Боротьба за “Дружбу”: хроніка подій

0

Напевно, Ірпінський регіон сьогодні обіймає “почесне” перше місце за кількістю незаконних забудов. Найгірше те, що нові будинки зводяться там, де колись шуміли заповідні ліси та гаї, які є не лише окрасою Київщини, а й зеленими легенями столиці України.

Перетворення Ірпеня на кам’яні джунглі – болюча тема для громади Приірпіння, що не припиняє боротьбу за збереження краю. Історія цих боїв з жадібними та безсоромними забудовниками налічує як поразки, так и перемоги.

Дуже яскравим прикладом є протистояння громади та забудовників за територію дитячого табору “Дружба”.

1
18 березня у Київській обласній держадміністрації відбулася нарада, одним з найболючіших питань якої стали земельні маніпуляції, тому що непрозорий і безконтрольний розподіл земельних ресурсів є основною проблемою Київщини.

“Півтора місяці боротьби активістів за табір “Дружба”  я навів, як яскравий приклад зловживань розподілом земельних ділянок. Та не менш яскравий приклад боротьби громади за свої права та збереження екосистеми міста. З того дня, коли  в ранці невідомі почали пиляти сосни на території табору, увага громади безперерви прикута до подій на території табору,” – каже архітектор Ігор Юрчак.

план

Небайдужі мешканці Ірпеня знову і знову збираються на вулиці Льва Толстого  біля колишнього табору “Дружба”, пікетують Ірпінський відділок поліції. Встановили навіть інтерактивну веб-камеру, аби громада мала змогу контролювати те, що відбувається на території табору. Це не зупинило тих, хто прагнув знищити зелену зону. 29 лютого знов почали активно вирубати дерева. На місце події терміново виїхали активісти та викликали поліцію. Та навіть присутність поліції не вплинула на ситуацію. Більше того – молодики спортивної статури, що охороняли місце вирубки, побили місцевого активіста Євгена Мельничука. Після цього громадськість, аби привернути увагу усіх містян до подій на території “Дружби”, на півгодини перекрила Варшавську трасу.

Завдяки активній позиції ірпінчан соцмережах опубліковані дані щодо мережі фірм, які причетні до ТОВ “Розбудова”, що хазяйнує на цій території. Більшість з них ховає кошти в офшорах, а дехто з власників цих фірм нібито має проблеми з законом. Міськвиконком повідомив, що ця земельна ділянка належить до земель рекреації, і ніхто не може змінювати її призначення.

Аби мати більш вагомі важелі впливу на владу на законодавчому рівні, активісти зареєстрували громадську організацію “Захист навколишнього природного середовища “Дружба” і запросили до неї усіх небайдужих ірпінчан. А через два дні за ініціативи громадської організації було скасовано декларацію про початок підготовчих робіт від 9 липня 2015 року, якою ТОВ “Розбудова” виправдовувало вирубку дерев на “Дружбі”. Декларацію навіть прибрали з сайту  ДАБІ.

Але боротьба триває. У ніч на 15 березня у місті Буча було підпалено автівку громадського активіста Сергія Мірошниченка.

1

Дружина активіста написала на своїй сторінці у Фейсбуку, що пов’язує підпал саме з протистоянням, яке її чоловік разом з іншими активістами вів за ліс на території табору.

“А тим часом із ЗМІ ми дізнаємося про те, що міський голова Ірпеня Володимир Карплюк записався публічно у захисники Біличанського лісу, де у нього, за інформацією “Української правди”, разом з депутатом Коцюбинської селищної ради Владиславом Євстєфєєвим, навпроти 18 школи є ділянка,” – розповідає коцюбинчанин та експерт Реанімаційного пакету реформ Андрій Скіпальський.

Безымянный

“Паркан голова партії “Нові обличчя” Карплюк зняв виключно під тиском громади, яка потім там встановила на цьому місці дитячий майданчик. Цей Біличанський ліс рятували роками від чинних партійців “Нових облич” активісти. Вони збирали підписи, передали їх в Адміністрацію Президента і зрештою після подій на Майдані домоглися підписання указу про нацпарк, а міський голова Ірпеня, де знищуються зелені зони й який є безпосердньо власником ділянки в лісі, за інформацією ЗМІ, тепер публічно каже, що він – захисник зелених зон,” – додає Скіпальський.

І це в той час, коли в самому Ірпені знищені дерева в центрі міста. Мешканям Ірпеня залишається хіба що робити селфі на пеньках, бо дерева нові виростуть не скоро.

Безымянный

Ось що думає ВГО “Архітектурна рада” про знищення зелених насаджень по вул. Шевченка в місті Ірпінь.

Безымянный

Сподіваюсь, що моя доповідь у КОДА приверне додаткову увагу до земельних проблем Приірпіння. Та я вважаю, що треба на законодавчому рівні визначити конкретних осіб, які будуть нести відповідальність (і кримінальну також) за використання і розподілення земельного ресурсу за законом.

БезымянныйМарія Шевченко, голова фракції БПП у Ірпінській міській раді

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539