Коли Пєший відповість за напад на жінку з немовлям?

0

У березні виповнюється майже півроку, як депутат Ірпінської міської ради Валерій Пєший напав на вдарив активістку Інну Грищенко. Тоді молода мати вийшла на захист зеленої зони під своїм будинком разом із п’ятимісячною дитиною на руках.

“Громада Приірпіння” вирішила поцікавитися у потерпілої, які результати у справі щодо застосування насильства по відношенню до жінки з боку депутата.

“Уранці 12 жовтня мені зателефонувала сусідка і сказала, що валять сосни поблизу ЖК “Янтарний”. Ми з чоловіком швидко вибігли на вулицю з дитиною, бо не було на кого її залишити. Перше, що зробили – це запитали в робітників, де начальство та чи є в них дозвіл на ці роботи. Проте ні ордеру виконкому, ні квитанцій по сплаті відновлюваної вартості нам не показали.  На моїх очах падали здорові дерева, я не могла на це спокійно дивитись, тоді я обійняла сосну, на яку націлився екскаватор. Роботи припинились,  ми викликали міліцію та стали чекати,” – пригадує мешканка Ірпеня.

“За хвилин 30 під’їхало патрульне авто, постояло кілька секунд за 100 метрів від місця події, та поїхало. Я знову набрала “102”. Замість міліції під’їхав забудовник Пєший (в салоні його авто була також його адвокатеса Євгенія Розтолопа) і почав грубо лаятись, демонстративно намагався наїхати на нас своїм авто. Заяву про погрозу життю ми написали у відділку, а коли повертались додому Пєший ніби очікував нас та знову почав ображати.  У чоловіка саме сів телефон, то я почала знімати цю лайку на свій мобільний. І раптом Пєший підійшов до мене, вибив з рук телефон та вдарив у груди, але у мене в слінгу якраз був син, тому удар прийшовся по його спині, дитина заплакала, а я нахилилась, щоб підняти телефон. В цей момент Пєший вдарив мене по обличчю, я думала що зламав ніс,” – додає Інна.

У результаті побиття активістка майже місяць лікувала забої та струс мозку, не кажучи вже про стрес.

“Процедури слідчих дій забирали весь вільний час, до того ж, все відбувалось паралельно із лікуванням, благо, що наша громада дуже підтримала.  Ми дуже вдячні кожному, хто не залишився байдужий, підтримав нас. Найважче було приховати інформацію від батьків, котрі живуть в іншому місті, вони б посивіли, якби взнали, що трапилось,” – розповідає чоловік постраждалої.

“Вдалось врятувати більше десятка дерев, на місці яких забудовник хотів облаштувати парковку. Але на зло нам корені дерев навмисне пошкодили робочі, адже бордюри вкопали прямо під кожним деревом. Тому невідомо чи ці сосни не загинуть найближчим часом,” – каже Грищенко.

Безымянный

В Ірпені вже не вперше нападають на активістів, часто для цього використовують тітушок, проте ніхто не очікував, що нападуть на жінку, при чому сам же забудовник. Резонансність історія набула ще й через одіозну постать забудовника. Валерій Пєший в 90-х був членом Партії духовного, економічного та соціального прогресу, а пізніше членом ліквідаційної комісії Держкомзему України та депутатом Ірпінської ради, разом із тим одним із найактивніших забудовників в Приірпінні.

“У мене постає логічне запитання 8 березня: чому досі справу не передали до суду, адже депутат напав на мене і на мою дитину,” – говорить Грищенко.

Це не перший випадок, коли Пєший поводився агресивно. На своїй машині він облаяв і мало не наїхав на журналістку НТН.

“Да разбей камеру этому пидарасу! Выбрось эту херню. Дать тебе по морде? Так сейчас дам пизды тебе!” – Погрожував знімальній групі телеканалу НТН депутат Ірпінської ради Валерій Пєший.

За інформацією “Української правди”, саме Пєший стоїть за схемою скандального дерибану Біличанського лісу. Його підпис є на актах, які дерибанила Коцюбинскьа селищна рада за часів екс-регіонала Вадима Садовського.

Пєший 2010 року став депутатом Ірпінської  ради за списками партії “Батьківщина”, але це не завадило йому одночасно бути помічником двох народних депутатів від Партії Регіонів та одного від Нашої України – Народної Самооборони. При чому, у двох депутатів він був помічником на платній основі.

Безымянный

Нардеп  від Партії Регіонів Микола Лісін у 2011 році розбився  на Ламборджині . Серед  помічників покійного, окрім Пєшого, був  також Костянтина Меладзе, котрий  за інформацією ЗМІ, спричинив смертельне ДТП і досі не відповів перед законом за скоєне. Пєший влаштував  свою доньку Марину Пєшую помічницею “регіонала” Миколи Лісіна.

“Нашоукраїнець” Сергій Василенко у 2010 році голосував за продовження перебування Чорноморського Флоту Росії на території Криму до 2042 року, а у 2012 році за мовний законопроект регіоналів Ківалова-Колесніченка, був виключений зі складу фракції.

А от безкорисно, тобто за документами на громадській основі, Пєший разом із сином допомагав одіозному Злочевському, власнику газовидобувної компанії Burisma Holdings, голові Державного комітету матеріального резерву України, котрий згодом став Міністром охорони навколишнього природного середовища України й мав би дбати за збереження зелених зон.

Проте в 2012 році на цій посаді Злочевського змінив Єдуард Ставицький, а його  призначено заступником секретаря РНБО, очільником Департаменту економічної та соціальної безпеки. Минулого року екс-шеф Пєшого був оголошений у розшук.

За новообраної влади Пєщий не втрачає дружніх стосунків з очільником “Нових облич” Володимиром Карплюком, який теж має, за інформацією “Української правди”, ділянку в Біличанському лісі поблизу Коцюбинського.

Безымянный

Це не поодинокий випадок у регіоні, коли депутат дозволяє собі підняти руку на жінку. Під час сесійного засідання в Коцюбинському місцевий депутат від “Нових облич” Павло Назарук заламав руку селищній голові Ользі Матюшиній, відбираючи в неї мікрофон. Депутат від “Нових облич” Сергій Лагода схопив журналістку Ірину Федорів за куртку, напавши на жінку з-за спини.

Очільниця МБФ “Українська фундація громадського здоров’я” Галина Скіпальска, яка провела низку кампаній “Насильство – це сміття”, наголошує, що правоохоронці мають чимшвидше передати ці справи до суду:

Безымянный

“Свято 8 березня святкується на різних континентах і головна його ціль у захисті прав жінок. Дискримінація жінок є дуже поширеним ганебним явищем у багатьох країнах і в Україні так само, як і насильство проти жінок. Насильству нема виправдання. Не важливо, яка ситуація трапилася і з ким. У цей день чоловікам треба не лише дарувати квіти й говорити приємні речі. Є жінки, які ведуть боротьбу з системою, й той, хто застосовує насильство щодо будь-якої жінки, має відповідати за законом. Було б зовсім не зле, якби правоохоронці зробили всій громаді приємне й подали відповідні справи вже до суду.”  

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539