Сайт Гостомельської ради потрапив у антирейтинг “Доступу до правди”

0

Перед Новим Роком, сайт “Доступ до правди” оновлював cвою базу адрес електронної пошти розпорядників публічної інформації, яка складається з майже тисячі сайтів загальнодержавних та місцевих органів влади, провоохоронних органів, тощо. Деякі розпорядники нарешті перенесли свої електронні скриньки з російских поштових сервісів типу mail.ru на gov.ua, або ukr.net. Це зробили майже третина розпорядників інформації.

Чиновникам пояснили, що мати скриньки на російських серверах mail.ru чи rambler.ru – непристойно. Про ріст on-line культури свідчить перехід сайтів влади з комерційних доменів на gov.ua . Зокрема у 2015 році це зробила Коцюбинська селищна рада, але сайт залишається на Ucoz.

Дуже багато сайтів залишили після себе сильні емоції та подекуди навіть антропологічний шок, бо здавалося такого рівня дизайн та функціонал з ним пов’язаний були розроблені для кого завгодно, але не для людей. Проблеми схожі: дуже важко знайти потрібні контакти, звіти, оновлену інформацію, деякі сторінки взагалі порожні або відкриваються з помилками.

Сайти оцінювались згідно двох очевидних критеріїв, згідно потреб “Доступу до правди”, а саме:

– Швидкість пошуку необхідної інформації, або контактів посадових осіб;

– Якість дизайну сайту (зручність користування, сприйняття інформації, візуальний комфорт).

Що стосується сайтів Київської обласної ради, Бучанської, Ірпінскої міських рад, Ворзельської та Коцюбинської селищних рад, то особливих нарікань щодо них немає. До слова, всі вони розмішені вже на gov.ua.

Щодо візуального сприйняття, то це, звісно, не світочі дизайну, але з практичної точки зору з ними можна працювати. Добре хоч всі посилання працюють, шрифти з фоном сайту нормального контрасту і їх можливо читати без перерви на каву.

Погодьтесь, коли маєш справу з майже однією тисячею сайтів, до подібних речей починаєш відноситись дещо прискіпливо.

Хотілося б з-поміж майже 1000 сайтів окремо виділити сайт селища Гостомель з наймовірним слайд-шоу фотографій з урочистих подій оздоблених зірочками.

Без імені

Саме цьому цей сайт увійшов до нашого списку сайтів з найтрешовішим дизайном, яких застарів років на 15 щонайменше. Це не критично, але захотілося аж плакати після побаченого. Деякі посилання на сайті не працюють, очевидно, переїхавши на іншу адресу.

ДовідковоСайт “Доступ до Правди” працює як уніфікована платформа для надсилання електронних запитів розпорядникам інформації відповідно до Закону “Про доступ до публічної інформації”. Завдяки цьому сервісу Ви можете направляти свої запити on-line  та отримувати офіційну відповідь. Партнером проекту є “Українська правда”. За підтримки ГО “Cente.UA”.

Без іменіАвтор: Антон Іванов, координатор проекту “Доступ до правди”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539