Бучанська школа і священик під прицілом СБУ

0

otetsСлужба Безпеки України написала листа до Департаменту освіти й науки облдержадміністрації з проханням надати інформацію про Миколу Кригіна.

Отець Киргін — очільник духовного православного центру “Агнець” (УПЦ КП), що діє в адмінбудівлі Бучанської школи № 5.

З посиланням на Закон України “Про контррозвідувальну діяльність” в освітян спецслужба вимагає надати інформацію щодо офіційного працевлаштування громадянина Миколи Киргіна в школі та інформації про наявність у протоієрея диплому про вищу педагогічну освіту.

Спецслужбу також цікавить законність функціонування релігійного центру та храму Успіння Пресвятої Богородиці у приміщенні Бучанської загальноосвітньої школи-інтернату.

“Чим займається СБУ в такий важкий для нашої країни час? Боротьбою з церквою та духовно-патріотичним вихованням молоді!!! Такі, як ми, у них давно на прицілі! Але ми з вами повинні зробити все і словом і ділом, щоб такого беззаконня в нашій країні не відбувалося!” — пише на своїй сторінці в соцмережі отець Микола.

Про те, що у школі діє церква, в Департаменті освіти й науки в КОДА дізналися нещодавно й обурені відвертим порушенням Конституції України та Закону України “Про освіту”.

dity

“Як виявилось, церква у школі функціонує багато років. Всі релігійні громади мають мати однакові права. Постає логічне запитання: можливо, у кожній школі відкрити обрядові установі кожної релігійної громади України? Ми розуміємо, що не повинні проходити обряди в навчальному закладі та ще й під час уроків”, — розповідає очільниця департаменту освіти Наталія Клокар.

“Я пропонувала зробити навчальний кабінет факультативу “Біблійна історія та християнська етика”. У відповідь отримала серйозні погрози. Кригін взагалі казав, що прибере мене з роботи. Я туди боюсь їхати. Раніше конфлікт був зі директором школи, який повісив “дошку ганьби”. Ми відкрито заявляли у всіх інстанціях, що це порушення прав дітей. Щоправда, директор потім за свої дії і слова вибачився”, — додає Клокар.

son

Бучанці стверджують, у школі церква діє повноцінно й проводить ритуальні обряди.

Управління освіти Бучі на звернення області щодо того, на яких умовах в школі працевлаштований отець Микола, відповіді так і не надало.

“Я так і відписала спецслужбі, що відповіді не надають. Мені сказали в управлінні освіти міста Бучі, що самі вирішать ситуацію, що склалася”, — резюмує Клокар.

Але Службу Безпеки України цікавлять не так релігійні аспекти, як порушення посадовими особами законодавства у сфері службової діяльності.

“Питання законності розміщення храму на території школи має вивчити КОДА та прокуратура”, — роз’яснюють в прес-службі СБУ м. Києва та Київської області.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539