Києво-Святошинський район та Приірпіння: хто пройшов до облради

0

На відміну від Київради, в облраді після виборів стало значно менше депутатів. Із 120 мандатів понад чверть скоротили. Найдорожча земля поблизу столиці саме у Києво-Святошинському районі, який з усіх боків оточує столицю.Попри те, що облрада не займається виділенням землі безпосередньо, вплив депутата облради доволі суттєвий. Він має право дорадчого голосу на засіданнях будь-якої ради чи виконкому населеного пункту в межах області. Тому тут за право представляти регіон точиться справжня боротьба.

Показово, що 4 з 8 депутатів, обраних від Києво-Святошинського району, потрапили саме в комісію з питань містобудування та архітектури.Виборці Києво-Святошино обрали своїми голосами 3 представників “Батьківщини”, по 2 від  БПП та “Самопомочі” та одного “укропівця”. “Самопоміч” спромоглася закрити на виборах лише третину округів у Київській області. У Києво-Святошинському районі партія мала лише 6 кандидатів. З них лише 2 пройшли до облради.


Мільйонер та скромний віртуоз “Самопомочі”

Перед виборами “Самопоміч” обіцяла у списки включати екс-депутатів після перевірки у кількості не більше однієї десятої від загальної кількості кандидатів. З двох депутатів, які пройшли від Києво-Святошинського району – один вже мав досвід депутатської діяльності.Тимофій Нич, який взявся захищати інтереси Боярки, проживаючи в Києві, до цього був депутатом селищної ради у сусідній Петропавлівській Борщагівці (округ Петропавлівської Борщагівки та Чайки). Балотувався як самовисуванець і мав в громаді ймовірний конфлікт інтересів, бо працював,як свідчить сайт ЦВК, директором юрдепартаменту генпідрядника будівництва ЖК “Чайка”.

Входив до регламентної комісії.

Зараз Нич потрапив в облраді в комісію з питань містобудування.

Щодо статків молодого депутата, то він – мільйонер. У 2014 році працював гендиректором ТОВ “Українські продуктові традиції” і заробив 321 251 гривню. Мільйони йому і дружині принесла підприємницька діяльність. Нич отримав дещо більше 2,5 мільйонів, а його дружина понад 1,7 мільйони. Зараз депутат – самозайнята особа. Як фізична особа-підприємець зареєстрований у столиці, тому податки до місцевого бюджету жодного населеного пункту Києво-Святошинського району не потрапляють. Грошей у банку Ничі не тримають.

Політик-мільйонер має три квартири: 66, 119, 248 м2. У його дружини – одна. Її площа 80 м2. Сім’я володіє однією машиною – Форд Фокус 2001 року випуску.

На окрузі, до якого увійшли Чайки та Петропавлівська Борщагівка, на електоральному полі якого з 2010 року працював депутат Нич, “Самопоміч” висунула киянина Сергія Буніна, який працює директором ТОВ “Грант”(роздрібна торгівля), Ані його біографія, ані згадки в медіа жодним чином не прив’язують Буніна до цієї територіальної громади. Тепер Бунін в облраді представляє виборців Боярки та Петропавлівської Борщагівки.

У своїй автобіографії на офіційному сайті “Самопомочі” Бунін заначає, що одружений і має сина. Щодо декларації, то тут дружина не вказана, відповідно немає інформації про її статки.

Заробив директор, який на цій посаді працює 10 років, за 2014 рік 100 835 гривень та 43 копійки. За ці кошти він утримує не лише себе та сина, а й низку житлових будинків, які чомусь мають однакову площу.

Також у власності депутата є ½ квартири площею 61 м2 та 5 земельних ділянок.

Є й інше нерухоме майно площею 18,9 та 28,6 м2.

Стотисячна зарплата дозволяє не лише утримувати сина, сплачувати комірне за квартиру та житлові будинки, а й утримувати міні-автопарк, до якого входить Мерседес, Тойота та Фольксваген.

До статутного капіталу якоїсь організації депутат вніс 23 420 тисяч гривень.

У облраді депутат подався, як і його колега Нич, до комісії з питань капітального будівництва та архітектури.

“Батьківщина” заводить бізнесменів

Щодо селища Чайка та Петропавлівської Борщагівки, то тут виграв вибори за новою системою ще один політик – представник “Батьківщини” Олександр Нігруца.

Він, як і Нич, подався у комісію з питань містобудування та архітектури.

Знаково, що Нігруца є директором ТОВ “АРХ-БУД”, офіс якого розташований у Петропавлівській Борщагівці. Тому у нього теж може бути ймовірний конфлікт інтересів і під час роботи в комісії, і під час роботи в облраді. На сайті Петропавлівської Борщагівки Нігруца значиться як член виконкому.

Варто зазначити, що Нігруца значиться директором “Футбольного клубу ЧАЙКА” і входить до виконкому Києво-Святошинської районної федерації футболу. Але до комісії, яка відповідає за розвиток спорту, Нігруца не подався.

Микола Дворник – заступник директора ТОВ “Крохмалепродукти України”. Проживає, за інформацією сайту ЦВК, в с. Михайлівська Рубежівка. Балотувався по цьому ж округу, до якого також водять селища Гурівщини, Стоянка та низка інших населених пунктів цього району (округ 33).

Микола Дворник був помічником депутат від “Батьківщини” Вячеслава Кутового, який після обрання став “тушкою” й вийшов з фракції. Дворник разом з однопартійцями склав з себе повноваження помічника і засудив вчинок політика. На той час він очолював осередок “Батьківщини” в Михайлівській Рубежівці.

У облраді увійшов до комісії з питань регламенту та боротьби з корупцією.

Давід Ерікян член політпартї “Батьківщина”. Директор ТОВ “Агроленд-1” Макарівського району. Проживає і зареєстрований як підприємець в Шпитьках. Займається розведенням свиней, вирощуванням зернових та бобових культур.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, у 2009 році Ерікян розпочав будівництво свиноферми на території Грузького  без документів і місцева громада рішуче виступила проти.

У 2010 році до селищної ради Шпитьків, за даними ЦВК, увійшло щонайменше двоє депутатів, які пов’язані з Давідом Ерікяном (Ольга Медведчук та Надія Спасіченко). Вони були його працівниками – продавцем та товарознавцем. Таким чином Ерікян міг формувати депутатську групу впливу, яка мала конфлікт між його інтересами та інтересами громади.

Самого ж  Ерікяна, як свідчить пошук на сайті ЦВК, депутатом обрали вперше. Зараз у облраді політик увійшов до непопулярної з-поміж депутатів ради комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму. Тут, окрім голови – представника “Опоблоку”, є лише двоє членів комісії.

Бізнес – “Блок Петра Порошенка”

У Київській області Блок Петра Порошенка, як і Батьківщина виставив кандидатів на всіх округах. Але у Києво-Святошинському районі з 8 депутатів пройшло лише 2. Обидвоє – представники сфери бізнесу.

25-річний Максим Мазурко працює, згідно з інформацією на сайті ЦВК, директором ТОВ “Агрофірма Іванків” і є разом із родичами її засновником. Мешкає, згідно з інформацією ТВК, у столиці – Солом’янський район. На цих виборах киянин, який виграв на одному окрузі з депутом Ерікяном, не випадково взявся представляти округ Княжичів, Шпитків, Білогородки та інших населених пунктів, що розташовані у 34 окрузі.

Мазурко, окрім агробізнесу, веде будівельний бізнес і є засновником будівельної компанії “Княжичі”. Окрім цього 25 річний хлопець є керівником ще однієї копанії – ТОВ “Агроофірма Княжичі”.

Безпартійному Вячеславу Соболєву, прописаному в Донецьку, депутатом облради допомогли стати мешканці Гурівщини, Стоянки, Михайлівської Рубежівки та низки інших селищ цього району (округ 33).

Безробітний Соболєв у політиці людина не нова.  Політичну кар’єру розпочав ще 2002 року, ставши депутатом Донецької міськради. Власник мережі “Обжора”, попри ймовірний конфлікт інтетесів очолив тоді комісію з питань підприємницької діяльності, торгівлі та громадського харчування. У 2005 році став заступником міського голови Донецька.

З 2006 по 2007 року працював в РНБО держінспектором і відповідав за інформаційну безпеку. З 2010 року перейшов заступником у НАК “Нафтогаз України” і згодом його очолив. ЗМІ його тоді називали другом Януковича.

Під час передвиборчої кампанії у соцмережах Соболєва звинуватили в тому, що він так і не розпрощався із своїм бізнесом на території так званої “ДНР”.

Луценко пообіцяв Соболєва зняти з виборів і Соболєв навіть, як переконували нардепи від БПП, нібито написав заяву про зняття з виборів, але сайт облради свідчить, що він таки став депутатом.

Політик у ЗМІ спростував факти й надав партії документи, в яких йшлося про те, що він не є власником “Обжори” з 2007 року. Соболєв вважає, нібито кампанію проти нього розпочали “УКРОПівці”.

УКРОП делегував екс-мера Вишневого

Новостворена партія “Укроп” не спромоглася знайти кандидатів в усіх регіонах. Їй забракло з десяток представників. У Києво-Святошинському районі з 6 кандидатів пройшов лише один – екс-мер Вишневого Микола Ляшенко.

Він зараз працює в Святошинській РДА в.о. начальника відділу охорони здоров’я. Раніше був головою міськради Вишневого (2010-2011). До того, як обійняв цю посаду, політик був безробітним і безпартійним. Позиціонувався як лідер ГО “За Вишневе!”

Через рік депутати Вишневого зняли голову міськради Ляшенка з посади. Верховна рада прийняла рішення проводити достроково вибори голови і Ляшенко вирішив участі у виборах не брати. Як зазначають ЗМІ, перед виборами Ляшенку дали посаду – заступника голови Києво-Святошинської РДА.

Те, що Ляшенко здав позиції голови без бою і не брав участі у виборах, згодившись на нову посаду, дозволило тоді регіоналу Іллі Дікову, який був секретарем ради, виграти тоді на виборах.

Зараз попри те, що чиновник Ляшенко пішов до облради в лавах “УКРОПу”, він теж залишається позапартійним. Депутат, який працює на посаді чиновника, може бути залежний від влади й голосувати всупереч інтересу громади. Ляшенко увійшов в комісію з питань капітального будівництва та архітектури.

Жодного мандату від виборців Києво-Святошинського району не дісталося ані “Свободі”, ані Радикальній партії Олега Ляшка, ані “Опозиційному блоку”, ані “Нашому краю”, перший номер якого проживає у Києво-Святошинському районі – Петропавлівський Борщагівці й нещодавно посів посаду заступника міського голови Бучі, екс-регіонала Анатолія Федорука.

Через нову систему виборів кілька округів Києво-Святошинського району  залишилися без своїх безпосередніх представників. Це частини міст Боярки та Вишневого (30 та 31 округи), а також селища Чабани, Новосілки, с. Кременище (Хотівська), с. Круглик (Хотівська), с. Хотів, с. Лісники, с. Ходосівка, с. Гатне, с. Віта-Поштова, с. Юріївка (В.-Поштова) – всі вони входятьдо 36 округу.

Приірпіння – єдиний мандат у “свободівця”- АТОвця

“Свобода” знайшла кандидатів фактично на кожен округ, але з Києво-Святошинського району до облради так ніхто і не потрапив. Проте єдиний мандат від мешканців Приіпрпіння дістався саме кандидатові-“свободівцю” .

Поруч з Києво-Святошинським районом є міста Буча та Ірпінь, а також три селища – Ворзель, Гостомель, Коцюбинське. Ці населені пункти фактично не належать до жодного з районів Київської області.

Бучанці мали свій окремий округ, але представникові жодної політичної сили не дістався від мешканців міста мандат до облради. Щодо Ірпеня, то місто розбили на три округи пропорційно приєднавши до кожного селища Гостомель, Ворзель та Коцюбинське.

Ані Гостомель, ані Ворзель, ані Буча не мають свого безпосереднього представника у Київській облраді. Лише селище Коцюбинське та частина Ірпеня, яка входила разом із селищем в один округ, делегувала свого представника. Від цієї частини громади до облради потрапив за підтримки громади Ігор Домбровський, який пішов добровольцем на фронт та увійшов до “Легіону “Свободи”.

З 2015-го Домбровський став помічником нардепа-свободівця Олександра Марченка. До того був помічником депутата облради від “Свободи” Богдана Бенюка, поки той не перейшов до парламенту.

Домбровський має дві вищі освіти (інженер та економіст), останні 6 років займається захистом інтересів громади Приірпіння, регулярно відвідує сесії Коцюбинської та Ірпінської рад й протидіє дерибану Біличанського лісу та бюджетних коштів.

Один із перших комендантів Майдану. Після подій на Майдані почав у регіоні люстраційний процес – мер Ірпеня екс-регіонал Володимир Скаржинський написав заяву на звільнення. Домбровський тоді вирішив піти на фронт добровольцем і після року служби був демобілізований.

На даний час тимчасово безробітний. У облраді Домбровський обрав для себе роботу в комісії з питань регламенту та боротьби з корупцією.

Його син Євгеній, який став депутом Коцюбинської селищної ради, теж виявив бажання працювати в комісії з питань регламенту й протидіяти корупції.

Попри те, що у Приірпінні дерибанники і екс-регіонали створили свою партію “Нові обличчя” й провели доволі масову піар-кампанію, на цих виборах мешканці області не дозволили їм потрапити до Київської облради.

Партія так і не подолала 5%-вий бар’єр, але завела в Приірпінні дуже великий відсоток своїх представників, які можуть лобіювати інтереси забудовників.

Кожен депутат облради має право не просто бути присутній на всіх засіданнях міських, районних, селищних та сільких рад. У депутатів є право дорадчого голосу, яке має бути внесене до протоколу сесійного засідання або засідання комісії чи виконкому ради.

Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539