Коцюбинське без опалення: Горган каже – це ціна за боротьбу з корупцією

1

6 листопада – у смт Коцюбинському досі немає опалення. ТОВ “Мастер-Енерго”, яке подає тепло наседенню, 2 роки не платить кошти “Нафтогазу”. 

Гроші за тепло вони виводили з рахунків. Більше того, через центр КП Київської облради “Готово” товариство приватизувало котельні. Це сталося в липні цього року. Таким чином селищна рада не може передати котельні іншому товариству або своєму комунальному підприємству, щоб опалювати коцюбинців.

Як могло комунальне підприємтсво, керівників якої призначає облрада, допустити рейдерську схему захоплення котелень громади? Кілька тисяч людей взяли в заручники і нам пояснюють в ОДА, що це ціна за те, що ми ведемо боротьбу з корупцією? Більше того, голова ОДА пропонує селищу віддати бюджетні гроші за каналізацію, якої нема.

Кажуть на додачу дати бюджетні гроші товариству, яке роками не розраховувалося з Натфогазом і кудись діло гроші споживачів.

При цьому ніхто не задається питанням: а чому керівник ТОВ “Мастер-Енерго” так спокійно себе почуває і чекає бюджетних грошей, коли мав би вертати те, що вивів з рахунків? Чому він не надає обгрунтування тарифу? Чому не покарані досі ті, хто віддав наші котельні та мережі в приватні руки?

Селищна голова Ольга Матюшина, яка представляє БПП, не дає вивести гроші за каналізацію, яка не працює, не дає дерибанити Біличанський ліс, який визнаний президентським указом нацпарком, і не погоджується давати гроші з бюджету ТОВ “Мастер-Енерго”. Без рішення суду давати бюджетні гроші ТОВ – незаконно.

Я особисто ходила і навесні, і влітку до прокуратури, приходила разом з селищною головою Ольгою Матюшиною і пояснювала не раз – не заберемо котельні та мережі, не розберемося вчасно з схемами виведення коштів ТОВ “Мастер-Енерго” – ми не ввійдемо нормально в опалювальний сезон. В результаті ми заледве втсигли виграти в першій інстанції, але апеляція досі не розглянула питання з приватизацією котелень.

Селищна голова інформувала і ОДА, і прокуратуру, і ЗМІ. Ми заледве втримали минулий опалювальний сезон і стояли під газорозподільними пунктами, оскільки нам могли в будь-який момент відключити опалення.

Міг би статись Алчевськ-2, але ми цього не допустили. Інформували всіх, долучали нардепів – Ольгу Червакову, Ярослава Москаленка, Юрія Левченка. 

На нараді в Кабміні заступник голови ОДА – Савченко, який чітко мав бути проінформований про ситуацію в селищі, в жовтні цього року не доповів про складну ситуацію в Коцюбинському напередодні опалювального сезону. Про це заявила народна депутатка від БПП Ольга Червакова, яка допомагає нам у боротьбі з корупцією в Приірпінні, де безкарно б’ють активістів.

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко наголосив, що це завдання для голови ОДА та Нафтогазу – розібратися в ситуації з опаленням.

Наступного тижня опалення не з’явилося. Значить – ніхто так і не розібрався. І ми пішли з депутатами та мешканцями селища до ОДА. Вимагали, щоб доручення віце-прем’єр-міністра було виконане. На зустрічі голова ОДА наголосив, що це наша ціна за боротьбу з корупцією, якщо вирішили боротись, то треба терпіти.

“Ми погодили, що йдемо перші в Нафтогаз і якщо у нас не вийде, то тоді підключається голова ОДА разом з нардепами. Разом з тим ми зайшли в приймальню до голови облради Ганни Старикової з проханням невідкладно скликати сесію, оскільки у нас дійсно склалася проблема, яка вимагає невідкладного рішення і, можливо, обласна рада могла б допомогти у вирішенні цієї ситуації,” – розповідає депутатка Коцюбинської ради Олександра Куцан.

У Нафтогазі нас далі дверей в принципі не пустили.

Сказали, що документів від ОДА у них нема. Я це чула особисто. Ми їм передали всі копії, які голова носить з собою тижнями у кількох примірниках. Прочекали кілька годин. Винесли нам листа, в якому йшлося, що без грошей газ нам ніхто не дасть, як ми і прогнозували. Цей лист ми завезли в ОДА.

До Нафтогазу іншого дня приїхали вдруге з документами від Ірпеня, який погодився зробити передплату близько мільйона за опалення бюджетних організацій в селищі. Але результат був той самий.

Для мене стало чітко зрозуміло, що кілька тижнів відбувається низка дій, які не приносять бажаного результату. Відповідно, або чиновники в ОДА не мають компетенцій і розуміння ситуації, або між Ірпенем, як мені повідомили джерела, і вищим керівництвом ОДА може бути змова. Заморозити Коцюбиньске, затягнути опалювальний сезон для того, щоб був соціальний бунт і селищну голову, яка не дає втілити корупційні схеми і подерибанити ліс – скидають. Далі нас об’єднують з Ірпенем і шлях до дерибану лісу відкритий. Це тисячі гектарів.

Те, що після сесії в Ірпені мер Володимир Карплюк разом з депутатом Коцюбинської селищної ради Сергієм Данішем проводили прес-конференцію щодо долі Біличанського лісу– доказ того, що мої джерела не помилялися. Політики, які стали власниками ділянок в Біличанському лісі, переконують всіх, що знають, як його вберегти від забудови.

Я набрала посадовця, який колись займав ключові позиції в ОДА і запитала, що слід робити в такій ситуації, коли ТОВ забрало гроші, котельні і ми не маємо як дати кошти Нафтогазу.

Він мені чітко сказав, що треба, щоб керівництво ОДА прийняло рішення включатися аварійно. Так, в цьому випадку газ буде дорожчий вдвічі, але люди не будуть мерзнути. І він особисто приймав такі рішення в інтересах людей.

“Замість цього нас покликали на чергову нараду в АП, яку фактично вів знову таки голова ОДА Олександр Горган, а організацією займався його заступник Савченко. Він чітко дав нам зрозуміти, що ми ще не такі матьорі політики і що зараз нас навчать, як ними бути. Горган сказав, що, щоб дати гроші для ТОВ “Мастер-Енерго” з бюджету, слід розблокувати рахунки селищної ради, а значить – заплатити кілька мільйонів за каналізацію, яку в приватному секторі фірма так і не зробила. Нечистоти течуть просто вулицею. Тобто ми говорили не про те, як змусити приватну організацію доробити каналізацію і тільки потім розрахуватися, говорили не про те, щоб правоохоронці мали б вже швидко доопрацювати питання й з’ясувати, куди “Мастер-Енерго” дівало гроші, не про те, чому державна виконавча служба не виконувала рішення суду і не списувала кошти на користь Нафтогазу з Мастер-енерго, а говорили про те, як вивести бюджетні гроші на приватні товариства, які провертають схеми”, – наголошує Олена Сокотюк, член фракції БПП Коцюбинської селищної ради.

“Я не могла зрозуміти, чого на такому рівні зустрічі навіть не питають представника “Мастер-Енерго” про те, куди вони діли гроші бабусь, які з пенсії чесно платили за опалення. І при цьому нам хочуть вимити гроші з бюджету. Я так розумію, що голова ОДА зрозумів, що ми не дамо цього зробити і тоді прямо задав питання, чи має нас про це попросити особисто президент,, який, я певна, про такі семи у нас і знати не знає”, – додає Сокотюк.

Вже був випадок, коли заступник голови ОДА Дмитро Христюк поїхав в Ірпінь задля того, щоб побороти корупцію і розібратися з побиттям активістів. Не пройшло і кількох тижнів, як він кинув партію влади, очолив обласний осередок партії “Нові обличчя”, став заступником мера Ірпеня. Згодом з’ясувалося, що в декларації цей чиновник приховав квартиру і підписував договори з ФОП-ом-покійником. Це я так розумію результати боротьби з корупцією.

Тепер я чітко бачу, як голова ОДА Горган влаштовує в Ірпені день області, до Бучі везе дружину президента, яка нібито говорить публічно, який прекрасний мер Бучі екс-регіонал Анатолій Федорук. Згодом з’ясовується, що перша леді цього не говорила. Ці слова про мера, якому вручили підозри і про якого говорить мало не на всіх нарадах генпрокурор, насправді приписав їй голова ОДА Олександр Горган.

І дивним чином до того, ми отримали повідомлення, що секретар Ірпінської ради з Нових облич пройшов конкурс на заступника голови ОДА. От такий дивний збіг.

В ОДА депутатів і журналістів Горган запевнив, що змови між керівництвом ОДА та владою Ірпеня немає. Як правило після того, як хтось побуває в Приірпінні, то в деклараціях починається з’являтися дешева нерухомість. Зокрема в декларації голови облради Ганни Старикової.

“Відповідальним за початок опалювального сезону є голова і я не знімаю з себе відповідальності. При цьому є чітко прописана норма закону: орган місцевого самоврядування не може втручатись в госпдіяльність приватного товариства, яким є “Мастер-Енерго”, аналогічно рада не може дати фіндопомогу, саме тому цього не може зробити ані Коцюбинське, ані Ірпінь, ані область. Адмінресурс всіх рівнів мав бути спрямований з початку року, коли ми звернулися, на притягнення до відповідальності осіб, які привласнювали кошти населення і сприяли бездіяльності виконавчих служб. Ситуація наразі виглядає так, Коцюбинське мерзне, бо відмовляється платити за неробочу каналізацію і відмовляється незаконно гасити борги за газ ТОВ, яке зухвало збирало й виводило кошти населення, яке вчасно сплачувало за опалення”, – наголошує селищна голова Ольга Матюшина.

“Селищному голові не підпорядковується ані поліція, ані прокуратура, ані виконавча служба, ані облгаз. Коцюбинською селищною радою протягом року було направлено чисельні звернення до прокуратури Київської області, Нацполіції, Мінюсту (через бездіяльність виконвчої служби), ОДА та ради, на ім’я не одного народного депутата, віце-прим’єра та прим’єр мінстра саме через неординартність ситуації та бездіяльності системи. Заручниками політичних протистоянь, бездіяльності та колективної безвідповідальності стало більше 5 тис.людей, які досі без опалення і можуть стати ще кілька тисяч людей, які справно сплачують податки і мають елементарне право при сплаті отримати робочу каналізацію, а не навпаки” – додає Матюшина.

Згідно протоколу наради постійно діючої комісії Київської області з питаннь техногенної-екологічної небеспеки та надзвичайних ситуацій від 23 жовтня 2017 року було зобов’язано ПАТ “Київоблгаз” провести заходи, щодо безперебійного газопостачання котелень для надання теплопостачання населенню. Зазначені вимоги комісії злочинним шляхом не виконуються в смт. Коцюбинському.

Питання розглядали на всіх рівнях і обіцяли його вирішити. Але ситуація станом на 6 листопада залишається аналогічною. Тільки вже дійшли до того, щоб з бюджету селища віддати мільйони за те, за що віддавати гроші аж ніяк не можна.

Я постійно спілкуюся з представнками посольств, які хочуть знати, як просувається в Україні боротьба з корупцією. Про те, що це ключова задача в країні говорили цієї осені і на YES.

Приклад боротьби зі схемами старої влади в Коцюбинському я завжди ставлю як зразок. Моя громада є для мене найбільш потужною й 10 років тримає оборону. І от тепер після того, як нам сказали, що люди мерзнуть і це наша ціна за боротьбу з корупцією, я думаю, що для представників міжнарожної спільноти це не просто те, про що вони не знають, це те, що в нормальній здоровій голові просто не вкладається.

Авторка: Ірина Федорів, блогер “Української правди”

1 Comment

  1. kkkk 9 Листопада 2017 at 19:23

    Сьогодні близько 19 години . Представники нових облич ходили та збирали якісь підписи. На моє проханя прочитати , що я підписую мені не дали прочитати документ . Тільки на словах сказали: “З цим треба щось робити ! Голова не виконує свої обовязки! “

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539