Як приірпінці возять дрова на майдан

0

IMG_0718

Люди на 20-тиградусному морозі в Приірпінні рубають сухостій, аби завести майданівцям дрів для обігріву. Але доправити деревину на майдан виявляється доволі складно – на автошляхах столиці та околицях міста машини, в тому числі й легкові, зупиняє міліція.

Перевіряють не лише наявність дров, але й наявність покришок, які на майдані використовують для зведення барикад.

Вже є перші жертви таких рейдів. Одного з мешканців Київщини – Михайла – кинули на місяць в СІЗО, бо віз у своїй автівці шини. Йому за перевезення шин інкримінують організацію масових заворушень. Мати каже, що її син на майдані ніколи не був, а шини віз, аби згодом викопати їй водозбірника.

“Копається криниця, типу каналізація, так счас всі роблять у селі,” – каже мати заарештованого Галина Овсієнко.

Мати сподівається – сина амністують.

Аби перевірити, чи дійсно діє негласна вказівка зупиняти машини у пошуках деревини та шин, журналісти телеканалу СТБ вирішили проїхати КП поблизу Пущі Водиці, через який бояться проїздити ті, хто везе дрова з Приірпіння.

Машину одразу зупиняють. На вимогу повідомляють причини зупинки:

“Є розпорядження міністра внутрєніх дєл…, щоб не перевозили запрєщонние речі, зброю”.

Журналісти питають, чи бува не шукають дрова і чують таку відповідь:

“Если будут дрова – у мєня нет такого розпорядження. Видите, дрова ж не везуть.”

Не проходить і кількох хвилин, як біля КП, де зупиняли журналістів й запевняли: на дрова не полюють, зупиняють фуру з деревиною. Водій одразу запевняє – до майдану відношення не має:

“Кажу, я не на майдан, кажу, я через хвилин 20 буду вертаться. Ну, каже в нас розпоряженіє.. А яке? Ну, каже, провірять документи на дрова.”

Машину, як виявилось, зупинили працівники ДАІ, а огляд здійснюють працівники податкової міліції.

“Ну, дивіться… Ми оглядаєм зараз машину з дровами.. Ми бачимо зараз ці дрова, скажімо так.. У нас ніяких питань до водія немає, він погодився, скажімо так, щоб ми подивилися на цей автомобіль із дровами,” – пояснбє податківець, чого перевіряє вантаж.

Чоловіка така затримка обурує:

“Ну, навєрно ж подозрєніє якесь є на то, що може я на майдан їх везу, чи куда, я не знаю”.

Нагадаємо, вихідними працівників податкової міліції звезли з усієї України в податкову академію. За інформацією джерел редакції, тих, хто приїхав із Запоріжжя й повідомив журналістів про масовий звіз податківців до Ірпеня, відсторонили від намічених “завдань”, поселили, за словами правоохоронців, в найгірший гуртожиток й тепер вони ходять на лекації.

Завдяки журналістам машину з деревиною, яку оглядали податківці, відпустили. Ті ж, хто дрова рубає прицільно на майдан, вже знають про те, що цим шляхом їх до майдану не довезти. Їдуть манівцями.

Іван, який возить дрова  у столицю розповідає, як йому це вдається:

drova

“Сухостій нікому не треба. Він іде тільки на дрова. Я за них плачу 800 гривень. Виписую їх собі, а везу людям, які мерзнуть на майдані”.

На дорогу чагарниками витрачається удвічі більше часу. Далі приірпінці велику машину розвантажують у менші і так доправляють до центру столиці.

Водії легковиків потрапити в руки тих, хто називається правоохоронцями не бояться:

“Петляю по городу і буду петлять. Заберуть машину – то їх воля!”

На майдані зі сцени одразу ж повідомляють:

“Привезли, друзі, дрова! Тому нам потрібно 10 чоловіків! Треба допомога! Хлопці, будь ласка, підходьте.”

Дрова колять не лише в Бучі, але в Гостомелі та Коцюбинському. До роботи стають не лише дорослі, але й діти. Вони доправляють дрова на санчатах до місця, звідки їх мають забирати.

Частину перевозять теж легковиками.

“До майдану по дорозі з селища стояло мінімум три пости ДАІ. Ми перевіряли дорогу. Вже потім передали в селище інформацію, де стоять і дрова далі вантажили в джипи. Власники іномарок не жаліли свої машини. Так з’ясували, що до джипу PAJERO влазить зо 20 мішків,” – розповідає сміючись один з коцюбинчан.

Міліція обмежує не лише постачання деревини та шин, на честь яких вже переспівали народну пісню “Горіла шина, палала”.

Під забороною в регіоні продаж зброї та салютів.

firework

Як і повідомляв раніше Сайт громади Приірпіння, магазини, що продають піротехніку – зачинені. Господарі кажуть – усна вказівка міліції, але у райвідділках таку інформацію заперечують. За криті й магазини з продажу зброї.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539