Декларація Карплюка: чому мер порушує антикорупційний закон?

1

Кожен з нас має право на доступ до публічної інформації.

Копії декларацій політиків ми теж маємо право отримати і ознайомитись. Для цього достатньо просто написати запит. Декларації нардепів можна побачити і без запиту.

На офіційному сайті ВРУ декларації нардепів за 2013-й рік уже в доступі.

Так можна ознайомитись із тим, скільки ж заробив екс-“регіонал” Ярослав Москаленко за минулий рік.

Сума становить понад 12 мільйонів гривень.

sam

Статки нардепа Михайла Гаврилюка поки не оприлюднили на сайті парламенту, але й так зрозуміло, що вони незначні.

Про нульовий дохід Ірини Суслової всі знали ще до виборів.

samooborona

Зі слів однопартійців, після виборів у неї з’явився новий телефон, нова машина і нова шуба.Один з членів Волі, Сергій Іванов, навіть надіслав редакції “Сайту громади Приірпіння” ось це фото.

sam

І от мені, виборцю, стало цікаво, а які статки у новообраного міського голови Ірпеня Володимира Карплюка.

Ірпінська міська рада не мала вибору й мала мені на мій запит надати копію декларації політика. Але замість того, щоб надати  якісні друковані копії сторінок декларації надіслала фото доволі поганенької якості. Та й то без офіційної відповіді на бланку установи.

Кожен в Україні має право доступу до публічної інформації, в тому числі, до декларації мера міста. Скориставшись таким правом, я отримала від міської ради Ірпеня відфотографовану копію декларації особи Карплюка В.А.

Аби показати її читачам “Сайту громади Приірпіння” довелося висвітлювати фото, бо якість була доволі низька. І тут видно, що придбано за рік чимало нерухомості.

sam

І цей список доволі довгий.

sam

Тут відсутні не просто перші сторінки, а всі пункти з 1 по 28. А це порушення моїх прав.

Далі більше. З цих листочків стало зрозуміло, що В.А. Карплюк порушив антикорупційне законодавство. Адже, якщо це відповідь на мій запит і мені надали копію саме декларації Карплюка, то вона мала б бути написана власноруч. Натомість ми бачимо друкований текст.

Але, якщо вірити тому, що рада з порушенням правил діловодства дійсно надала копію декларації міського голови-забудовника, то станом на 2013-й рік у Карплюка у власності було:

Нежитлові приміщення(31), заг.площею – 1619.6 кв.метри, були придбані на заг.суму: 8 506 000 грн.

Тобто понад 8,5 мільйонів капіталізовано.

Авто: Lexus GX 460 2001 року випуску (800 000 грн)

Мотоцикл: BMW K 1600, 2012 року випуску(240 000 грн).

sam

На рахунку у банках та ін фінустановах:  4 119 201, з них 4 млн вкладені лише у 2013 році.

sam

У власності сімї (а як відомо, дружина Карплюка – має спільний бізнес із дружиною міського голови Бучі Анатолія Федорука, який Карплюкові доводиться кумом):

sam

Земельні ділянки: 7 ділянок у Бучі та Вишгороді, заг. Площею – 2, 449 кв.м.

Житловий будинок у Бучі – 270,3 кв.м

Інше нерухоме майно – 5 офісів (1 в Ірпені), решта чотири в невідомому місті на бульварі Хмельницького – 295,2 кв.м

Авто: ВАЗ 21099, 2005 року випуску

На рахунку у банках та ін фінустановах:  825 542 грн.

Що ж було у пунктах 1-28, які так старанно приховала від мене Ірпінська рада?

Так і не зрозуміло, чия це декларація. Відсутні дані про посади, доходи, зарплати, земельні ділянки, житлові будинки, квартири, дачі, гаражі.

До слова у Ірпінської ради так і немає офіційного сайту irpin-rada.GOV.UA натомість є псевдоофіційний сайт із закінченням ORG. Тому чекати декларацію на офіційному сайті – поки не доводиться.

До слова, мер Карплюк діє за методикою кума Федорука, який є мером сусідньої Бучі.

Той навесні у відповідь на аналогічний запит одногоз громадян надіслав лиш кілька цифр виписаних у стовпчик, що є грубим порушенням закону.

10 травня 2014 із проханням надіслати копію декларації Федорука, було надіслано лиш  кілька пунктів з документу:

витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік Бучанського міського голови  Федорука А.П.:

–          заробітна плата  – 112755 грн.

–          загальна сума сукупного доходу родини – 2148239 грн.

–          вклади в банках родини – 98000 грн.

–          майно, що перебуває у власності родини:

земельна ділянка – 1499 кв. м.;

квартири – 1341 кв. м.

–          інше нерухоме майно родини: 306,8 кв.м.; 80,1 кв.м.; 905,7 кв.м.; 498,9 кв.м.; 50,1 кв.м.

–          транспортні засоби: Mercedes-Bens GL-500, 2013 р.

Відомості зазначеної декларації оприлюднені в газеті “Бучанські новини” (№16 від 25 квітня 2014 року) та на офіційному сайті міської ради.

Запит був надісланий через он-лайн інструмент сайту ДОСТУП ДО ПРАВДИ і відповідь на запит була також опублікована на цьому ресурсі та є доступною для усіх охочих.

Перед виходом цієї статті у Facebook один із активних мешканців Ірпеня Костянтин Гарбар написав про те, що теж хоче отримати декларацію і навіть вже подав запит.

У відповіді під його постом опублікували друкований варіант декларації, який мені надали, й написали про численні порушення законів.

sam

 

І ось після цього (а гроші на моніторників груп у соцмережах, як бачимо, в політика вистачає) Гарбар оприлюднив відповідь на аналогічний запит щодо декларації Карплюка до міської ради і – вуаля! Відповідь йому була надіслана вже з дотриманням законодавства.

sam

Підсумок невтішний. Я запитувала копію декларації, натомість мої законні права міська рада Ірпеня примудрилась порушити, як мінімум три рази, а у підсумку – грубо порушила два закони – Про засади запобігання корупції та Про доступ до публічної інформації!

Чого можна чекати від влади, котра не знає законів України, а декларує мільйони?

БезымянныйАвторка: Інна Грищенко, мешканка Ірпеня та керівник адвокаційного напряму Центру політичних студій та аналітики

1 Comment

  1. Наталія 11 Грудня 2014 at 15:53

    Шановна, пані Інно! Чекати можна тільки найкращого.Особисто я дуже рада, що у нас з’явився такий мер! Подивіться на сквери і парки Ірпеня- усі вони облагороджуються, встановлюються дитячі майданчики. Дитячий садочок на БКЗ- поміняно вікна на металопластикові(в багатьох Київських садочках ви такого не знайдете). Відсутність безпритульних собак, нразі відбувається ремонт дитячої поліклініки. Усі молоді сім’ї з дітьми підтримуємо теперешнього мера. Як на мене, то нехай купує собі, хоч платиновий унітаз, якщо моє місто стане схоже на місто Бучу!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539