Попов:”Ми зобов’язані в найкоротші терміни розібратися у ситуації навколо Біличанського лісу”

0

Попов не увидел угрозы в опасной новостройке над метро  | Киев | СЕГОДНЯРаніше Коцюбинська селищна рада самовільно розширила межі селища за рахунок земель лісопаркового призначення (Біличанського лісу) і відвела близько 100 га лісу, що належить Києву, під забудову. А зараз намагається відвести кооперативам ще 600 га. Саме з метою узаконення вже наданих і майбутніх землевідведень вона і звернулася до депутатів Київради з проханням про погодження проекту землеустрою щодо встановлення і зміни меж селища, переконані екологи.

«Ще у 2008 році селищна рада почала видавати акти на землю, що реально була лісовими насадженнями, – видано близько 500 актів. Слід пам’ятати, що вся територія Коцюбинського, а це офіційно 87 га, забудована житлом чи промисловими об’єктами, вільних земель у селища немає. Нині ж селищна радастверджує, що площа Коцюбинського – вже 391 га, саме за рахунок розданих у 2008 році земель у лісі, та претендує на розширення аж до 4,065 га, – тобто майже у 50 разів відносно офіційної площі», – розповів «Вечірці» Олександр Соколенко, експерт Національного екологічного центру.

За його даними, аби закріпити «завоювання», селищна рада розробляє генеральний план Коцюбинського, відповідно до проекту якого всі землі, що нині належать Києву та є землями лісового фонду, віднесено до фонду житлової забудови. Причому, за цим документом, вони вкриті деревинною рослинністю, а не лісом, що може бути без формального порушення закону вирубана при забудові.

Водночас, як кажуть екологи, врятувати ліс не пізно. Нині забудови на землях, акти за якими роздані у 2008 році, та на іншій території Біличанського лісу ще немає. Є лише паркан навколо ділянки, де начебто планується багатоповерховий житловий комплекс, та певні дії відбуваються з озером на річці Любка – якась фірма начебто займається його очищенням. Інші ділянки – це просто ліс, а вулиці існують лише на папері. Зробити все для того, щоб вони так ніколи і не з’явилися, обіцяє голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов. Керівник Києва впевнений, що столиця може і зобов’язана захистити ліс.

«Ми зобов’язані в найкоротші терміни розібратися у ситуації навколо Біличанського лісу і вжити всіх заходів, щоб захистити і зберегти для киян цей унікальний природний комплекс, який називають легенями Києва», – переконаний Олександр Попов.

Він уже доручив профільним управлінням у найкоротші терміни вивчити наявні матеріали щодо ситуації навколо Біличанського лісу і підготувати пропозиції щодо вирішення питання.

«Прошу зібрати всі матеріали, в тому числі наявні у правоохоронних органів, і проаналізувати всі судові рішення, які є на сьогодні з цього питання. Ми повинні чітко розуміти ситуацію і те, що потрібно зробити, аби зберегти ліс для киян», – дав доручення Олександр Попов.

Місто вже звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Коцюбинської селищної ради про скасування рішень щодо розпорядження землями Києва та визнання дій Коцюбинської селищної ради незаконними. В цілому за позовами в судах розглядаються 44 справи та порушено декілька кримінальних справ за фактами зловживань Коцюбинською селищною радою під час розпорядження землями Києва. Все це дає змогу сподіватися, що унікальний ліс все-таки вдасться відстояти.

Науковці ж переконані, що найкращим варіантом вирішення майбутньої долі Біличанського лісу буде включення його до складу Національного природного парку «Голосіївський».

«Статус національного природного парку значно обмежить діяльність у лісі, водночас, як і у Голосієві, дає змогу передбачити окремі території для відпочинку громадян та унеможливить незаконну забудову – адже межі національних парків встановлюються указами Президента. Але тут слово – за КП «Київзеленбуд», що як чинний землекористувач поки не погоджує входження земель Святошинського лісництва до складу національного парку, та за Київрадою – попри декілька засідань екологічної комісії, питання розширення парку поки не винесене на сесію», – розповів «Вечірці» Віктор Канцурак, директор департаменту природно-заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України.

Автор: Григорій Мельничук

Tagged with: ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539