Карплюк відмовився в ОДА назвати факти корупційних схем Лева Парцхаладзе

0

Після низки побиттів активістів, пов’язаних з їхньою активною діяльністю щодо захисту зелених зон Ірпеня та Бучі та після низки публічних звернень мера Ірпеня Володимира Карплюка до Арсена Авакова та Президента, до Ірпеня приїхала спеціальна комісія з розслідування ситуації, що склалася в Приірпінні.

До її складу увійшли заступник очільника КОДА Дмитро Христюк, начальник ГУ МВС Київської області Вадим Троян, представники Ірпінської прокуратури, начальник міліції Ірпеня Ігор Падюк та інші відповідальні особи.

Комісія вирішила провести відкрите засідання в Ірпені, з залученням Ірпінського міського голови Володимира Карплюка та представників активної громади Приірпіння.

Не дивлячись на рішучу вступну промову Карплюка, де він сказав, що конфлікт з громадою має політичний підтекст, який почався напередодні виборів, представники громади одразу заперечили меру, сказавши, що він говорить неправду.

На слова мера про те, що за його каденції земля не виділялася, одна з присутніх жінок сказала, що на конкретній сесії за Карплюка були великі виділення землі в зелених зонах Ірпеня.

Карплюк почав відмахуватися, мовляв, бути такого не може, бо він знає на пам’ять усі рішення ради. Тоді мешканка Ірпеня знайшла у папці проект рішеня, за який голосували депутати. Мер відреагував блискавично – сказав, що то була земля нібито для АТОвців.

1

 

Як виділяють землю на підставних у Приірпінні ми всі добре знаємо. І АТОвцям теж свого часу пропонували гірші ділянки, якoо вони їх не продадуть забудовникам і кращі, якщо домовляться одразу про перепродаж.

Тепер же почастішали випадки, коли зелені зони захоплюють і пояснюють, що у багатоповерхівках будуть нібито давати житло АТОвцям, силовикам, але на захист таких забудовників приходить псевдосамооборона в особі кандидата в народні депутати 2014 року Володимира Давидюка.

Безымянный

Один із конфліктів в Ірпені спалахнув за адресою Єсеніна, 30. Після цього на активістів нападали і били “невідомі”. Представники з області Христюк та Троян запевнили, що винуватці у побитті активістів будуть знайдені та покарані. Але імена досі не названі.

Журналістка Олена Жежера цікавиться тим, чому незаконні забудови перевіряють лише в Ірпені, а про Бучу, де сталося 2 з 4 побиттів, ніхто не згадує:

“Побито чотирьох активістів – двох в Ірпені, а двох в Бучі. В Ірпені – Вадима Маштабея та Євгена Мельничука, а в Бучі – Олександра Кулібабчука та Віктора Бархоленка. Усі вони воювали й воюють досі проти незаконних забудов в Бучі та Ірпені, а також проти знищення зелених зон в цих містах. Але чомусь область займається лише проблемами Ірпеня – а проблем Бучі ніби не помічає. Тож у мене закономірне питання, коли область зверне увагу й на Бучу?”

На що заступник голови КОДА Дмитро Христюк відповів, що створена комісія спочатку розбереться з незаконними забудовами в Ірпені, а потім перейде до Бучі. Але коли це станеться він так і не пояснив.

Також Жежера поцікавилася у присутнього на зустрічі прокурора Ільяса Рамазанова, чи відомо йому про заяву, яку напередодні побиття завіз до прокуратури області Бархоленко:

“У заяві Бархоленка йшлося про те, що кримінальну відповідальність за незаконну вирубку зелених зон в Бучі мають понести конкретні посадові особи, які готували й підписували рішення Бучанської ради 2002-го року про переведення лісу Бучі в зелені насадження. У заяві йшлося про міського голову Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука, тогочасного начальника юридичного відділу Ігоря Бартківа, головного архітектора Бучі – Валентини Ткаченко та тогочасного секретаря ради – Марії Крижової. Наступного дня після візиту до прокуратури області Бархоленка побили і він вважає, що ці події взаємопов’язані”.

Представник прокуратури Ірпеня Рамазанов, замість відповіді на питання почав розповідати про чотирьох побитих активістів, перелічуючи їх та розповідати коли й за яких умов їх було побито.

Після заслуховування розповіді про роботу прокуратури Жежера знову поставила питання щодо відповідальності посадових осіб Бучанської ради. Рамазанов на цей раз запевнив, що йому не було відомо про звернення Бархоленка до прокуратури області.

Після цього журналістка уточнила своє питання й запитала, як вважає Рамазанов, чи має бути кримінальна відповідальність конкретних посадових осіб за рішення, яке в суді вищої інстанції було визнане незаконним і було відмінене.

На це прокурор чіткої відповіді не надав, а сказав лише, що потрібно проводити слідчі дії й знайти винуватих.

Постраждалий Євген Мельничук, який відпросився з лікарні для того, аби поставити свої питання Карплюку сказав, що хоче все ж спробувати загнати мера в кут:

“Хочу в правовій площині його загнати в кут. Проблемний об’єкт, який був на Єсеніна 30, це була проблема тривалих перемовин з мером. Ми до Карплюка ходили різними групами, щоб мер, який зараз каже, що його підставляють, вирішив це питання. Він тоді впав на мороз і почав казати, що все це “попередники”. У нас все підтверджено документами, що міський голова цю проблему створив і, як бачимо, не вирішив. Якби мер сьогодні взаємодіяв з громадою він зміг би випрацювати механіхм співпраці громади і місцевого самоврядування, то проблеми не було б. Але навіщо йому придумувати такі механізми, якщо можна осідлати старий?”

1

“Люди його обирали не для парків, якщо він не зрозумів. Благоустрій це якась 10 частина того, що покладається на місцеву владу. Його обирали як нову людину, щоб він налагодив нові взаємини з громадою. Громада мала стати суб’єктом. А зараз же громада не суб’єкт, а об’єкт. Я не буду вже казати, як у нас відбувається доровільне об’єднання громад, як об’єднувалося Ірпінь з Коцюбинським. Він просто розпоряджається ресурсом і йому треба захопити цього ресурсу якнайбільше.  5 – 10 % грамотних людей є. З ними треба або вести конструктивний діалог, або залякати. Зараз діє стара система. Карплюк робить так як діяла колись Партія регіонів – все через силу. Беруть, наймають цих тітушок”.

Активіст з Ірпеня Лаврентій Кухалейшвілі здивувався, що попри публічне звинувачення заступника голови КОДА Лева Парцхаладзе в корупційних діях, Карплюк відмовився назвати на загал Парцхаладзе корупціонером.

Безымянный

Кухалейшвіті також наголосив на тому, що саме міський голова несе відповідальність за все, що вібувається в місті.
“Зараз, коли скандал навколо Єсеніна і побиття активістів набрав обертів, Карплюк почав брехати, що землю вони там виділили для будівництва будинків з квартирами для АТОвців. Це повна брехня. У момент, коли били активістів, мер самоусунувся. Це свідчить про те, що він дійсно стоїть за цими будівництвами, бо якщо б не стояв, то він міг би приїхати на місце і заборонити будівництво. Він цього не зробив”, – говорить Кухалейшвілі.
“Ще цікавило, чому АТОвцям не виділили землю в полі, де зараз фірма Карплюка-Федорука ТОВ “Будрегіонінвест” будують черговий житловий комплекс “Річ Таун”, – додає Кухалешвілі.
Карплюк промовчав, але замість нього відповів секретар ради Юрій Денисенко. Він сказав, що ділянка, де будує “Будрегіонінвест” була виділена їм ще в 2004-му році.
У цей час, звісно, в Ірпені вже всі малозабезпечені місцеві мешканці отримали земельні ділянки й саме тому земля і дісталася “Будрегіонінвесту”. Так ми і повірили у ці казки.

Присутній на зустрічі депутат Гостомельської ради Юрій Марчук підняв тему так званих “добровольчих батальйонів” Ірпеня, які перебувають на утриманні місцевих багатіїв.

“Пане Троян, хочу поцікавитися, чи відомо вам, що Гостомельська міліція розташована в приватному приміщенні, яке використовується як офіс одіозного депутата Ірпінської ради Юрія Прилипка, який свого часу ховав у себе на складах автопарк Януковича. Також хочу донести до вашого відома, що в тому ж приміщенні знаходиться воєнізований батальйон “Південь”, який тримає в страху не лише Гостомель, а і все Приірпіння. Вони вже неодноразово нападали на мирних жителів, били їх. Останнього разу побили жінку з метою виселення її з квартири. Все це відбувається на очах у міліції, яка жодним чином не реагує. Батальйон не підконтрольний Міністерству оборони, а виконує функції охоронної фірми бандитів. До того ж міліції було надане інше приміщення, куди вони чомусь переїздити не поспішають”, – запитує Марчук.

1

Троян відповів, що знає про проблему але так і не поточнив, чи буде якимось чином в проблемі розбиратися.

За іншу зелену зону прийшли поговорити і сердечники. Біля кардіоцентру знищують рекреаційний ресурс під чергову забудову. Карплюк спочатку сказав, що він там ні до чого, але потім визнав, що на території кардіоцентру будуть бити скважини для новобудов.

1

Сердечники не витримали неконструктивної розмови з міським головою і пішли геть.

Після цієї зустірчі з громадою в Ірпені, у Київській ОДА у п’ятницю 14 серпня, відбувся захід не для широкого загалу. До очільника ОДА Володимира Шандри та його заступників приїхав Володимир Карплюк. Тут був і заступник Лев Парцхаладзе, якого мер Ірпеня фактично публічно звинуватив у корупції.

“Мера Ірпеня попросили надати докази про корупційну складову, але Карплюк заявив, що довіряє тільки президенту. Але публічно нікого звинувачувати не буде, бо це не коректно. Це при тому, що саме в публічному полі він і звинуватив заступника КОДА,” – зазначає Марія Шевченко, очільниця осередку БПП в Ірпені, яка була присутня на зустірчі.

Приірпіння потрапило мало не у всі загальнонаціональні новини. Про останнє побиття розповідали на 5 каналі.

До цього Перший національний повідомив на всю Україну про побиття першого активіста Олександра Кулібабчука.

Розбиралися з ситуацією намагалися і місцеві журналісти.

Вони навіть відвідували побитого у лікарні.

Громада чекає на результати робочої групи.

dombrovskyi2

Автор: Ігор Домбровський, учасник російсько-української війни за незалежність України, голова ІРГО “Самозахист”

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539