Чому у садочках Бучі пропала гаряча вода?

0

Після завершення опалювального сезону – 14 квітня – садочки міста Бучі “Козачок”, “Берізка” та “Горобинка” залишилися без гарячої проточної води.

“Моя дитина ходить в садочок “Козачок”, гарячу воду у нас відключили разом з опаленням. Я випадково дізналася, що вихователі і няні гріють всю воду для дітей електрочайниками й повідомила журналістам сайту “Громада Приірпіння”,  – розповідає про проблеми з водою Інна.

Відсутність гарячої води суперечить положенням Наказу Мінохорони здоров`я “Про затвердження Державних санітарних норм та правил “Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей”.

Довелось зателефонувати до Бучанського відділу освіти, завідуючій садочку, до “Теплокомунсервісу” та на гарячу урядову лінію.

Через мережу facebook в групі Громада Бучі (Сила Громади) організували подія-зустріч з міським головою екс-“регіоналом” Анатолієм Федоруком.

Одночасно  підготували письмове звернення від майже сотні батьків до міського голови.

У середу, 22 квітня, на заплановану зустріч до Федорука прийшли батьки з НВК “Берізка”, “Горобинки” і “Козачка”.

1

На зустрічі був присутній начальник відділу освіти Олег Цимбал.

Він не розумів, чого за відсутності гарячої води мами підняли таку бучу в Бучі. Батьків цікавило, хто відповідатиме за відсутність гарячої води.

“Чому ніхто з міської влади Бучі та з відділу освіти не подумав наперед, що в садочки потрібно поставити бойлери до закінчення опалювального сезону. Адже ситуація з відключенням гарячої води й обіцянками встановити бойлери в Бучі вже не перший рік”, – говорить одна з обурених мам Тетяна.

Після спілкування з Цимбалом, який переконував, що бойлери незабаром будуть, обурені батьки звернулися до Федорука.

Міський голова запевнив нас, що  в “Козачку” вже в понеділок, 27 квітня, працюватимуть бойлери.

Також Федорук сказав, що бойлери вже закупили і встановлюватимуть їх проти тавневих свят. Але як виявилося, бойлери можуть і не вирішити проблеми.

Ємності бойлерів, з слів батьків, у дитсадку “Горобинка” не вистачає, аби нагріти достатню кількість людей.

Мер того дня був щедрий на обіцянки й сказав батькам, що проведуть заміну на бойлери більшого об’єму. Також пообіцяв встановити бойлери і в “Берізці”, хоча конкретних дат не назвав.

Другою вимогою батьків було відновлення опалення, оскільки в групах холодно і діти мерзнуть: в садочках в приміщеннях температура коливалась від 12 до 17ºС (що є прямим порушенням температурного режиму в групах). Нам пообіцяли відновити опалення в садочках, до того часу, поки не стане тепліше.

Так і сталося – ввечері мами перевірили – батареї в групах дітей були теплі і гаряча вода теж підігрівалась за рахунок газу котелень.

Але гаряча вода і опалення – це сезонні питання. А є проблеми, які актуальні цілий рік. Всіх хвилювало, коли ж в Бучі, в якій засилля новобудов, будуть нові садочки.

“Коли будуватимуться нові садочки в Бучі? Ті, що є, переповнені, у групі вчиться більше 40 дітей, хоча згідно норми їх має бути в половину менше. Черга в садочки більш ніж півтори тисячи дітей, що з цим робити?”, – говорить молода мама Тетяна.

Мер лише віджартовувався:

“Будуть, от тільки закінчимо розмову і почнемо працювати”.

Але батькам, які роками не можуть віддати дитину до садка, було не до жартів. Вони перепитували про конкретні дати здачі в експлуатацію дитсадків. Від мера екс-“регіонала” не було жодної конкретики.

Вода у дитсадках з’явилася. Встановили бойлери.

Але головне питання, питання збільшення кількості дитсадків – так і залишається роками невирішене.

А з оглядуна те, що соціальна інфраструктура в Бучі не розвивається, а населення стрімко збільшується, до того ж  незабаром до Бучі будуть приєднані сусідні громади, мешканці Бучі будуть лише потерпати.

А восени перед виборами бучанцям знову розповідатимуть псевдосоціологи, що у нас – чи не кращий мер в усій Україні.

БезымянныйАвторка: Ірина Влащук, бучанка та помічниця народного депутата

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539