Поіменне голосування: хто і чому в Ірпені був “за” дерибанні питання?

0

Після сесії в Ірпені результати поіменного голосування скандальної сесії з’явилися аж через тиждень. Деякі депутати говорять, що “не розібралися” в питаннях порядку денного. Більшість тих, кому телефонувала “Громада Приірпіння” на дзвінки і смс-повідомлення не відповідають. Таким чином депутати не бажають пояснити, чому голосували за ці питання і яка буде користь громаді від прийнятих ними рішень. А депутат з “Нових облич” Олійник, ймовірно, скопіював надіслану йому кимось відповідь у лапках і вдає, що не знає про “Громаду Приірпіння”. Звісно, зручніше так відповісти, аніж сказати своїм виборцям, яка ж була користь від проголосованих питань.

Також голосування показують, що в середині фракцій БПП, “Батьківщини” та УКРОПу відбувся розкол і частина підтримують рішення, які лобіює міський голова Володимир Карплюк.

Варто зауважити, що секретаріат ради оприлюднив поіменку лише однієї сесії, хоча закон про поіменне голосування в місцевих радах діє вже більше року. Більше того, в Ірпені за кошти платників податків діє електронна система голосування, яка дозволяє оперативно обробити результати і довести до відома громади. Куплена вона коштом платників податків, які від неї не відчувають жодної користі.

Лише зараз можна ознайомитися з результатами голосувань, які викликали занепокоєння депутатів та громади на минулій сесії.

Зокрема, 18 травня, на сесії Ірпінської ради депутати стверджували, що система голосування показує невірну кількість голосів. Депутат від “Батьківщини” Артем Калічка переконаний, що голоси рахували навіть тих депутатів, які не голосували й витягли картку з пульту для голосування.

Питання, які викликали суперечку на сесії, стосувалися, за словами депутатів, бізнес-інтересів мера Володимира Карплюка.

Зокрема, за одне з скандальних питань забудови території заводу “Перемога” на БКЗ, підтримали 20 депутатів та мер Карплюк. Соратник Карплюка депутат з Нових облич Святослав Куценко, якого Карплюк на сесії пообіцяв відкликати, назвав саме це питання бізнес-інтересом мера.

До слова, голоси “за” це питання дали окрім депутатів від партії “Нові обличчя” депутати від БПП – Володимир Захлюпаний та Аркадій Кобринець та депутати “Партії захисників Вітчизни” – Ігор Панасюк та Іван Лехман.

Ми спробували взяти коментар у депутатів але на телефонні дзвінки вони чомусь не відповідають.  Так не відреагував на дзвінки й смс-повідомлення Іван Лехман з “Партії захисників Вітчизни”, Володимир Захлюпаний (БПП), депутати “Нових облич” Богдану Слюсаренко.

Депутат Олексій Олійник на смс-повідомлення відреагувала наступним чином.

 

Відповідь депутата Олексія Олійника в смс-повідомленні чомусь була взята в лапки. Це виглядає так, ніби йому її хтось надіслав, а він, скопіювавши, забув видалити лапки. Можна припустити, що депутату таку відповідь на запитання підказали для того, аби уникнути коментарів щодо простого і логічного запитання: яку користь має принести громаді рішення, за яке проголосував депутат. До слова, наступна відповідь Олійника була вже без лапок та ще й з помилкою. Очевидно, написана вона була їм власноруч без підказок.

Повірити у те, що депутат з Коцюбинського не знає нічого про “Громаду Приірпіння”, яка висвітлює події в регіоні з 2009 року й досвід якої переймають журналісти під час медіафоруму у Львові, здоровий глузд не дозволяє.

Депутат від “Нових облич” Андрій Страховський сказав, що не голосував майже за всі питання на цій сесії, щодо питання про забудову 10 га сказав, що точно сказати не може як голосував, оскільки це питання пройшло дуже швидко.

Проти проголосували лише два депутати – “свободівець” Сергій Глиняний та член БПП Ігор Ковтун. Утримався Святослав Куценко, який виступав з трибуни проти цього питання. Четверо депутатів – “батьківщинівець” Артем Калічка, голова фракції БПП Марія Шевченко, Юрій Миронюк (БПП та “свободівець” Лаврентій Кухалейшвілі участі в голосуванні не брали.

Нагадаємо, на сесії було зареєстровано 29 депутатів плюс один голос Володимира Карплюка. Враховуючи те, що Калічко в поіменному голосуванні вказаний двічі, система могла дати збій і не вказати результати голосування когось з депутатів. В цьому голосуванні відсутня інформація про волевиявлення “батьківщинівця” Ярослава Ковальчука. Таким чином можемо припустити, що електронна система дійсно дала збій.

Ще одне питання, яке викликало опір депутатів та громадськості, про передачу до комунальної власності Ірпеня будинку культури, придбаного екс-депутаткою Яною Ільницькою.

20 депутатів та Карплюк проголосували “за” це рішення. Окрім “Нових облич” голосували “за” депутати від партії “Укроп”, “Солідарність жінок України”, зокрема, голова фракції екс-регіоналка Ольга Олійнич, “Партія захисників Вітчизни”, Захлюпаний та Кобринець від БПП та “батьківщинівець” Ярослав Ковальчук.

Проти голосували депутати Ковтун та Кухалейшвілі. Утрималися Куценко, Миронюк та Шевченко. Не голосували Глиняний, Калічка та депутат від “Нових облич” Андрій Страховський. В цьому голосуванні взяло участь 28 депутатів та мер, голос одного з депутатів не був зафіксований взагалі.

За питання, яке на сесії депутати не обговорювали але стверджували, що цим голосуванням їх ввели в оману, проголосувало 22 депутати. Це питання стосувалося змни цільового призначення та забудови 10 га пойми річки Ірпінь.

Депутатка Марія Шевченко стверджує, що її фракція не розібралася за що голосувала:

“Цього питання в порядку денному не було, воно з’явилося на початку сесії, ми його перед сесією не опрацьовували. Так як на початку сесії з’явилися додаткові пункти в порядку денному, всі питання були змінені по номерах і можливо, наші депутати не зорієнтувалися”.

Примітно, що за питання, яке суперечить закону, сам Карплюк не голосував. Проте, голоси дали депутати від “Нових облич”, включно з нібито опозиційним Куценком, “УКРОПу”, “Партії захисників Вітчизни”, “Солідарність жінок України”, “батьківщинівець” Ковальчук, депутати від БПП за це питання проголосували у повному складі разом з головою фракції Марією Шевченко. Утрималися “свободівці” Глиняний та Кухалейшвілі, депутат від “Партії захисників Вітчизни” Ігор Панасюк та депутат від “Нових облич” з Коцюбинського Богдан Слюсаренко.

Нагадаю, до цього часу Ірпінська міська рада не оприлюднювала результати поіменного голосування на офіційному сайті ради. Побачити, як голосують депутати члени територіальної громади не мали можливості. Активісти та журналісти Громади Приірпіння зверталися неодноразово до Ірпінської ради з проханням оприлюднити дані на сайті. На сесії 18 травня депутат Глиняний звернувся зі зверненням до влади міста з проханням виконати ст. 59 ЗУ “Про місцеве самоврядування” й оприлюднити на сайті поіменне голосування депутатів.

Авторка: Олена Жежера, журналістка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539