Брудні технології: передвиборча локшина і серйозні порушення закону про агітацію штабом Садовського/ОНОВЛЕНО

7

На суботнику з лісниками кандидати вирішили пропіаритися.

По дорозі додому коцюбинчанин Дмитро помітив оголошення про суботник. Текст оголошення той самий, що й на сайті, лише організатори інші.

Святошинське лісопаркове господарство замінене на кандидата на посаду селищного голови Мамонтова Ігоря Олександровича й кандидата в депутати Гаврилова Юрія Зіновійовича.

“Ну, це було очевидно, що вони піаритимуться на цій темі. Ще цікавіше буде завтра на суботнику, коли поприходять різні кандидати. На заході лісників буде політичний фешен-вік з агітаційними обличчями. Повісили оголошення на Пономарьова, а суботник на Лісовій. Їм і не треба приходити, виборці ж бачать, що вони такі ударники. Тільки ж чого депутат Гаврилов не прибирає ліс поблизу своїх виборців?” – риторично запитує лісник Олександр Кулик і сміється.

Дехто з коцюбинчан реагує на такі речі більш емоційно й нецензурно лається.

Спекуляції на суботнику – не єдині передвиборчі перепитії.

Сьогодні на сайті www.kotsubynske.org оприлюднили новину без відома засновника сайту, яка говорить про те що зробив і що буде робити Вадим Садовський в якості селищного голови.

Після дзвінка до редакції засновник сайту зняв цей матеріал і пояснив, що він не знає, що він робив на сайті, але потім матеріал з’явився знову.

Редакція вдруге пояснила це тим, що це реклама і додала в назві матеріалу позначку: “Матеріал оплачено”.

Але ця позначка “Матеріал оплачено” згодом зникла й перетворилась на напис “НЕ РЕКЛАМА !!! А ЗВІТ ПЕРЕД КОЦЮБИНЧАНАМИ ТА ПРОГРАМА ДІЙ НА МАЙБАТНЄ”.

Факт отримання грошей готівкою журналістам редакції www.kotsubynske.com.ua підтвердили в телефонній розмові. Точна сума поки невідома. Але зрозуміло, що готівка, точно не з передвиборчого фонду.

“Агітація – це інформація, яка спонукає виборця голосувати за або проти конкретного кандидата. Якщо це звіт, то він мав діяти від імені самої організації – селищної ради. Програма на майбутнє – це передвиборча програма. Через 2 тижні вибори і він не може в статусі селищного голови виконати цю програму за 2 тижні. Відповідно, ця програма на майбутнє, а це означає, що це агітація. Тут громадяни розуміють, що якщо вони його оберуть, то він виконає те, що обіцяє,” – пояснює Анатолій Максимчук, юрист телеканалу СТБ, що спеціалізується на медіа-праві.

“Агітація оплачується з держбюджету або за рахунок коштів кандидата. Гроші мають йти з передвиборчого фонду згідно з письмової угоди. Що може бути за таке порушення? Ми можемо написати скаргу і виборча комісія має право винести попередження за порушення, після попередження може скасувати реєстрацію. Є кримінальна стаття за те, що агітація оплачена не з фонду. Це важче довести, але не нереально,” – додає він.

Отже це – політична реклама. Остаточно не з’ясований і той факт, який конкретно громадянин заніс гроші і чи був Олексій Туровський замовником цієї реклами, чи посередником між засновником сайту та замовником.

Нагадаємо, що сайт зараз зареєстрований саме на Олексія Туровського. Він неодноразово витирав коментарі читачів без лайки.

Під цією статтею він витер коментар користувача, який засвідчував, що бачив, як назва статті змінювалась з “Матеріал оплачено” на “НЕ РЕКЛАМА…”. На щастя, редакція нашого сайту вчано зробила копії цих сторінок.

Більше того, Туровсткий поквапився написати в коментарях про безкоштовну акцію для всіх кандидатів з правом безкоштовно розміщувати будь-які матеріали на сайті.

Зараз з’ясовуються додаткові обставини у справі.

Оновлено:

До редакції www.kotsubynske.com.ua зателефонував Олексій Туровський і от як пояснив цю ситуацію:

“Насправді це сайт Дмитра (Собка – примітка ред.) Якщо він думав, що гроші це була оплата за Садовського, то він помилився. Я з ним переговорю. Він розвиває сайт сам і я буду його преміювати. Я його питав, чи він би щось з сайту хотів отримувати,” – пояснює ситуацію, що склалася Олексій Туровський.

“Був телефонний дзвінок. Я спитав Дмитра, ти пам’ятаєш, що ми давали колись людям доступ. Вони хочуть розмістити інформацію на сайті. Згода була дана мною. Що стосується того чи це агітація чи ні, треба буде проконсультуватися з нашими юристами (юристи “Фронту змін”, партія в яку входить О. Туровський). Але це питання не стосується “Фронту змін”. Просто я в них перепитаю,” – уточнив він.

Після юридичних доводів та журналістських роз’яснень Олексій Туровський прийшов до такого висновку:

“Треба поспілкуватися, щоб вони змінювали цю новину, якщо це агітація або як хочуть, то хай прибирають”.

Журналісти також намагались з’ясувати питання модерації коментарів на сайті www.kotsubynske.org

“Це спірне питання. Щодо Миколи (Єременка – примітка редакції), я хотів з ним зустрітися в будь-який час і переговорити. Зрозумійте я не хочу вступати в лайку. Ми йому дали доступ. Була образа мене і Дмитра. Розумієте, він починає ображати. До цього сайт не модерувався, бо це потребувало часу і коштів,” – так пояснив ситуацію з витиранням коментарів одного з читачів сайту.

Нагадаємо, що витирались коментарі, які не містили лайки, але могли образити представників редакції сайту. В той самий час не витирались аналогічні коментарі, якими користувачі могли образити інших читачів сайту.

“Я думав, що гроші, які мені дали сьогодні після публікації цієї новини (100 грн. – примітка деракції) – це гроші за рекламу. Видно, я помилився. Я вірдерагував новину й прибрав програму кандидата на посаду селищного голови Садовського після вашого дзвінка,” – пояснив редакції засновник сайту Дмитро Собко.

7 коментарів

  1. Винни 15 Жовтня 2010 at 21:58

    Смешно читать, прямо Санта-Барбара какая то))))))))))))))) В захудалом селе и технологии такие же)))))))))))))))))))))

  2. Микола Єременко 15 Жовтня 2010 at 23:12

    “Це спірне питання. Щодо Миколи (Єременка – примітка редакції), я хотів з ним зустрітися в будь-який час і переговорити. Зрозумійте я не хочу вступати в лайку. Ми йому дали доступ. Була образа мене і Дмитра. Розумієте, він починає ображати. До цього сайт не модерувався, бо це потребувало часу і коштів,” – так пояснив ситуацію з витиранням коментарів одного з читачів сайту.

    Не одного із читачів сайту, а співзасновника та співредактора. Тому, що те, що рік назад існувало сайтом точно не було.
    І домовленість наша із Туровським і Собком залишала за всіма рівні права. Належність сайту Туровському була лише формальністю.
    Майте мужність точно формулювати тези, а не писати аби що!

  3. Новый Коцюбинчанин 15 Жовтня 2010 at 23:30

    Будем исходить из того что автор Ирина Федорив.
    Чему Вы удивляетесь? С мелкой подлости рождается большая. Вы закрыли глаза на мелкую – получите большую. Мне закрыли возможность писать коментарии на kotsubynske.org за два весьма цензурных вопроса:
    1 Использовали ли т.н. собственники сайта деньги “Відкритого Кола”?
    2 Имеет-ли право т.н. редакция в составе первокурсника педагогического ВУЗа и бухгалтера, проверять статьи профессионального журналиста с университетским образованием ” на соответствие стандартам журналистики”(Вашими словами).
    На второй вопрос и Вы тоже не ответили. В коментах к какой-то статье уже на этом сайте эти вопросы тоже просуществовали недолго. Будем считать, что удалили их ввиду несоответствия содержанию статьи.
    Попутно ответьте вопрос: Не двойные ли стандарты-недопускать в оба сайта определенную теперь уже политическую силу и помещать статьи и сыпать именами кандидатов в депутаты (в ваших статьях) других политсил включая дерибанщиков леса?
    Без надежды на ответ, (стандарты все-таки) но спасибо

    • fedor100 18 Жовтня 2010 at 13:58

      1. Наскільки я знаю, редакція від Миколи отримала 70 гривень і йому запропонували їх віддати після конфлікту. Я особисто бачила історію чату.

      2. Редакція орг в тому конкретному випадку (про звільненн яголови держкомзему) дослухалась до моїх коментарів. Я маю освіту журналістську, працюю в сфері медіа з 2002 року. Вважаю, що в тому конкретному випадку стандарти журналістики порушені не були, оскільки навіть залишили позицію Миколи. А інформація була передрукована з “Української правди”. Це ЗМІ високих стандартів.

      Вважаю неприйнятним писати в коментарях, що хтось є алкоголіком, наркоманом чи дрібним злодюжкою, якщо на це нема доказів. Але це не є заборонена в коментарях лайка. Тому коментарі Миколи, і коментарі інших людей, мали б залишатись на сайті. Це я намагалась пояснити Туровському. Щодо Дмитра – то ця людина коментарі Миколи не витирала. З коментарями дуже серйозна історія.

      туровський запропонував мені взятися за сайт орг цієї пт. ,коли він мені зателефонував, щоб прояснити ситуацію. Я сказала, що за сайт відповідати і своє ім’я ставити нереально, якщо людина з доступом робить, що вважає за потрібне в редакційній політиці й порадила розробити стандарти й оприлюднити.

      Все, що Ви писали на цьому сайті було опубліковано, навіть дуже змістовний коментар “ку”. Вам була надана пропозиція стати співмодератором коментування на цьому сайті, який існує з преможерацією з самого початку свого існування.

      На цю пропозицію Ви не відреагували. Ви знаєте мій номер телефону й я просила ще раніше, щоб ви вийшли на зв’язок, як активна людина. Ви ж надали перевагу спілкуванню в коментарях – Ваше право.

      На сайті не опубліковано за всю історію лише єдиний коментар. Це відверта агітація, яка була написана кимось до початку передвиборчої кампанії.

      Не двойные ли стандарты-недопускать в оба сайта определенную теперь уже политическую силу и помещать статьи и сыпать именами кандидатов в депутаты (в ваших статьях) других политсил включая дерибанщиков леса? – вибачте, не зрозуміла питання. В чому подвійний стандарт? І яку політсилу?

      Якщо Ви або Микола можете написати статтю на сайт (про що я вже писала і раніше) і вона буде відповідати журналістським стандартам і дотичною для нашого селища за тематикою – ми її обов’язково опублікуємо.

  4. Севастополец 19 Жовтня 2010 at 15:02

    срамота!!!!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539