Федорук та Олексюк нанесли збитків державі на 400 млн. грн. – ГПУ

0

Генпрокуратура вручила остаточну підозру меру Бучі Анатолію Федоруку та секретарю Бучанської ради Василю Олексюку. Про це повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури.

Їм інкримінують зловживання владою та службовим становищем, що завдали збитків державі в особливо великих розмірах.

Остаточна підозра чиновникам базується на висновках оціночно-земельної експертизи.

У повідомленні прокуратури йдеться про те, що Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури завершується досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Федорука, Олексюка, а також колишніх начальників відділу Держкомзему у місті Буча Олександра Дзюблюка та Миколи Шульги у зловживанні службовим становищем при вилученні земель лісового фонду та незаконній зміні їх цільового призначення.

“Як встановлено слідством, службовці протягом 2002-2015 років незаконно передали у власність земельні ділянки лісового фонду, загальною площею більше 80 га, що завдало збитки державі на загальну суму понад 390 мільйонів гривень”, – повідомляють у прокуратурі.

Також в повідомленні Генпрокуратури сказано, що підготовлено процесуальні документи для завершення досудового розслідування, складено обвинувальний акт, який найближчим часом буде спрямовано на розгляд до суду.

“Санкцією ч. 2 ст. 364 КК України, що інкримінується підозрюваним, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – йдеться на сайті Генпрокуратури.

Активісти вважають, що Федорук має бути відсторонений від посади, оскільки розкрадання земель лісового фонду в Бучі триває й досі.

“На початку слухання справи по суті прокуратура має вимагати відсторонення від займаної посади Федорука та Олексюка та встановлення запобіжного заходу – тримання під вартою. Оскільки й по сьогоднішній день мер та секретар підписують дозвільні документи на на знищення лісового фонду держави. Наприклад, на позаминулій сесії вони надали дозвіл на розробку детального плану території під багатоповерхове будівництво на 10 га земель лісового фонду“, – коментує “Громаді Приірпіння” громадський діяч Віктор Бархоленко.

Бучанець застерігає земляків, особливо працівників бюджетної сфери, не піддаватися в подальшому на провокації та шантаж з боку влади.

“Всі ми добре пам’ятаємо, як під час судів Федорук взяв в заручники бюджетників. Тоді їм не виплачувалася заробітна плата і на підприємствах проводилися наради за участі представників влади, де говорилося, що без Федорука на Бучу чекає колапс. Бюджетників закликали взяти участь у акціях на підтримку мера та місцевого самоврядування. Усвідомлюючи всю глибину відповідальності за скоєні злочини, переконаний, Федорук готується повторити цей сценарій”, – говорить Бархоленко.

“Відомо, що півроку тому зі своїх посад звільнилися всі троє заступників Бучанського голови. До сьогоднішнього дня ці посади вакантні. Для чого це робиться? Очевидно, Федорук, будучи єдиним посадовцем ради з правом підпису фінансових документів, хоче таким чином уникнути ув’язнення та відсторонення від посади. Тож, хочеться звернутися до бучанців, працівників бюджетних організацій, щоб вони розплющили нарешті очі й не дали себе вчергове себе використати. В той же час хочу зауважити, що Федоруу не уникнути арешту, тому рада зобовёязана надати будь-якій посадовій особі право першого підпису на платіжних документи, в тому числі тих, від яких залежить виплата заробітної плати”, – резюмує громадський активіст.

Як відомо, Федорука та секретаря Бучанської ради Василя Олексюка звинувачують у незаконному виділенні землі в межах земель державного лісового фонду, оформленні ділянок на підставних осіб з використанням службового становища. Федорук та Олексюк присудили домашній арешт у вечірній та нічний час.

11 жовтня представниками Генеральної прокуратури чиновникам було повідомлено про підозру.

22 липня в маєтках Федорука, Карплюка та ще близько 30-ти осіб, причетних до махінацій з розкрадання державної власності, були проведені обшуки й вилучені дедятки документів, які вказують на причетність даних осіб до махінацій з землею.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539