Заручники в’язниці: люди бояться, що скоро загинуть

0

До редакції звернулися мешканці гуртожитку на Залізничній. Їхній будинок стояв стіна в стіну із тим, що нещодавно завалився. Під час руйнування було пошкоджено покрівлю цього житлового приміщення, яке перебуває в підпорядкуванні Департаменту з питань виконання покарань.

Дах – не єдина їхня проблема. Мешканці стверджують, що під завалами тривалий час текла з пошкоджених труб вода. Вони бояться зсуву.

“Той будинок, що завалився, раніше був складом. Два поверхи згори добудували, щоб зрівняти з нашим, двері пробили в нашій боковій стіні. Воно мало бути ніби приєднане. Прокуратура нам опломбувала дах після руйнування сусіднього будинку. Коли ця конструкція завалилась, нам зірвало півдаху,” – повідомляє мешканець проблемного будинку Віктор.

“В нашому будинку живе десь по троє жителів в 23 квартирах. Є діти. Вчора дощ йшов. Селищна рада каже, що не вони забудовники, а Департамент з питань виконання покарань. До них звертатись безнадійно. Всім все одно. Був дощ. Із жахом чекаємо снігу. Кажуть, той будинок завалився через порушення будівельних норм. А може, каналізації прогнили і був зсув ґрунту? Там після завалу кілька годин вода лилась з пошкоджених труб. Може ґрунт вимило? Нам всім страшно. Ми заручники тюрми,” – додає він.

В прес-службі МНС області пояснили, що це не їхні питання, бо вони рятують людей. Порадили звернутися до управління з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, працівники якого були на місці подій й організовували комісію.

“Ну, справа в тому, що на тому спеціалізується Департамент з питань виконання покарань. Вони мають приймати рішення. Заключення є держбудархконтролю. Результатів не знаю. Який там зсув ґрунту?! Заступник мій був на цій аварії. Зсуву в той день не було то 100 %. Проблема в порушенні норм будівництва і в правилах перебудови. На той час як ми були, тим мешканцям нічого не загрожувало,” – пояснює представник управління надзвичайних ситуацій Київської облдержадміністрації Одарченко Микола Анатолійович.

Для уточнення інформації й пошуку акту він попросив зателефонувати через кілька хвилин.

“Я знайшов акт. Зачитую. Ймовірно причинами руйнування є порушення під час проведення реконструкцій, невисока ймовірність того, що можуть бути зсуви ґрунту. Але я гарантую, що цього нема. Добудова була ніби приєднана. На момент огляду потреби евакуйовувати не було. Дах пошкодило. Десь приблизно 36 метрів квадратних. Всього-навсього. Там, де йшло примикання,” – оцінює ситуацію Одарченко.

“Для більш точного аналізу треба замовляти експертизу. Ніяких скарг від мешканців не було. Я від вас перших дізнався. Дах має ремонтувати департамент з питань виконання покарань – власник. Він винен у цій ситуації. Є класифікація ситуацій. Ця подія під надзвичайну ситуацію не потрапляє. Це не повне руйнування споруди громадського призначення,” – додає він.

Під вечір, після кількох телефонних дзвінків впродовж дня, вдалося отримати інформацію від прес-служби Департаменту з питань виконання покарань.

“Ніякого зсуву ґрунту не було. Був у цих двох будівель спільний дах. Коли новобудова завалилася, то 10 листів шиферу знесло. Сьогодні була спільна нарада. Дах зроблять на цьому тижні,” – пояснює ситуацію Оксана Вєлкова-Лагода.

“Коли будували нове приміщення, то перший поверх (старий продсклад – примітка ред.), то перший поверх був з ракушняка. Два наступних будували з цегли. Коли в цеглі почали вибивати місця для вікон, то будівля завалилась. Але буде комісія на цьому тижні. Ми з’ясуємо остаточно все. Нікого нікуди не треба відселяти,” – додає вона.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539