Звіт прокуратури Ірпеня перед громадою

4

Автор: Мирослав Пацкан

Земельні порушення – це пріоритетній напрям роботи прокуратури Ірпеня. Оскільки Приірпіння розташоване поблизу столиці, то незаконне заволодіння землею наносить найбільшої шкоди і громаді, і державі.

Однією з найпоширеніших схем є приватизація ділянок через “підставних”, які в подальшому потрапляють у власність однієї або декількох осіб.

Така схема землевиділення була задіяна у Бучі на Рози Люксембург, де після роздачі ділянок лісу в тому числі й відомим політикам та їхнім соратникам, вони опинилися у власності родича чинного народного депутата.

Прокуратура подала позов в інтересах Кабміну до суду й у жовтні повернула 14 га лісу, які в громади забрали під так зване Бучанське межигір’я. Вартість цих земель становить 18 мільйонів гривень.

Допущені порушення при розпорядженні цими землями є предметом дослідження у кримінальному провадженні, зареєстрованому прокуратурою міста Ірпеня.

У цій та інших справах варто зауважити, що велику роль у таких справах відіграють активісти й журналісти, які надають загальнонаціонального розголосу таким важливим питанням.

Активною є боротьба за ліс, який громада називає Біличанським. Частина цього лісу у травні цього року стала Національним парком, оскільки був підписаний відповідний президентський указ.

Нагадаю, Коцюбинська селищна рада виділила 501 ділянку переважно для депутатів ради та так званим “підставним” особам. Загальна площа виділеного лісу сягнула 72 гекратів.

Прокуратура Ірпеня заявила позови щодо кожної ділянки окремо. Більшість судових рішень вже набрало законної сили, частина з них ще розглядається в апеляційній та касаційній інстанціях. На виконання рішень судів органами реєстрації вже скасовано значну кількість державних актів на земельні ділянки, у державну власність повернуто понад 5 га земель, вартістю 2,4 млн. грн.

Робота у цьому напрямку триває.

Також варто зауважити, що Коцюбинська селищна рада роздала сотні гектарів землі на житлово-будівельні кооперативи. Завдяки тому, що прокуратура Ірпеня подала позови до суду реєстрацію цих кооперативів, на які завели близько 700 га, скасована, і у жовтні у касаціній інстанції прокуратурою скасували рішення Коцюбинської селищної ради про виділення 109 га, зокрема, на кооператив “Біличанка”.

Окрім цих резонансних та скандальних питань, прокуратура пред’явила 12 позовів, якими оспорює законність рішень Ірпінської міськради від 2009 року, якими виділено земельні ділянки загальною площею 7,74 га (в районі вулиць Карла Маркса та Свердлова).

Повноважень на розпорядження такими землями Ірпінська міськрада не мала. Судовий розгляд справ триває.

Викрито суттєві порушення в діяльності Ірпінської ради при розпорядженні у 2008 році землями, загальною площею 8,3 га, вартістю понад 10 млн. грн., на яких, у тому числі, розташований Курган загиблим воїнам.

Тоді землі фактично надані кооперативу, до складу якого офіційно входило  лише три особи. Така безоплатна передача земель суперечила вимогам законодавства. Задля відновлення законності прокуратурою міста заявлено три позови, один з яких вже задоволено.

Розгляд решти позовів триває.

Варто зауважити, що протягом 2014-го року місцеві ради не винесли масово рішень щодо землевиділень, як це було у попередні роки.

Хочеться наголосити на тому, що ми цілком усвідомлюємо, що члени територіальної громади мають право на мирні збори, протести та пікетування.

Проте у цей передвиборчий період при тому, що прокуратура захищала і інтереси громади у справі про так зване Бучанське межигір’я, і у справі щодо Біличанського лісу, і у справах щодо трьох парків в Ірпені, зокрема парку Жовтневий, та в багатьох інших питаннях, приміщення прокуратури доволі часто пікетували й ці акції почасти носили далеко не мирний характер. 

Тут варто наголосити, що подібні незаконні форми протесту є не лише порушенням закону за яке чекає відповідальність, а й механізмом, який безпосередньо відволікає працівників прокуратури від виконання своїх прямих обов’язків – розслідування злочинів.

Тим більше, що часто організатори подібних акцій фігурують у справах незаконних землевиділень й таким чином намагаються тиснути і впливати на слідство.

А роботи в правоохоронних органів, насправді дуже багато і не лише щодо питань землевиділень.

У поточному році прокуратурою міста, враховуючи економічну ситуацію в країні активно здійснювалися заходи представницького характеру, спрямовані на наповнення місцевих бюджетів.

Так, до судів вже пред’явлено 102 позови на загальну суму 29,9 млн. грн., в тому числі про стягнення заборгованостей з орендної плати за землю на 1 млн. грн., сплати коштів за відновну вартість зелених насаджень на 4,3 млн. грн., за договорами про залучення коштів замовників будівництва об’єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури на 1,95 млн. грн., а також про повернення громаді 21 га землі, вартістю 16,6 млн. грн. Судами вже задоволено позовів на 9,4 млн. грн., реально виконано судових рішень на 3,9 млн. грн.

Зокрема, активно використовуються функції координації правоохоронних та контролюючих органів, з цих питань проведено 3 координаційні, 3 міжвідомчі наради.

З початку року ініційовано 110 перевірок в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів в органах влади та місцевого самоврядування, з них: 51 – у сфері нагляду за додержанням конституційних прав і свобод громадян (в тому числі 28 – в сфері охорони прав дітей), 16 – у сфері економічних відносин, 9 – у сфері охорони навколишнього природного середовища, 12 – у сфері земельних відносин, 5 – при виконанні рішень судів та інших органів, 3 – за результатами перевірок Закону України “Про звернення громадян”.

Реагуючи на виявлені порушення органам влади та місцевого самоврядування внесено 118 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 137 посадових осіб, з яких 71 – органів державного контролю, відшкодовано понад 5,7 млн. грн. Розпочато 11 кримінальних проваджень в актуальних сферах, у тому числі про корупційні діяння, з питань захисту державної та комунальної власності, бюджету, охорони навколишнього природного середовища, а також при здійсненні державних закупівель та розпорядженні землями. За п’ятьма провадженнями цієї категорії обвинувальні акти стосовно винних вже направлено до суду, за рештою – розслідування триває.

Для зручності громадян раз на кілька місяців прокурор Ірпеня проводить виїзні прийоми громадян, де кожен охочий може безпосередньо у своєму населеному пункті поспілкуватись з прокурором.

Хочу зауважити, що всі ці результати були б неможливими і без командної роботи усіх працівників прокуратури. І стаж роботи більшості працівників у правоохоронних органах лише до 2 років.

Кожна вкрадена гривня з бюджету та кожна незаконно передана земельна ділянка будуть повернуті громаді. Попереду наполеглива праця працівників прокуратури Ірпеня, адже фактів “сумнівних угод” з розпорядження коштами бюджету та землями громади ще багато.

Результати роботи прокуратури міста у 2014 році з питань здійснення наглядової та представницької функції є найкращими за останні 5 років.

Автор: Мирослав Пацкан, прокурор Ірпеня, радник юстиції

4 коментарі

  1. Громада 29 Жовтня 2014 at 16:36

    Прохання до пана прокурора звернути увагу на ділянку лісу за адресою: Ірпінь, 10 лінія, 19 (біля військового шпиталю). Є сумніви щодо законності її виділення на ім”я родички колишнього голови податкової інспекції Ірпеня. А також на відповідність державним будівельним нормам навколишньої території, включно з житловими будинками.

    194.0.88.1**

  2. ЖК Коцюбинський 29 Жовтня 2014 at 18:31

    А Прокуратура Ірпеня не хоче виконати постанову Генерального Прокурора про захист прав малолітніх та нарешті захистити мою 5 річну дитину від рейдера Кредісова, який сьогодні злочинним шляхом через проплачені суди відбирає майно у 20 родин з ЖК “Коцюбинський”. Він бреше та приховує що 7 років тому продав наші квартири, є всі документи, а Прокуратура не приймає наші заяви та відповідає: “Ви батьки, ви й захищайте свою дитину”. Сором. Ви маєте входити до суду 3 стороною та виступати захистом проти рейдерського захоплення майна дитини. Як журналіст буду про це писати та добиватися люстрації таких “прокурорів”. Звичайно Кредісова захищає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Ісаєнко Дмитро Валерійович. І його “криша” важливіше прав дитини та прав звичайних громадян.

    95.158.3*.*

  3. Громада м.Ірпінь 29 Жовтня 2014 at 19:16

    Шановний пане прокуроре! Просимо Вас особисто контролювати кримінальне провадження стосовно депутата Ірпінської міської ради Ярослава Місяця. Він повинен сидіти за ґратами. По Ірпеню ходять розмови про те, що Денисенко звертається до Карплюка з проханням посприяти про закриття цих проваджень та просить його вплинути на прокура Ірпеня. В разі непритягнення Місяця ми будемо рішучими у своїх діях. Прокурор повинен буди незалежним від міського голови та депутатів. Ми все бачимо. Якщо справа Місяця не піде до суду, то нам буде все зрозуміле і ми будемо пікетувати раду та прокуратуру. Чекаємо від Вас звіту!

    95.158.48.1**

  4. ЖК Коцюбинський 3 Листопада 2014 at 18:26

    Приємно вражена. Прокуратура оперативно відреагувала на мій коментар щодо бездіяльності слідчих органів по шахраю Кредісову. Дякую. Сподіваюся на цей раз закон буде на стороні добросовісних набувачів 100% оплаченого майна.

    95.158.3*.*

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539