є. В минулому році в мене була сама мінімальна заробітна плата, трохи більше 1 тис. грн. Зараз зарплату трохи підняли, але я збираюся звільнятися, намагаюся відкрити свою власну справу”, – розповідає Миронюк, у якого немає грошових активів.

Екс-керуючий справами Ірпінської ради Максим Плешко, який зараз є депутатом “Нових облич”, не заробив за рік ані копійки. Хоча й указав, що є бенефіціарним власником ТОВ “Ірпінь Буча спорт парк”.

Схожу до своєї шапку депутат-злидень Плешко подарував нардепу Гаврилюку.

Фото з фейсбук Максима Плешка

Заробляла в 2016 році лише дружина Плешка, екс-кандидатка в депутати до Бучанської та Коцюбинської рад Марія Плешко. Дохід від підприємницької діяльності Марії склав 140 70 грн. Також жінка продала квартиру в Ірпені за майже 150 тис. грн, що нижче ринкової вартості. Щоправда, 1% квартири вона залишила у своїй власності.

На рахунку в банку ПАТ “Юніверсал Банк” у Марії Плешко 8352 доларів.

Таким чином, можна стверджувати, що депутат-злидень Плешко знаходиться повністю на утриманні своєї дружини, заробітна плата якої на місяць складає заледве більше 1 тис. грн.

Додзвонитися до депутата й запитати, у скільки йому обходяться його вишукані шапки й хто за них платить, журналістам не вдалося. Депутат не відповідає на дзвінки та смс.

Депутат від “Батьківщини” Ярослав Ковальчук за рік заробив лише 17 тис. грн. Але статків задекларував більше мільйона грн. Це кошти, які депутат вклав у ТОВ “Техноблок” – 95% від загального капіталу, ПП “Нотер Групп” та ТОВ “Агроторг Груп” – 100% від загального капіталу.

У 2016 році Ковальчук придбав Автомобіль Сітроєн Берлинго 2012 р.в. Цього ж року у депутата зі злиденним рівнем доходів з’явилася земельна ділянка в Ірпені, площею 12 соток.

Депутат забудовник від партії “Нові обличчя” Богдан Карпенко задекларував заробітку менше прожиткового мінімуму – 60 тис. грн на рік. Це заробітна плата дружини Юлії Карпенко у ТОВ “Фабрика Рент”, кошти по догляду за дитиною та проценти.  Скромні доходи дозволяють депутату проводити час у Нью-Йорку.

Фото з соцмережі facebook.

На фото – Олексій Зіневич (власник Інтернет-компанії “Бест”), екс-депутат Ірпінської ради Євген Алєксєєнко, який володіє ділянками в парку на Котляревського та Богдан Карпенко в Нью Йорку під час бою Олександра Усика 9 квітня 2017-го року.

До слова, “Фабрика Рент” розташована на території колишньої Меблевої фабрики в Ірпені, за адресою вул. Стельмаха, 9-А. Дружина Карпенка володіє цим об’єктом на 98,84%, проте вираження цих відсотків у грошовому еквіваленті вона вказати відмовилася. Також жінка є кінцевим беніфіціарним власником у ТОВ “Фабрика Рент”.

Окрім цього Карпенко задекларував майже 3,5 млн грн від продажу нерухомого майна та більше 15 млн грн грошових активів, як у банку так і готівкою. З них більше 140 тис. євро – позичені третім особам. Також депутат показав свої фінансові зобов’язання – борг у 120 тис. доларів, які він позичив у громадянина іншої держави ще у 2008 році.

Депутат веде бізнес не лише в Україні, а й в Латвії. Там у нього 2 фірми – Skycap та Baltspan.

Серед тих, хто опинився за межею бідності за рівнем доходів є депутат від “Нових облич” Ігор Оверко. Але при цьому він задекларував мільйонні статки. Забудовник, який за рік заробив менше 60 тис. грн має майже 19 млн грн.

Хто з депутатів  має мільйонні статки?

Оверко уславився тим, що задекларував 586 квартир, 400 з яких продав у звітному році приблизно за 5 тис. доларів кожну. Така вартість квартири вказує на ухиляння від сплати податків.

Після того, як Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив новину про 586 задекларованих квартир Оверка, яка одразу ж набрала розголосу не лише в Україні, а й за її межами, в Ірпені з’явилися борди про Оверка, покликані покращити його імідж в громаді.

На бордах фірма Оверка допомагає воїнам АТО.

Підтримує дитячу хокейну команду та інше.


Попри те, що Оверко продає квартири сотнями, він поступився за рівнем статків депутатові від УКРОПу Василеві Пікулику. Пікулик твердить, що 23 млн грн, які він особисто вклав у ТОВ “Гарант бетон”, – нібито не його кошти.

“Це неправда. Це рівноцінно як пишуть зараз про депутата, який задекларував 191-ну квартиру. Але ж це не його квартири, вони оформлені тільки на нього. А завтра він їх продасть і це буде чиясь приватна власність. Так і з цими коштами – це ж не мої кошти, а кошти підприємства”.

Журналісти твердять, що Пікулик стояв біля витоків дерибану Ірпінського регіону, разом з мером Бучі Анатолієм Федоруком та мером Ірпеня Володимиром Карплюком.

Нагадаємо, Пікулик доводиться тестем іншому депутату Ірпінської ради Ігорю Вишнякову, який не подав свою декларацію вчасно й зараз перебуває в Іспанії.

За рівнем статків з-поміж депутатів Ірпінської міської ради третє місце посів депутат з Коцюбинського Богдан Слюсаренко. Представник “Нових облич” за рік заробив дещо більше 200 тис. грн – це дохід від заняття підприємницькою діяльністю. Судячи з декларації, депутат володіє спеціальними конструкціями для розміщення зовнішньої реклами й, імовірно, здає їх в оренду. Не зважаючи на порівняно невеликий дохід, депутату вдалося заощадити більше 2,5 млн грн. Їх Слюсаренко тримає готівкою в валюті.

Зауважимо, що попри те, що в депутата є гроші, він не сплачує в бюджет селища, де має бізнес, кошти пайової участі.
Більше 2 млн грн заощаджень показав у декларації депутат від партії УКРОП Петро Король.  Переважно, це готівкові кошти, проте є й банківські рахунки в ВАТ “Ощадбанк” та “ПриватБанк”.

Статки родини депутатки Марії Шевченко, яка є головою фракції БПП, становлять близько 2 млн грн. З них 1 млн грн – це готівкові кошти депутатки.

Статки депутата Олександра Бурчака складають 1,2 млн грн, 580 тис. грн з яких  Бурчак позичив третім особам.

Багатії Ірпінської ради за рівнем доходу

Депутат Олександр Бурчак заробив за рік майже мільйон грн. З млн 890 тис. грн – це дохід від підприємницької діяльності, решта – пенсія депутата.
Бурчак також декларує кредит, який взяла його дружина в ПАТ Укрсоцбанк під заставу квартири – це 980 тис. грн. Ці кошти депутат також мав вказати в дохід членів родини, але не зробив цього.

Директор Гостомельської школи № 13, депутат Ірпінської ради від БПП Володимир Захлюпаний задекларував річний дохід більше півмільйона грн.

Депутат пояснює, що то доходи всієї його родини:

“Це заробітна плата всіх членів родини: жінки, синів і моя. Я працюю керівником школи, пенсіонер, підприємництвом не займаюсь, але діти гарно заробляють”.

На питання, де працюють діти і чи мають власний бізнес, відповідати відмовився.

Депутат Петро Король заробив за рік півмільйона грн. З них 37 тис. грн. – це заробітна плата за основним місцем роботи в КП УЖКГ “Ірпінь”. Решта – це дохід від підприємницької діяльності та соціальні виплати дружини. Якою саме діяльністю займається депутат – в декларації він не поточнив.

Король вказав у своїй декларації всіх членів своєї родини, включаючи навіть братів та діда. Відповідно, в декларації мали бути вказані доходи усіх членів родини. Але доходи депутат вказав лише свої та дружини.

Майже півмільйона гривень задекларувала депутатка з партії “Солідарність жінок України”, екс-регіоналка Ольга Олійнич. Жінка дуже здивувалась, що вона одна із найбагатших депутатів за рівнем доходів. Олійнич очолює комунальне підприємство Ірпінської ради “Ірпіньзеленбуд” ще з часів екс-мера Ірпінської ради Володимира Скаржинського.

“Що я там такого надекларувала? Я вже добре не пам’ятаю, що я там понаписувала. Ми всі спішили тоді, щоб ці декларації в термін відправити, всі переживали… Але  все, що у мене є, то зароблене чесною працею. Я все життя працювала і мій чоловік працював, у мене зарплата як керівника зараз непогана. Наше підприємство – одне із небагатьох, яке гарно працює, має високі показники. Чоловік працює також, непогано заробляє. Ми пенсіонери, моя донька – науковий співробітник, отримує малу зарплатню (щось 4 тисячі грн.), то ми ще й їй допомагаємо. Нічого там про мене не пишіть такого, я нічого не приховую, життя прожила чесно. Завжди готова зустрітись, піти назустріч людям”, – розповідає Олійнич.

Колеги депутати розповідають, що Олійнич стояла біля витоків дерибану зелених зон Ірпеня.

“Олійнич є депутатом друге скликання. При головуванні “бютівця” Олега Бондаря вона була керуючою справами Ірпінської ради. Щоправда, через певний час вона була звільнена з цієї посади через підробку документів. На наступних виборах у 2010-му році вона стала депутатом від “Партії регіонів” і була обрана секретарем ради за пропозицією Скаржинського. При ній почався масовий дерибан рекреаційних зон міста, зокрема, за її участі був розданий під забудову сквер Героїв, разом з могилою невідомим солдатам. З посади секретаря ради вона була звільнена нібито за підміну рішень ради”, – розповідає “свободівець” Богдан Мельничук.

“Свого часу Олійнич навіть намагалася очолити Ірпінську організацію ВО “Свобода”. Але, знаючи її біографію, ми цього не допустили. Далі вона дуже хотіла потрапити в команду до “Нових облич” і разом з ними йти на вибори у 15-му році. Але її не взяли. Тоді вона знайшла партію “Солідарність жінок України”, голоси на виборах якій дало переважно Коцюбинське. На посаді в КП “Ірпіньзеленбуд” вона працює за часів Скаржинського. Досить дивно, що вона на ній лишилася й за Карплюка. Мешкає Олійнич в Бучі, має відношення до торгівлі, володіє речовим ринком в Бучі”, – додає Мельничук.

Майже 400 тис. грн доходу задекларувала голова фракції БПП в Ірпінській раді Марія Шевченко. Попри те, що Шевченко вказала в декларації, що безробітна, вона є бенефіціарним власником ТОВ “Стар медіа Україна”.

Депутатка Наталія Смолянчук (УКРОП), яка заробила за рік більше 300 тис. грн, з яких 75,7 тис. грн – це заробітна плата, 200 тис. грн – дивіденди, біля 30 тис. грн – проценти. При цьому, у розділі грошові активи, депутатка не зазначила жодних коштів. Тож, хто виплачує Смолянчук проценти й дивіденди невідомо.

“Працюю в економічному коледжі, отримую заробітну плату, в декларації вказала зарпатню, яку дала мені Податкова. Якщо зарплату поділити на 12 місяців, то це ж небагато. Моя мама продала майно, то я з нього живу… Маю дві доньки, вже дорослі, самі себе утримують, слава Богу!”, – пояснює депутатка.

Мати відомої співачки Світални Лободи – депутатка “Нових облич” Наталія Лобода не потрапила у топ-5 ні за рівнем доходів, ні за рівнем статків. Зауважимо, що після скандальної поїздки на російський телеканал Наталія Лобода написала заяву про складання депутатських повноважень. Пройшло кілька місяців після скандалу, однак партія “Нові обличчя” досі не позбавила її депутатських повноважень.

Хто заповнив декларацію з помилками?

Є депутати, які мають в декларації нулі, але у коментарях Громадському руху ЧЕСНО твердять, що їхні доходи нібито не зберегла система НАЗК. З огляду на те, що вони назвали Громадському руху ЧЕСНО свої доходи, на графіку разом з депутатами-злиднями вони не потрапили.

Депутатка Людмила Бідула з партії “Солідарність жінок України” пропустила у декларації розділ доходи. Депутатка працює завідуючою амбулаторії в Коцюбинському й офіційно отримувала заробітну плату від держави. Телефоном вона повідомила, що такого не може бути:

“Не може такого бути! Там мала бу=ти моя зарплата й чоловіка. Мене б система далі не пропустила, якби я не заповнила цей розділ..”

Відсутні в декларації Бідули й грошові активи.

Ймовірно, Бідула розділ доходи таки заповнила, але забула його зберегти.

“Дійсно, чомусь інформація не збереглася, хоча я не розумію чому.. Справа в тому, що я два рази перероблювала декларацію.. Перший раз я неправильно вказала зарплату чоловіка і подала виправлену декларацію. Я пам’ятаю, що точно вказувала але чомусь інформація не збереглася…  Я можу вам сказати, скільки заробила – 84 801 грн це моя заробітна плата. Чоловік працює лікарем й має зарплату – 146 368, 70, також він має приватний кабінет, в якому заробив 140 тис. грн”, – розповідає Бідула.

Депутатка з партії “Солідарність жінок України” Олена Севастьянова, яка працює заступником директора КП “Ірпіньзеленбуд” Ольги Олійнич, також не задекларувала жодної копійки. Зі статків у Севастьянової самі нулі.

“Я заповнювала точно, я зараз не можу сказати, я зараз не на місці, бухгалтер давав виписку про зарплату.. Чому я вам маю казати по телефону, яка в мене зарплата? Я зараз гляну на сайті і вас наберу”, – говорить депутатка.

Наступного дня журналісти не дочекалися дзвінка від депутатки й самі перетелефонували. З’ясувалося, що вона ще не мала часу подивитися інформацію на сайті.

“Я ще не мала можливості подивитися… Я не можу вам пояснити як працює цей сайт.. Чому інформація не збереглася. Можливо, я вносила правки, я спочатку писала свою посаду як заступника, а потім зателефонувала в міську раду й запитала чи треба вказувати, що я депутат, мені сказали, що треба, можливо, через це відбувся якийсь збій. Декілька днів я робила чорновики, не могла зберегти.. можливо тому.. Зліва, якщо щось не так, мав бути знак оклику, але в мене не було такого.. Я вам можу сказати приблизно зарплату – 180 тис. грн за рік. Зараз, з усіма надбавками й преміями на місяць на руки  я отримую 14 тис. грн”, – коментує Севастьянова.

Голова фракції “Партії захисників Вітчизни” Ігор Панасюк також не вказав в декларації доходів. Хоча зазначив, що працює на оплачуваній роботі на посаді голови ГО “Спілка УСВА”.

Депутат переконує журналістів, що всю інформацію про статки й доходи вносив до електронної декларації:

“Я не отримую там зарплати, це громадська організація. Я живу на пенсію – 4 тисячі грн на місяць. За 12 місяців порахуйте – це 48 тис. грн. Я ще вказував заохочення 5 520 на рік. Не знаю, чому на сайті цього нема.. Сьогодні увечері перевіримо… Ми цю декларацію два тижні заповнювали, а потім в 3 години ночі відправляли… Сайт не працював… Може, щось не збереглося, перевіримо. Там ще були доходи дружини, вона приватний підприємець, я не пам’ятаю скільки..”.

Наступного дня з’ясувалося, що депутат не мав часу перевірити декларацію на сайті.

“Нічого не перевіряв, зараз не маю часу, у нас зараз організація гри “Джура” в школі №17, мені чесно нема коли. 19-го числа буде захід, приїжджайте, там і поговоримо. буде трохи часу – я все владнаю”, – обіцяє депутат.

Як стало відомо зі слів Панасюка, його дружина займається підприємницькою діяльністю. Її дохід складає 350 тис. грн. на рік.

Нагадаємо, до Ірпінської міської ради вчасно не подали декларації представники “Нових облич” Ігор Вишняков  та Святослав Куценко, “батьківщинівці” Артем Калічка та Володимир Молчанов.

Відвідуваність депутатами засідань сесій та комісій Ірпінської ради журналісти дослідити не можуть, оскільки міський голова Карплюк кілька років поспіль не надає відповіді на запити ЧЕСНО. За минулий рік сім’я мера Карплюка придбала 2 будинки за 9 тис. доларів.

 

Автори: Олена Жежера, журналіст ЧЕСНО, Ніна Костенко, журналіст “Громади Приірпіння” для ЧЕСНО.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539