Інвестори ЖК “Коцюбинське” стали третьою стороною у справі / Колонка автора

0

13 листопада в Київському апеляційному господарському суді відбулося третє засідання у справі № 17/052-12 про передачу банку Надра в якості погашення заборгованості за кредитом усієї території, на якій розташований житловий комплекс “Коцюбинський”, та майже 3000 кв.м в двох щойно зданих будинках.

Інтерес до цієї справи виникає тому, що у вітчизняному правовому полі створюється прецедент цинічного позбавлення українських громадян належної їм власності, повного ігнорування прав, декларованих конституцією України.

Коротко про історію конфлікту.

В 2006 р. перший забудовник житлового комплексу “Коцюбинський” – ТОВ “Регіональні будівні інвестиції” (ТОВ “РБІ”)- поряд із залученням коштів фізичних інвесторів, отримало для будівництва комплексу кредит у банку “Надра” на суму понад 150 млн.грн.

В 2008-2009 рр., не витримавши кризи і, вірогідно, не без злого наміру збанкрутувало, залишивши по собі недобудований комплекс та борги, які на той момент перевищили 200 млн.грн.

Новий забудовник – ТОВ “Аверс-Сіті” – разом із незавершеним будівництвом отримав у власність від  ЗАТ «Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів «Наші інвестиції» об’єкт незавершеного будівництва за адресою смт Коцюбинське, вул. Пономарьова, 26, корпус 1 та корпус 2, а також земельну ділянку під комплексом, про що свідчить рішення Господарського суду Київської області від 17.08.2009 р.

Виявляється, ТОВ “Аверс-Сіті” були не єдиними, хто претендував на ці нерухомі активи. Банк “Надра”, ігноруючи рішення господарського суду, з 2011 р. (з моменту введення споруджених будинків в експлуатацію) розпочав за них війну.

Користуючись незаконною підтримкою МВС та генеральної прокуратури, на всі квартири комплексу було накладено заборону відчуження.

Байдуже, що квартири мали своїх майбутніх власників, які сповна сплатили за своє житло. Головне – інтереси банку. Не вийшло!

Обурені інвестори будівництва піднялися на захист своїх квадратних метрів, на мітингах та в мас-медіа відвоювавши їх собі. Проте банк “Надра” не полишив ідеї прибрати до сво]х рук комплекс.

Рішенням Господарського суду Київської області від 27.08.2012 р. було прийняте  рішення про передачу банку Надра для наступного продажу на прилюдних торгах 4,3864 га ділянки під комплексом “Коцюбинський” (тобто вся територія) та 2 948 кв.м. підвальних приміщень.

Складається ситуація, за якої підвальні приміщення, в яких розташовані інженерні мережі будинку, та територія під будинками будуть передані будь-якій бізнес структурі, яка самостійно встановлюватиме на власний розсуд для мешканців будинків вартість оренди за користування підвальними приміщеннями та прибудинковою територією. На сьогодні вже відомі факти, коли за подібних обставин вартість квартплати зростала в 5-8 разів.

Проте, згідно ч. 2 ст. 382 ЦК України, власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Отже, судом позбавлено мешканців будинків права розпоряджатися майном, за яке вони вже сплатили свої кошти.

Слід зазначити, що це не єдині страхи інвесторів комплексу.

“Надра Банк действует в рамках законодательного поля Украины, поэтому хочу подчеркнуть: банк не собирается забирать квартиры у жильцов дома”. Але нижче додав, що “Банк может предпринимать определенные шаги по взысканию задолженности с застройщика, в данном случае компании Аверс-Сити. Например, в качестве такой компенсации могут выступать непроданные квартиры, которые находятся на балансе застройщика и на которые банк имеет первоначальное право,” – говорить Анатолій Дроб’язко, директора департаменту проблемних активів корпоративного бізнесу Надра Банку,

Отже усі не продані квартири і квартири, за якими інвесторі не змогли отримати права власності, (а таких на сьогодні майже дві третини) автоматично будуть віддані банку Надра.

Цьому, свідомо чи ні, сприяє і нинішній забудовник ТОВ “Аверс-Сіті”, який більше місяця усілякими відмовками ухиляється від передачі інвесторам прав власності, а отже забирає останню надію отримати своє житло.

Наразі, ТОВ “Аверс-Сіті” фактично складається з двох осіб: генерального директора Мансурова А.О. та його заступника Єсаулової І.М.

Решта з 25.10.2012 р. звільнені, включаючи адвоката и менеджера відділу продажу, яка займалася підготовкою документів до укладання договорів купівлі-продажу і забезпечувала хоча б якесь спілкування з інвесторами.

Ось чому ми, інвестори і мешканці житлового комплексу “Коцюбинський”, вже втретє приходимо на засідання апеляційного суду.

Ми подали свої клопотання (і вони були підтримані в суді) про визнання нас третьою стороною конфлікту.

Ми вимагаємо скасувати рішення Господарського суду Київської області від 27.08.2012 р. та повністю відмовити банку «Надра» в задоволені його позову.

Незважаючи на млявий захист забудовника, який фактично усунувся від відстоювання своїх інтересів і інтересів своїх інвесторів, ми не можемо допустити того, щоб наші сусіди залишилися без квартир, а всі ми будемо змушені сплачувати грабіжницькі тарифи за комунальні послуги.

Черговий раз ми спостерігаємо, як держава усувається через суди від виконання своїх зобов’язань, лише на словах декларуючи дотримання перед громадянами їх прав та свобод.

На сьогодні остаточне, сподіваємося, вирішення спору в суді перенесене на 4 грудня. Запрошуємо усіх, кому не байдужа доля своїх співгромадян, приєднатися до нас на засіданні апеляційного суду 4.12.2012 р. о 12.00 за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1.

Микола Клименко, представник інвесторів ЖК “Коцюбинське”


Відео з судового засідання:

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539