Кримінал: кому Даніш винен 5 мільйонів і чому приховав борг у декларації?

0

Голова фракції “Нові обличчя” Коцюбинської селищної ради заборгував Вадиму Ващенко майже 5 мільйонів. Борг Даніш віддавати спершу не хотів. Ващенку довелося подавати позов до Ірпінського міського суду.

З реєстру видно, хто був позивачем і відповідачем у справі.

Ймовірно, Вадим Ващенко   – керівник бійцівського клубу “Фенікс”.

До слова, Даніш є членом ГО “Бійцівський клуб “Фенікс”. Про це йдеться в його декларації на сайті НАЗК.

Навесні 2016 року депутат Коцюбинської селищної ради пішов на мирову угоду. Згідно з якою передає позивачеві (ОСОБА 1) квартиру площею 69,8 м2, яка йому належала згідно з договору купівлі-продажу від 2014 року, та земельну ділянку під садівництво у Подільському районі по вул. Синьоозерній (садове товариство “Лісне”), яку він купив у 2013 році. Про це йдеться в держреєстрі.

Квартира, про яку йдеться у рішенні суду, була в Даніша в Бучі і про неї вже “Громада Приірпіння” писала. Саме цю квартиру він купив фактично за ціною нижче ринкової в бізнес-партнерки Володимира КарплюкаНаталії Бойчук.

Примітно, що власником цієї квартири у вересні 2016 року став депутат від Нових облич Анатолій Столяр, який, з слів односельців, виконував роль водія Даніша.

І продав Столяр квартиру, яка, згідно з мировою, стала частиною повернення боргу Даніша, лише за 210 тисяч гривень. “Громада Приірпіння” тоді припускала, що відбувалася мінімалізація оподаткування, оскільки вартість такої квартири може бути понад мільон гривень. Так свідчать оголошення в Інтернеті.

Також у декларації Сергія Даніша за 2015 рік фігурувала ділянка в Києві, яка зникла в е-декларації за 2016 рік.

Постає логічне питання: якщо так дешево коштувала нерухомість Даніша, то чому її позивач прийняв як зарахування за майже 5 мільйонів боргу?

Декларцію Сергія Даніша вивчали журналісти Громадського руху ЧЕСНО і для деталізації ситуації зателефонували позивачеві Ващенку. Той, хто в судовому порядку стягував борг з Даніша, коментує ситуацію неохоче:

“Я являюсь публичной особой? Нет? Я должен давать в принципе конфиденциальную информацию в плане своих финансовых дел или каких-то там еще судебных разбирательств и личных отношений и тому подобное?”

“Я понимаю отношение к этому делу Матюшиной, Федорив блядь! Этой депутата Черваковой и так далее. Мне в принципе не хочется вам… потому что я житель Коцюбинского. Я считаю Матюшину, например, очень плохим человеком. Я знаю, что вы работаете под Федорив, под Матюшину. Поэтому вы в принципе мне больше никогда не звоните, не задавайте таких вопросов. Я не являюсь публичною особою и я в принципе вам давать какие-нибудь сведения о себе лично не обязан. Если вы хотите спросить об этом – вы звоните Сергею Павловичу Данишу и задаете вопрос. Он является публичною особою,” – каже Ващенко, фото якого “Громада Приірпіння” розшукала у соцмережі. 

І якщо до активістів чи політиків, які не заборгували Ващенкові ані копійки, той налаштований вороже, то Даніша, з якого стягувати борг йому довелося в судовому порядку, Ващенко вважає прекрасною людиною:

“Я считаю его (Даниша – прим. авт.) положительным человеком. Я считаю его замечательным человеком. Какие у нас с ним финансовые отношения – это наше личное. Если он захочет давать какой-то комментарий, информацию – он имеет право, если вы хотите спросить о нем как о человеке – я вам скажу. Это замечательный человек. Один из лучших, которых я встречал в своей жизни!”

Журналіст ЧЕСНО поцікавився в Ващенка, що має думати представник ЗМІ, коли бачить, що замість боргу в 5 мільйонів позивач отримує квартиру, яку офіційно продають десь за 200 тисяч гривень і яка коштує насправді понад мільйон гривень. Теж саме стосується земельної ділянки, яка разом з квартирою борг у 5 мільйонів, якщо вірити цифрам, перекрити не могли аж ніяк. Ващенко відповідає на це таким чином:

“Для чего вам в этом всем разбираться? Что вы хотите от меня? Это декларация Сергея Павловича, почему бы вам его не набрать? Какое я вообще имею право давать какие-либо показ… сведения? Для чего мне это нужно делать?”

За порадою Ващенка і задля роз’яснення ситуації журналіст руху ЧЕСНО набрав голову фракції Нових облич Сергія Даніша. Він був небагатослівним:

“Це вас хто, Федорів послала?.. Ну передайте їй привєт, я не хочу… давайте”.

До Даніша було питання не лише щодо квартири або земельної ділянки, а й щодо суми задекларованої готівки, яка могла б покрити борг частково й політику не довелося б продавати своє єдине житло.

У е-декларації Сергій Даніш відобразив готівкові кошти у розмірі 130 000 $.   І про те.що в Даніша була готівка в 2016 році й при йьому він з Ващенко розраховувася нерухомістю, рух ЧЕСНО також повідомив позивача.

130 тис доларів приблизно становить 3,5 млн грн за курсом на кінець 2016 року. Тобто готівка не перекривала б усієї суми боргу, але її міг забрати Ващенко, як частину боргу. Питання чи знав Ващенко про гроші в Даніша і чи дійсно Даніш має цю готівку. З введенням електронного декларування депутати можуть вписувати собі готівкові кошти, оскільки саме з декларацій 2016 року починається відлік статків політиків. Після цього жоден політик не зможе приховати, звідки він взяв кошти.

Оскільки Даніш продав навіть машину, можна припустити, що готівки у 130 000 доларів у нього немає. Це може бути просто ширма для того, щоб виправдати доходи в майбутніх роках, які моужть бути не задеколаровані. З огляду на те, що його доходи за рік досить малі й 2013 року, коли він став власником ділянки у Подільському районі міста Києва, у нього не було коштів навіть, аби внести за себе заставу, коли його судили у справі викрадення монахинь, виникає питання звідки взялася готівка? 

bez-imeni

Таким чином у нас голова найбільшої фракції ради в боргах, покриття яких неможливо пояснити. Головна задача Нових облич – злити селище Ірпеню. На нараді в облдержадміністрації на минулому тижні мер Ірпеня Володимир Карплюк наголосив, що якби “усмерили” Коцюбинське і нагнули громаду – вибори в об’єднану громаду – єдиний Ірпінь – могли б відбутися вже восени 2017 року. Але не вийшло. Даніша не змогли обрати секретарем через відсутність елементаних компетенцій в депутатскьої більшості, яка організовувала голосування. Відповідно друга спроба перевороту влади накрилася.

Якщо голову ТВК Людмилу Демченко побив, як ми всі знаємо, білоцерківський спортсмен через борги і йому давали за це, з його ж слів 1 000 гривень, що може зробити політик з повноваженнями, який через суд має повертати борг у 5 мільйонів?

У декларації Даніш не вніс інфомрації у розділ фінансові зобов’язання, що він мав таку суму боргу. І це не поодинокі випадки, коли депутати намагаються приховати фінзобов’язання. Схожу ситуацію рух ЧЕСНО виявив в Івано-Франківську, коли депутат-злидень приховав борг у півмільйону. За подібні дії загрожує кримінальна відповідальність.

“За подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей суб’єктом декларування (більше ніж 344,5 тис. грн.) передбачено штраф 42,5–51 тис. грн., громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (366-1 КК)”, – зазначає Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО.

Цю інфомрацію слід передати в НАЗК.

Нагадаємо, що заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк не задекларував квартиру і прокуратура підозрює його у вчиненні корупційного правопорушення.

Фото на кавер: з профілю Сергія Даніша в мережі Fb

Автори: Ірина Федорів – журналіст і мешканка селища Коцюбинське, Сергій Огородник – журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539