У Коцюбинському оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки: ліс під загрозою

0

Коцюбинське, як і Україна, – на вогневому рубежі. В країні оголошено найвищий – п’ятий рівень пожежної небезпеки. Посадовці кажуть: усе під контролем. І допомагають росіянам. Там від пожеж уже загинуло 40 душ. Лише за минулу добу територія, охоплена вогнем, збільшилася наполовину.

Київщина. Селище Коцюбинське стоїть край лісу. Дорогу в ліс сьогодні вартує лісник Олександр Кулик. Раніше шлях автомобілям перекривав бетонний стовп. Його невідомі прибрали на узбіччя. Знак про заборону заїзду до лісу кудись зник узагалі.

“На ньому з драбини ставили знаки “Пожежно небезпечний період”, “Проїзд заборонено”.

Знаків тепер немає, тож лісник вирішив особисто повідомляти автомобілістів. До лісу – зась. Пожежна небезпека.

Лісник показує останні сліди відпочивальників у лісі. Тут усе згоріло за двадцять хвилин. Під час запальної сільської дискотеки.

Ялинкам було по п’ять років, увесь клаптик тепер потрібно пересаджувати.

У цьому ж лісі – озеро. «Вiкна» розповідають відпочивальникам про пожежну небезпеку і просять усіх повернутися додому – в Київ.

“А чё домой идти, дома пьянствовать, если на улице хорошая погода?,” – каже один із відпочивальників.

На жаринах доходять шашлики, Київ не Крим, вогонь – у законі. Про російські лісові пожежі тут чули.

Аеропорт «Жуляни». У Росію вилітає українська допомога. Пропонували шпиталь, на кордоні чекають наказу вісім десятків одиниць техніки. Проте росіянам потрібні зараз тільки пожежні літаки.

“На цей час російська сторона погодилась на переліт двох літаків Ан – 32П”, – повідомляє Олександр Овдієнко, керівник Управління з міжнародної співпраці МНС України.

Два літаки, кожен може взяти на борт по чотири тони води. Курс на Вороніж, найближчу до України область, де запроваджено надзвичайний стан.

У такі регіони сьогодні пускають лише рятувальників. Проте туди й так ніхто не їде – трасу перевантажено в зворотному напрямку. Дітей із літніх таборів вивозять на автобусах. Пожежники безсилі. Вони не встигають загасити однієї пожежі, яка спалахує дві інших.

“Наша задача зберегти населені пункти. Тому робимо охоронну зону довкола населеного пункту, щоб пожежа не перекинулась”, – пояснює Віктор Пронькін, голова Рязанської райадміністрації (Росії).

Вітчизняне МНС стверджує: в Україні такого не буде. Бо рятівників часто показують телевізором.

“В друкований виданнях написаноблизько тисячі матеріалів, по телевізору показано близько 2,5 тисяч сюжетів про протипожежну тематику”, – звітує Віталій Романенко, заступник міністра з надзвичайних ситуацій.

Із папірця посадовець читає журналістам, скільки було рейдів і скільки людей оштрафовано. Тим часом у гідрометцентрі на мапі показують – Україна в зоні ризику.

“Половина території України підпадає під температуру 40 градусів, а на сході і в Центрі – більше 40 градусів,” – пояснює Микола Кульбіда, керівник українського гідрометцентру.

Саме тому в усій Україні оголошено п’ятий, найвищий рівень пожежної небезпеки.

Відеосюжет Дмитра Литвиненко, Олени Гайван, Івана Гребенюка, програма «Вiкна-Ноивни», СТБ.

Активісти селища Коцюбинське та лісник Олександр Кулик звертаються до громади Коцюбинскього та Києва утриматися від розведення вогнищ у лісі, доки не спаде спека.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539