Внутрішня кухня штабів: синдром знекреативленої агітації

2

“Это улица Лесная? А где тут больница? Здесь должны на субботник собираться”, – цікавиться кандидат на посаду селищного голови Коцюбинського, який вирішив пропіаритись й засвітитись на суботнику лісників. До виборів два тижні, а кандидат на голову не знає вулиць маленького населеного пункту й місце розташування лікарні.

Суботник в лісі працівники Святошинського лісопаркового господарства організовують не вперше. За тиждень до його проведення вони звернулись до активістів з проханням розмістити оголошення на сайті селища та поклеїти повідомлення, щоб проінформувати мешканців селища.

Увечері перед суботником низка людей побачила новий текст оголошення, дещо видозмінений.

Щезла згадка про те, що організатором прибирання лісу є працівники Святошинського лісопаркового господарства. Натомість були вписані прізвища кандидата на посаду селищного голови смт. Коцюбинське Ігоря Мамонтова, кандидата в депутати Євгена Жолонського та інших невідомих активістам людей.

“Оголошення”: Такого нахабства ніхто не чекав

Ці оголошення переважно клеїлись поверх попередніх, які розвішували мешканці.

Зранку в призначений час під лісом на зупинці з’явилися активісти, які не раз брали участь в суботниках та другий рік захищають ліс від вирубки. Лісники ж вже порались у лісі.

“Я відправила кількох людей на місце збору й вирішила ще зачекати на зупинці, може хтось прийде. Тут такий кортеж іномарок зупиняється і питають коцюбинчан на зупинці, чи це вулиця Лісова і де тут лікарня. Я їм показала. Думаю, мало що, може, людині погано стало. А вони далі перепитують, де на суботник збираються. Їм люди, що чекали на автобус, показали та вони й поїхали, а я за ними”, – каже активістка, яка розклеювала оголошення про суботник.

Машини запаркували десь в дворах і до лісників й коцюбинчан вийшли люди в чорному. Вони тримали в руках жовті згортки з написами “ПОРА”, які спершу видавали за пакети для сміття.  Як з’ясувалось пізніше – це були рекламні накидки.

Людей в чорному учасники зустріли розвівши руки від подиву

“Одна з цих машин коштує десь близько 65 тисяч доларів. От хто йде до влади в селищі. Людина вулиць не знає, не знає, де лікарня в селищі, а через два тижні вже готова очолити весь населений пункт”, – дивується працівник телеканалу СТБ, що брав участь в суботнику, Анатолій Максимчук.

Їм пояснили, що це не політична акція й учасникам суботника, з-поміж яких були і працівники ЗМІ, не хотілося б разом з будь-якою політичною силою прибирати ліс, в якому є тисячі гектарів, щоб потім це вилізло в якійсь агітаційній публікації.

“Я був обурений тим, що люди просто переписали, фактично сплагіатили, наш особистий текст оголошення, таким чином порушили закон про авторське право. Нахабно перед виборами заклеїли оголошення від імені лісників текстом, де було вказано, що саме вони запрошують на цей суботник, а не хто інший. На цій друкованій продукції, де згадувались кандидати, не було зазначено, хто відповідальний за друк і який тираж, що є порушенням закону про вибори”, – обурюється коцюбинчанин Андрій Скипальський.

Представники “ПОРИ” намагались пояснити, що вони телфонували до Святошинського лісопаркового господарства й отримали згоду на те, що візьмуть участь в суботнику.

“Так, взяти участь в суботнику – це одне. Це може зробити будь-хто й не питаючи нашої згоди. Просто приходите в назначений час і місце, берете пакети і вперед. Вони ж не просили згоди, чи можуть вони цей захід подати, як агітацію від свого імені, заклеїти наші оголошення нашим же текстом, але за своїм підписом. Так не робиться. Ми хоч і прості лісники, але нам не подобається коли нас отак використовують”, – розводить руками лісник Олександр Кулик.

Порішили на тому, що ліс має великі розміри й задля уникнення непорозумінь “ПОРА” прибиратиме в іншому місці. Люди в чорному відійшли за кількасот метрів.

На суботник до лісників прийшли коцюбинчани, в тому числі й вчителі та дітлахи. Прибульці на іномарках своїми заполітизованими оголошеннями не загітували жодної душі.

“Сміття тут стільки, що аби хотіли прибирати, а не піаритися. Їм вистачить і до президентських виборів, не те що до місцевих”, – сміється один з лісників.

Працівники святошинського лісопаркового господарства на початку суботника не дорахувались із десяток дерев.

“Ну що ти будеш робити? За всі п’ять років, що я тут працюю вкрали всього два дерева. Та й ті я потім знайшов на пилорамі. А тут під вибори, як показилися. Ніяк не накрадуться. Скоро комісія. Доведеться шукати злодія”, – бідкається Кулик.

Учасники суботника, навчені попереднім досвідом сортують не лише сміття. Для шприців вже заготовлені спеціальні саморобні контейнери.

Якщо обрізати дві пляшки – можна зробити саморобний контейнер для шприців

Одна людина під час суботника назбирала половину п’ятилітрової пластикової банки з-під води шприців і це з одного місця.

Інші ж зробили маленькі контейнери з двох обрізаних пластикових пляшок.

“Природа багато що може пробачити людям. Ми цього, як правило, не цінуємо. Ліс віддячив нам грибами за прибирання. Знайшли місце з опеньками. Молодесенькі. Замаринуємо і якось взимку зберемось усі гуртом й поласуємо”, – тішиться знахідкою Юлія Васіна.

До вечора опеньки вже й замаринували

“Ми другий рік захищаємо цей ліс від вирубки. Звертались до всіх політичних сил, правоохоронців, гарантів. Усі посміхались, казали, що, звісно, допоможуть. І нічого. А зараз що? Усі різко перед виборами стали друзями лісу. Дивні люди”, – додає вона.

Поки учасники прибирання порались – лісники сходили в розвідку й виявили в скандальному лісі новий паркан.

“От новий власник тут огородився. Ніби з “Київміськбуду”. Я дзвонив начальнику, так завтра новоприбулий і до юриста піде, і до прокуратури. Приїхав на джипі, загородив частину лісу й написав приватна власність. Ну і що? Де ці політичні партії й захисники нашого лісу? Тфу”, – обурюється лісник.

Після повернення з огляду угідь працівники Святошинського лісопаркового господарства влаштували частування для учасників прибирання.

Смакує краще, коли в лісі чисто

Посеред трапези з’явилась делегація від людей в чорному. Вони намагались з’ясувати, як і хто буде транспортувати мішки, які вони назбирали.

“Я мала в сумці текст з оголошенням, під яким підписались ці кандидати, щоб їх виборці сприймали як організаторів суботника. Запитала, хто з них Мамонтов, хто Биков. Мамонтова ми ідентифікували. І я пояснила, що якщо людина підписується перед виборами так нахабно й присвоює собі заслуги інших, викреслюючи лісників з організаторів, то хай спитає себе, як організатора, яким чином учасники його суботника мають вивозити сміття. Ото кандидат, видно, все селище так і організує”, – розказує одна з активістів.

Кандидати поїхали, залишивши пакети із зібраним сміттям в лісі.

“Я їм казала, щоб вони в свої іномарки поскладали сміття, сфоткали для піару, які вони молодці й браві хлопці. Видно не влізло”, – сміється учасниця прибирання Вікторія Довгоног.

Лісники та активісти під’їхали тракторцем й завантажили сміття горе-піарників.

“Головний плюс у виборах, що вони хоч в ліс зайшли та поприбирали”, – висловлює свою позицію коцюбинчанин В’ячеслав Колісник.

Чому не можна було організувати свій суботник й навіщо було заклеювати оголошення лісників залишається загадкою.

Такі нові віяння в піар-технологіях учасники акції не розуміють, але фахівці знайшли пояснення.

“Для того, щоб вилетіти з виборів треба зробити два порушення. Вважайте, що вони вже одне заробили. Нема реквізитів на друкованій продукції. Ще одне і злетять точно. У цій історії є показовим прізвище Мамонтов. Бо коли люди далекі від політики потрапляють в неї, то вони починають вести себе як слони в аптечній лавці. А Мамонтов веде себе не як слон, а як мамонт. Масштаби більші. Вони не розуміють, як себе треба вести. Дається в знаки брак креативу. От вони і мавпують, і копіюють”, – знаходить пояснення таким діям експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Згодом активісти побачили, як одна представниця з команди Мамонтова ходила попід будинками й пояснювала місцевим бабусям, що вони, хоч і не місцеві, проте найкращі кандидати для Коцюбинського.

Чи є такий піар ефективним за 2 тижні результати виборів скажуть самі за себе.

Ірина Федорів, “Українська правда”

2 коментарі

  1. Винни 22 Жовтня 2010 at 00:00

    “Ніяк не накрадуться. Скоро комісія. Доведеться шукати злодія”, – бідкається Кулик.” – да, тяжело леснику самого себя ловить))))))))))))))))))))))))

  2. Оксана 26 Жовтня 2010 at 16:32

    Земельна піраміда Садовського набирає обертів. Учора вночі селищна рада виділила ще 1000 земельних ділянок. Тепер Садовський бере від людей по 2000 долларів за пришвидшення процесу. Може виникнути проста ситуація – він програє і зникає у невідомому напрямку із 2000000 долларів. Такий кінгс кепітал по коцюбинські треба зупинити!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539