Прийом документів: всі охочі стати депутатами чи головами селища шикуються в чергу

1

У середу в селищній раді велелюдно. Перше враження, що десятки людей хочуть стати депутатами й займають чергу ще зранку, – хибне.

Ажіотаж пояснює оголошення на стіні про те, що середа – це день, коли приймає відділ з земельних питань селищної ради (у чергу вишикувались ті, хто купився на передвиборчі обіцянки Садовскього й депутатів).

На 9:00 назбиралось до 10 людей, які хотіли подавати заяви і балотуватись. Кілька активістів зайняли місця заздалегідь.

До початку прийому документів селищний голова Вадим Садовський нагримав в коридорі на літнього депутата Василя Концебу за те, що той сидів перед дверима без написаних заяв й відповідних паперів.

Депутат Концеба Василь Костянтинович, як і його колеги, теж брав участь у дерибані лісу й отримав ділянку по вулиці Травневій 20 (сусід депутатів Кузьміча Вадима, Марії Сови, Пегети Марії та інших).

Коли невдоволений селищний голова пішов, то депутат Концеба, який на активістів гримав й виганяв їх з псевдогромадських слухань, сів тихо поруч із ними і чемно попросив зразок заяви, щоб переписати.

“Один з нас дав йому свою заяву, щоб подивився. Уявіть, людина – депутат вже 5 років і не може самостійно написати заяву й не знає де зразок взяти. На питання, чого ж вони не повісять зразки на стіні для всіх, депутат нам нічого не відповів. Просто взяв заяву й почав переписувати,” – розповідає лісник Олександр Кулик, який хоче йти депутатом від Лісової 20.

“Такими неграмотними, неосвіченими й пасивними людьми доволі легко маніпулювати й провертати від імені селища ті рішення, які вигідні селищному голові, а не громаді Коцюбинського. З такими наш ліс не було важко дерибанити,” – додає він.

У черзі перед активістами стояла Валентина Лошенко, яка дуже цікавилась, чи не йде хтось з активістів по округу Меблева 11-11а. Захисники лісу теж пам’ятають її ще з часів липневих псевдогромадських слухань.

“Не дивно, що таких людей проводять в депутати. Дали їй зразок заяви в селищній раді і декларацію. Вона заповнює її прямо там. Сказала, що йде по округу 438. Вона навіть не могла розібрати, що округів 30. А 438 – це кількість виборців на її окрузі. Зате коли їй сказали, що по її округу може йти Наталія Соколенко – журналістка СТБ, то вона впевнено заявила, що переможе,” – дивується Андрій Скипальський, мешканець вулиці Шевченка.

Найцікавіше було побачити не кандидатів, а тих людей, які відповідають за прийом документів.

“Зайшла я туди й подивувалась. Закон гортала молоденька дівчинка, років 20, щось там звіряла, всі одне одного перепитували, а це правильно, а так правильно. Потім голова комісії Неголюк спитала, чому в мене не зазначена в декларації вартість, за яку я придбала квартиру. Довелось пояснювати, що там стоїть ремарка, яка говорить про те, що ставити вартість треба, якщо нерухомість придбана у році, за який громадянин звітує,” – каже Ірина Федорів, коцюбинчанка з вулиці Меблевої.

Те, що місцеві вибори організовуються поспіхом й на достатній інструктаж й ознайомлення з відповідними матеріалами не вистачає часу, а до членів комісії набирають тих, кому бракує відповідної освіти й практики, підтверджує й той факт, що в комісії навіть не було роздрукованих методичних рекомендацій Міністерства фінансів України для заповнення декларації про майно та доходи кандидата в депутати. Можливо, про існування такого документу вони і не здогадувались.

Виникла суперечка, яку адресу проживання треба зазначати в декларації. За допомогою цих рекомендацій й численних дзвінків членів виборчої комісії таки вдалося переконати, що оскільки звітність йде за попередній рік, то і адресу реєстрації треба зазначати не ту, яка є де-факто зараз, а яка була у 2009 році.

Сьогодні перші охочі подали документи. 1 жовтня вже має бути рішення щодо цих людей, дані яких протягом цього часу повинні перевірити. Якщо недоліків не виявлять, то вже 3 жовтня виборча комісія має видати перші посвідчення кандидатам.

1 Comment

  1. Винни 1 Жовтня 2010 at 19:17

    А что, Наталия Соколенко, журналистка СТБ живет в смт.Коцюбинское?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539