Проблеми опалення: прокуратура позивається до “Мастер-Енерго”

0

У судовому порядку прокуратура вимагає повернути громаді котельні селища Коцюбинське. Саме котельні по вул. Доківська та Меблева стали частиною статутного фонду, коли Коцюбинська селищна рада створила разом з “Мастер-Енерго” у 2006 році ЗАТ “Коцюбинські теплові мережі”.

У Господарського суду прокуратура Київської області вимагає визнати створення, товариства, яке заснували за часів головування в селищі Василя Пікулика, недійним.

“Ми ще в лютому місяці, коли надзвичайно гостро і критично постало питання щодо опалення в селищі, звернулися до прокуратури. Я з’ясувала в НАК “Нафтогаз”, що “Мастер-Енерго” не проводить жодних розрахунків за газ при тому, що отримувало кошти від населення. Такий саботаж тривав з моменту мого обрання на посаду селищного голови. Я не виключаю, що цей саботаж робили не лише задля того, щоб вивести майже 4 мільйони гривень з бюджету, про що клопотали депутати Нових облич, зокрема голова бюджетної комісії Людмила Узерчук. Цим питанням активно опікувався Ірпінь. Активісти ж розуміли всю небезпеку і не один день на морозі чатували під газо-розподільчими пунктами, щоб не дати Ірпеню зробити диверсію й відключити газ, зокрема в медустановах та освітніх закладах,” – наголошує селищна голова Ольга Матюшина.

“Ірпінь тільки й чекає, як взяти владу в селищі під контроль, провести чергове псевдооб’єднання громад і запустити процес виборів в єдину громаду, у складі якої громада селища вже не буде мати своєї влади – голови та ради. Все будуть вирішувати в Ірпені. Головна мета – дерибан лісу. Я переконана, що нам готують ще один турбулентний опалювальний сезон саме з цим прицілом. Ми з лютого місяця вимагаємо, щоб питання з правом власності на котельні було вирішене і громада могла приймати рішення. Усунення монополіста “Мастер-Енерго”  було одним з пунктів моєї передвиборчої програми. Громада цього чекає. Проблема у нас полягає в тому, що коли проходять місцеві вибори – голова отримує селище, яке вже у листопаді увійшло в опалювальний сезон 2015 року. А наприкінці опалювального сезону 2016 року відбувся переворот і тим, яким буде опалювальний сезон самопроголошена голова Юлія Главацька чомусь не подумала,” – додає Матюшина.

Позов прокуратура подала і до “Мастер-Енерго” і до “Коцюбинських тепломереж”.

Зауважу, що одразу після перевороту в селищі Коцюбинське, який мав місце 8 квітня 2016 року, “Коцюбинські тепломережі” провели сумнівні збори акціонерів, з-поміж яких є Коцюбинська селищна рада.  Це відбулося 30 квітня. Скликав їх голова правління “Коцюбинських тепломереж” голова правління Дмитро Мілюков, який має безпосереднє відношення до “Мастер-Енерго”.

Тут обговорювали звіт про роботу у 2013 та 2015 роках. Оскільки селищна голова Ольга Матюшина була на той момент відсторонена від повноважень, то вона не могла відстоювати на зборах інтереси громади.

Ось порядок денний зборів “Коцюбинських тепломереж”.

На сайті також є показники фінансово-господарської діяльності товариства за звітні роки. Вони мізерні і кількість працівників доволі незначна.

“Питання стратегічного майна громади в селищній раді за Садовського системно нівелювалося. У нас невіть не було не те що права власності, а техпаспортів на котельні. Ми їх виготовили в березні місяці 2017 року, про що я прозвітувала громаді. Тепер нам треба оформити котельні у власність,” – наголошує Матюшина.

Нагадаємо, що у 2010 році комісію з питань ЖКГ очолив за ініціативою тогочасного селищного голови Вадима Садовського  депутат Владислав Євстєфєєв. За 7 років свого депутатства в раді він так і не вирішив проблему з оформленням влансості стратегічного майна громади котелень і головно займався питаннями дерибану Біличанського лісу, де в подальшому, зі слів прокурора, мав майже 100 ділянок. До цієї ж комісії тоді входив чинний депутат від Нових облич, екс-регіонал Ігор Рожанський та депутат Ярослав Салівонов.

“За Садовського будь-яка спроба вирішити проблему з монополістом “Мастер-Енерго” зазнавала фіаско. Всі мої депутатські звернення з вимогою знайти альтренативу зазнавали невдачі. Щодо “Коцюбинських тепломререж”, товариства, яке, як я вже розуміла на той час, може мати контроль над котельнями, то це взагалі була мало не табуйована тема, жодної конкретики на загал Садовський не озвучував, а депутати, які тоді були монолітною більшістю, цим не дуже цікавилися,” – наголошує журналістка і мешканка мого округу Ірина Федорів, яка з 2010 по 2015 рік була депутатом Коцюбинської селищної ради.

“Щоправда, були й активні лобісти – Сергій Черніков та Костянтин Коваленко. Цю всю інформацію я передавала тогочасному поміникові нардепа від 95 округа Олексію Туровському, який мешкав в селищі, але тоді ми повоювати їх не могли – Садовський і майже 30 депутатів це була просто згуртована команда, яка діяла точно не в інтересах громади,” –  додає Федорів.

Нарешті у 2017 році громада може дізнатися про те, що їй було знати не велено.

Хто, коли і як заснував “Коцюбинські тепломережі”

Котельні по вул. Меблева та Доківська у 1998 році Коцюбинська селищна рада прийняла на баланс як комунальну власнітсь 1998 року.  Вони перейшли до громади від “Білицької меблевої фабрики” та підприємтсва “КАЗІ”. Правонаступником ЖЕК “КАЗІ” стало УЖКГ “Біличі”, яке й надавало послуги теплопостачання до того, як в селище завели монополіста “Мастер-Енерго”.

У Коцюбинському “Мастер-Енерго” зайшло в 2015 році і отримало котельні в оренду строком на 360 днів. З позову прокуратури до господарського суду вбачається, що “Коцюбинські тепломережі” створені Коцюбинською селищною радою разом з “Мастер-Енерго”.

Таким чином стратегічне майно громади – котельні, які обслуговують не лише житлові комплекси, а й медзаклади, освітні заклади та заклади сфери культури стали частиною статутного капіталу ЗАТ “Коцюбинські тепломережі”. Котельні стали 40 % статутного капіталу і були оцінені на той час в 1,7 млн грн. Контрольний пакет – 60 % залишався за “Мастер-Енерго”.

Тоді як селищний голова договір підписував і створював “Коцюбинські тепломережі” Василь Пікулик. Зараз він є чинним депутатом Ірпінської міської ради від партії “УКРОП” і голосує разом з Новими обличчями.

Депутат Ірпінської ради від Нових облич забудовник Ігор Вишняков є зятем Пікулика і вони разом з ним запроваджували дерибанні схеми в Приірпінні.

Без імені

Тогочасний голова селища Василь Пікулик віддав головування на перших зборах представникові “Мастер-Енерго”, а сам був – секретарем.

Але стратегічне майно громади не могло увійти в закрите акціонерне товариство як частина статутного капіталу тим більше, що навіть станом на початок 2017 року право власності на це майно належним чином не оформлене селищною радою. Держава взагалі передбачила механізм захисту громади від таких карколомних рішень місцевої влади. І на цьому прокуратура наголошує у своєму позові, який подала після звернення селищної голови Ольги Матюшиної.

У 2006 році рада це усвідомила і прийняла рішення скасувати своє ж рішення про створення “Коцюбинських тепломереж”. Проте це не зупинило держреєстратора виконкому Ірпінської ради (як і у незаконних діях із внесенням самопроголошеної голови Юлії Главацької в держреєстр) і юридичну особу “Коцюбинські тепломережі” заснували у 2007 році.

От з того часу, як стратегічне майно громади опинилося в руках ЗАТ “Коцюбинські тепломережі” коцюбинці забули, що таке тариф УЖКГ “Біличі” і дізналися, що таке тариф “Мастер-Енерго”.

Драконівські тарифи: хто і як захищався від “Мастер-Енерго”

Мешканці будинків з даховими котельнями краще за інших відчували, як дурять громаду. У них були лічильники обліку і загадково зникли з приходом “Мастер-Енерго”.

Мешканці будинків з даховими котельнями роками ходили в суди і листок за листочком, том за томом збирали документи про “Мастер-Енерго”. Тоді годі було мріяти про відкриті реєстри в доступ до інформації. На Лісовій 20а з монополістом воював Ігор Чижевський. Разом з депутаткою Іриною Федорів мешканці вимагали в Мілюкова інвентаризації своїх котелень.

sam3

Активістка, а згодом і депутатка Ірина Федорів розрахувала на графіці мешканцям будинків з даховими котельнями вартість опалення до і після приходу “Мастер-Енерго” (Тариф в УЖКГ “Біличі” був близько 2 грн і змінювався щомісяця в залежності від температури на вулиці, а з “Мастер-Енерго” навіть для будинків із даховими котельнями став сталим – 4,26 грн. Тобто тариф зріс більше, ніж удвічі.).

Результат пошуку зображень за запитом "Федорів Мастер-Енерго тариф"

Федорів порівняла стрибок ціни із зростанням ціни на газ у державі. Різниця й невідповідність графіків очевидна.

Результат пошуку зображень за запитом "Федорів Мастер-Енерго тариф"

Те, що “Мастер-Енерго” дурить громаду – стало зрозуміло давно. Але вперше ми отримали реальну можливість повернути громаді котельні й оформити право власності на селищну раду, що не було зроблено ні за Пікулика, ні за Садовського. До слова, є позитивна практика на користь інтересів громади у постанові пленуму Вишспецсуду і про це прокуратура Київської області теж зазначає у своєму позові.

Яким буде опалювальний сезон 2017-2018 року?

Зрозуміло, що ми заледве дотягнули цей опалювальний сезон. При цьому ми не дали вивести на користь “Мастер-Енерго” мільйонів з бюджету. Це сталося завдяки селищній голові, депутатам та активістам. Одні стояли на морозі й вартували під ГРП, аби не допустити відключення газу, інші писали і їздили до прокуратури, в облдержадміністрацію, залучали нардепів та ЗМІ, аби втримати опалення в кожній квартирі, медзакладах, закладах освіти.

Це був подвиг, досягнутий титанічними зусиллями і якого можна було б не робити, якби весною 2016 року депутати не зробили переворот задля того, щоб ми не увійшли в опалювальний сезон вже без монополіста. І цей подвиг навряд чи громада колись оцінить по заслугам, бо коли батареї теплі і залишаються теплими – то люди це сприймають, як належне. От якби у нас, не приведи Боже, порвало в мороз труби, то масштаби оцінили б всі. Але нам вдалося цього уникнути.

Зауважу, що Нові обличчя, які є більшістю в раді публічно не виступили жодного разу супроти “Мастер-Енерго”, а на сесійному засіданні, коли виступав представник “Мастер-Енерго” й вимагав надати дозвіл щодо розриття й руйнування асфальту (і це після того, як на Пономарьова покриття вони так і не відновили і це відбулося знову нашим коштом!), депутати помітили, що Нові обличчя обстоювали позицію “Мастер-енерго” і поряд з представником “Мастер-Енерго” сидів заступник селищного голови Петро Пушанко – представник Нових облич.

Є три варіанти, як ми можемо увійти в опалювальний сезон. Перший – рішенням ради ми створюємо нове комунальне підприємство, яке починає прозоро працювати з населенням і надавати йому послуги з опалення. Ті гроші, які депутати були згодні вивести з бюджету на “Мастер-Енерго” – їх більш ніж достатньо, щоб закупити ліміти на газ до отримання перших платежів від населення. Діяльність КП має бути гласною. Другий варіант – це шукати на конкурсній основі підприємство, яке буде нас забезпечувати цією послугою, якому можуть дати ліміти на газ і роботу якого треба буде всім нам контролювати. Як Ви розумієте – це все треба приймати сесійно. Тобто без голосування депутатів нічого не буде,” – каже селищна голова Ольга Матюшина. 

Найгірший варіант – це відновити опалення як послугу в УЖКГ “Біличі”, яке де-факто є банкрутом. Але всі ми розуміємо, що через борги блокуються рахунки. Відповідно тут нема жодних гарантій безперервних проплат за газові ліміти. Варто зазначити, що у випадку роботи КП селищна рада в будь-якому випадку зможе своїм рішенням надати кошти для комунального підприємства, щоб вирівняти ситуацію, що не можна було зробити у випадку з приватним товариством. Це можна робити тільки для комунального підприємтсва. На найближчому сесійному засіданні будемо розуміти, яка сиутація в судах у прокуратури і спираючись на неї депутатам буде запропонований варіант вирішення питання. Тоді вже все залежатиме від їхніх голосів. Треба просити коцюбинців відповідально поставитися до цієї теми і контролювати голосування депутатів,” – додає Матюшина, яка оформлює право власності на котельні для громади.

Нагадаю, що селищна голова Матюшина виносила питання створення нового КП неодноразово на розгляд депутатського корпусу. Ця ініціатива голови не знаходила підтримки в депутатської більшості. Саме тому у цьому питанні, яке не вирішувалося за Садовського, коли в раді працювали і голова профільної комісії Владислав Євстєфєєв, і член цієї ж комісії Ігор Рожанський, і члени бюджетної комісії Юлія Главацька та Іван Лизун, а також Олександр Хвостенко, коли застпуником Садовського обрали Петра Пушанка, потребує нагального вирішення.

Зима настане незалежно від того, чи купимо ми новий трактор для очищення вулиць від снігу, незалежно від того, чи створимо нове КП для запуску опалювального сезону. Лише виборці, прості коцюбинці, можуть контролювати роботу депутатів Коцюбинської селищної ради. Ми представляємо в раді Ваші інтереси і зобов’язані виконувати Ваші доручення.

Тому виключно від Вас залежить, чи зрозуміють депутати, що це стратегічне рішення треба підтримати і 10 років лобізму інтересів “Майстер-Енерго” в селищі можуть піти в історію. Громада і депутати можуть самі контролювати опалювальний сезон і гроші на рахунках, а не визбирувати роками документи в судах та через прокуратуру.

Тому збирайтеся, пишіть доручення депутатам. Особливо це стосується мешканців Пономарьова, Меблевої, Лісової та тих вулиць, де опалення подають не ОСББ і де нема приватного сектору.  Але навіть ті, хто не є прямими користувачами послуг “Мастер-Енерго”, як то приватний сектор, ДОЗ та ОСББ, мають розуміти, що в заручниках опиняються не лише квартири, а й заклади освіти та медицини.

Авторка: Олександра Куцан – голова комісії з питань ЖКГ Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539