За ділянки в лісі треба сплатити по кількасот тисяч державі

1

Файл:Buratino vladimirov2.jpgПосадовці Бучі завдали збитків державі на суму 2,6 млн грн. Про це читаємо на сайті прокуратури Київської області.

“Міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Бучанської міської ради”, — йдеться у повідомленні.
Прокуратура встановила, що чиновники Бучі  не нараховували власникам земельних ділянок відновну вартість за зелені насадження в повному обсязі. Правоохоронці вбачають тут зловживання владою та службовим становищем.

Як виявилось, у суті звинувачень прокуратури міський голова Анатолій Федорук ще не розібрався, але такі дії правоохоронців вважає правильними:

“Прокуратура міста Ірпеня за поданням Бучанської міської ради неодноразово зверталася до фізичних осіб — власників земельних ділянок з вимогою сплатити відновну вартість… Але тут питання друге: на якому етапі власник земельної ділянки має проводити сплату за зелені насадження? Коли виникає право власності, чи коли людина реєструє земельну ділянку в держкомземі? Логічно — коли людина реєструє право власності”.

У Бучі, як і в Приірпінні, впродовж останніх років була поширена схема оформлення ділянок на підставних осіб, коли за невелику винагороду людина, яка ще не отримувала землю від держави, спочатку оформлювала на себе ділянку, а потім образу ж зрікалась її на чиюсь користь або давала генеральну довіреність іншій людині, яка відповідала за подальший продаж.

Держава дійсно передбачає компенсаційний механізм: той, хто отримує державний акт на землю, має сплатити за кожне дерево, розташоване на ділянці. Але чиновники в інтересах забудовників занижують відновлювальну вартість на кожній ділянці.

“Максимум, за що сплачували гроші державі у цих випадках — це за кілька дерев, які підпадали під пляму забудови. Хоча мали б сплатити за кожне дерево. Середня інвентаризаційна вартість дерев на одній ділянці може сягати від 100 до 300 тисяч гривень. Такі кошти мав сплатити той, хто отримував ділянку від держави, бо держава гарантує отримання землі, а відновлювальну вартість за дерева громадянин має компенсувати”, — пояснює прокурор Ірпеня Мирослав Пацкан.

У випадку з Головою Апарату Верховної ради України Валентином Зайчуком, його сім’я, виходить, винна державі за 4 ділянки чималу суму.

parkan

Але в більшості випадків землю оформлюють на підставних, з яких, очевидно, і вимагатимуть тепер 2,6 мільйонів гривень.

Редакція сайту громади Приірпіння відшукала хлопця, який кілька років тому погодився оформити ділянку в Лісовій Бучі за описаною схемою.

“Я в шоці. Я вже й забув за ту ділянку. Там серйозна афера була… Скільки мені за ділянку треба буде сплатити? Двісті тисяч? Це якийсь прикол?” — шокований бучанець Андрій.

“Мені знайомі запропонували — заробити грошей. Я погодився. Ділянку мені дали в Лісовій Бучі, потім нас повезли в Ірпінь до приватного нотаріуса, написали там, що відмовляємося від землі, і нам всім дали по 100 доларів”, — розповідає, за скільки продав своє право на отримання землі Андрій.

Якщо суди доведуть, що претензії прокуратури до тих, на кого заводили земельні ділянки з лісом, небезпідставні, то з них вимагатимуть повного відшкодування власності.

Якщо людина не має таких коштів, суд може накласти арешт на рухоме та нерухоме майно.

Федорук припускає, що справа зачепить і працівників держкомзему, і працівників відділу реєстрації.

Наразі кримінальне провадження порушено за фактом, а не проти конкретних осіб, які мають бути встановленні під час слідства.

1 Comment

  1. Олексій Кузьменко 2 Квітня 2014 at 13:59

    Шкода студентів і потрібно розбиратись в ситуації, але ж “Я вже й забув за ту ділянку. Там серйозна афера була…” та “нам всім дали по 100 доларів”… Тобто люди завідомо йшли на аферу, а тут не вигоріло.

    217.76.204.2**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539