Лісники й громада закликали ВРУ заощаджувати папір

0

Парламент вирішив свою кризу – паперову. Через поновлення Конституції й низки старих нормативних актів річні запаси паперу Верховної Ради майже скінчились. Про це заявив спікер Володимир Литвин. Нові закупівлі обійшлись платникам податків у майже у два мільйони гривень.

Тому голова парламенту попросив урядовців роздруковувати проект податкового кодексу самотужки або ознайомитися з ним в електронному вигляді.

Зранку для 450 парламентарів друкують для ознайомлення законопроекти. На цей раз їх кілька десятків. Кожному депутату по товстенькій течці.

“Моя апеляція до депутатів, щоб вони послуговувалися електронною версією зіштовхується з вимогою із вимогою регламентної норми, що треба надавати законопроекти для ознайомлення на паперових носіях,” – пояснює Володимир Литвин.

Нагадаємо, кілька днів тому Володимир Литвин, який заявляє про паперову кризу, дав доручення роздрукувати 450 примірників Конституції 1996 року.

“Я категоричний противник цього архаїчного документообігу, коли оце створюються тонни макулатури, коли роздаються депутатам документи і вони звалюються потім у кошик,” – заявляє парламентар Володимир Ар’єв.

“На багато легше всім депутатам купити по такій планшетці, ніж тримати цілий штат працівників, купувати копіювальну техніку, папір, наносити шкоду екології,” – додає він.

Партія регіонів ставить екодружню політику на основу оптимізації.

“Треба брати олівець і рахувати. Якщо це буде перспективно й стратегічно, то треба переходити на електронні документи й планшети,” – заявляє депутат Михайло Чечетов.

Сотні роздрукованих законопроектів, як виявилось, випромінюють тепло і світло.

Директорка підприємства зі збору вторинної сировини за таку кількість паперу висловлює вдячність парламентарям.

“Дякую їм, що вони про нас пам’ятають і не спалюють це десь в себе в дворі й не везуть на звалище.Ми переробляємо їх шляхом піролізу. Ми знищуємо ці документи, ми не переробляємо їх в туалетний папір чи картон. Таким чином ми виробляємо газ, а потім електроенергію,” – пояснює Ольга Чундер, директор ТОВ “Київміськвторресурси”.

За кордоном папір вчать заощаджувати у будь-якому випадку.

“Можна друкувати з обох боків. Можна зменшувати масштаб. Не обов’язково використовувати білий офісний папір. За кордоном, приміром, якщо це неофіційний документ, використовують вже вторинний папір,” – пояснює Андрій Білокінь, координатор проекту “Всесвітній фонд дикої природи”.

Коли мова йде про економію державних коштів за рахунок паперу, то чиновники не бажають заощаджувати на собі. Заощаджувати можна лише на школярах, зір яких для парламентарів та урядовців менш цінний, ніж їхній власний.

Нагадаємо, підлеглий президента Борис Колесников подарував гаранту підручники за всі 11 класів на диску. Віце-прем’єр міністра навіть розповів про переваги такого носія.

Свою паперову кризу, на відміну від підручникової, парламентарі, які можуть голосувати за зміну регламентних норм, вирішили дуже швидко.

Пообіді Верховні рада України закупила паперу на суму понад мільйон гривень. Копіювальна техніка обійшлась дещо дешевше. За неї віддали 800 тисяч.

Лісники пояснюють, скільки треба дерев, щоб задовольнити шалений документообіг Верховної Ради.

“Це 900 кілограмів сосни. З них вийде десь 5,5 тисяч листків,” – пояснює лісник Олександр Кулик.

Разом із працівниками Святошинського лісопаркового господарства журналістам програми “Вікна-Новини” вдалося порахувати кількість дерев, які винищили задля роботи тих, хто майже не ходить на роботу – народних депутатів України.

75 тонн закупленого паперу – це тридцять тисяч пачок. Якщо перерахувати пачки у дерева – це 3000 сосен.  Виходить, для того, щоб забезпечити макулатурою ВРУ було знищено близько 5 гектарів лісу.

Лісники, громада й журналісти звертаються до парламентарів з проханням, якомога швидше перейти на електронний документообіг.

За матеріалами СТБ.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539