Власенко: “Мені соромно за самоврядування в Україні”

0

Ці слова сказав Сергій Власенко після того, як депутати “Нових облич” в селищі Коцюбинське провели таємне голосування щодо недовіри селищній голові Ользі Матюшиній. Перед сесією коцюбинчани помітили кілька автобусів із тітушками.

“Ми одразу зрозуміли, що “Нові обличчя” будуть іти ва-банк. На сесійне засідання приїхав заступник міського голови Ірпеня екс-регіонал Дмитро Христюк, заступник Карплюка в партії “Нові обличчя” Петро Щербина (медіа-консультант Сандея Аделаджі) секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко, депутати Ірпінської ради, зокрема Олександр Маркушин, який свого часу не пропускав Матюшину під час ганебного голосування за приєднання до Ірпеня до сесійної зали, головна редакторка “Ірпінського вісника” Юлія Юережко – Камінська,  секретар Бучанської ради з Гостомеля було депутатське подружжя Небог, яке розсілося в різні боки залу – тактика розпорошення,” – розповідає депутат облради від ВО “Свобода” Ігор Домбровський.

Безымянный

“Ще впадали в око тітушки – молодики спортивної статури, які зайняли місця під сценою. Тобто вирішувати долю Коцюбинського знову понаїхали звідусіль, аби тільки не дати селищу вести свою незалежну і прозору політику,” – додає Домбровський.

Юристи-волонтери теж прогнозували такий сценарій.

“Матюшина викрила дерибани мільйонів бюджетних коштів. По так званій реконструкції на Бакала у селища в судах хочуть забрати 4 мільйони гривень. Це при тому, що у нас 7 мільйонів річний бюджет. Матюшина домоглася додаткової перевірки від КРУ під контролем прокуратури. Виявили, що в той час на посаді в раді за це питання співвідповідальною була екс-регоіналка Наталія Семко, яка зараз є заступницею Карплюка. Вперше був виграний суд по тарифам у ТОВ “Мастер-Енерго”, а це ще 1,5 мільйони гривень. Голова не пішла на те, щоб підняти тарифи для громади й в суді довела, що підстав піднімати тарифи не було. Звісно, що система відкатів і загроза перед відповідальністю за мільйони бюджетних коштів не радувала представників попередньої влади, якими є і депутатка Главацька, і депутати Євстєфєєв, Ясінєв, Рожанський і всі ті, хто покривали і покривають Садовського. Виграні судові справи – це стало серйозним сигналом до того, що команді екс-регіоналів треба терміново вживати заходів, щоб прибрати голову, яка не йде на “договорняки”, – зазначає Наталія Коломієць.

“Це вже не просто питання Біличанського лісу. Це питання безпеки схем по всьому регіону, адже такі “роботи” виконували на мільйони і в Ворзелі, і в інших містах,” – додає Коломієць.

Задля того, щоб виголосити недовіру представники “Нових облич” навіть згодні були не наполягати на тому, що секретарка селищної ради Юлія Главацька проводила псевдосесії.

“Тут треба нагадати громаді, що попри те, що селищна голова перенесла сесійне засідання з 25 березня на 8 квітня, бо депутати годинами саботували голосування за порядок денний, пані Главацька потім проінформувала селищну голову, що вони прийняли за основу порядок денний вночі 26 числа за відсутності голови і людей. В час, коли розпорядження про скликання сесії втратило силу. Після цього Главацька зібрала депутатів 30 березня на чергову псевдосесію. І 30 числа вони голосували за питання, за які не голосували при голові. По завершенню цього псевдосесійного засідання депутати проголосували, що настпуного разу збираються не тоді, коли їх скликає голова, тобто не о 18:00, а на 10:00. Згодом, очевидно, з’явився план про відкликання надиктований в Ірпені. Депутати зібралися 8 квітня на 10:00 і проголосували, що вони прийдуть на сесійне засідання таки тоді, коли вимагає голова – на 18:00. Депутатську меншість про черговий шабаш ніхто навіть не повідомив,” – розповідає активістка Олександра Куцан.

“У кожному з випадків псевдосесії ми складали відповідні акти. Про те, що правоохоронці на боці “Нових облич” я запідозрила тоді,  коли 8 квітня викликала по 102 поліцію, щоб дати свідчення про те, що депутати порушують закон і таємно збираються. Прочекала більше години і ніхто не приїхав, ніхто навіть не зателефонував. Зате перед тим, як іти на псевдосесію я помітила, що під моїм під’їздом на дитячому майданчику намотував кола рідний брат депутатки Юлії Главацької,” – каже Куцан.

Безымянный

На сесії Главацька публічно визнала, що протоколів псевдосесій немає. Був відсутній навіть протокол, згідно з яким можна було б сказати, які питання порядку денного 25 числа вирішили залишити на розгляді ради, а від яких відмовилися. Юлія Главацька запропонувала депутатам “пригадати”, за що воно голосували, а за що не голосували. Селищна голова Ольга Матюшина запропонувала пройтися ще раз під протокол, які питання залишаються в порядку денному, а за які депутати не бажають голосувати.

З-поміж питань порядку денного був і звіт селищної голови. Главацька запропонувала його розглянути першим питанням і голова разом із депутатським корпусом за це проголосувала одноголосно.

“Я повідомила депутатам про виграні справи у судах, зокрема і щодо тарифів по “Мастер-Енерго”. Ціна питання майже 1,5 мільйони гривень. Говорили і про мільйонні позови по вулиці Бакала, які відстоювати в судах не приходив жоден депутат від “Нових облич”. Про ремонт дороги Залізнична та про заплановані ремонти доріг по Пономарьова та Бакала. Про організацію культурного простору селища, як то святкування масляної, проведення безкоштовного wi-fi. Але у депутатів вже була заготовка і можна було говорити про все, що завгодно, у них була своя мета, яку приїхали підтримати з усіх рад Приірпіння інші депутати, які бояться, що приклад Коцюбтинського стане початком їхнього кінця,” – наголошує Ольга Матюшина.

Коли на сцені розпочався безлад головуюча Ольга Матюшина повідомила про те, що сесійне засідання через неможливість його проведення переноситься на 22 квітня, про що вона підготувала відповідне розпорядження. Попри те, що головуюча перенесла засідання депутатська більшість заходилася організовувати процедуру відкликання селищної голови і звук в мікрофоні Матюшиної раптово зник. У той час як мікрофон депутата Павла Назарука працював справно.

“Я просив депутата Назарука дати мені мікрофон, бо в мене є таке ж право говорити, як і в нього. Мені було відмовлено. Намагання налаштувати мікрофон за допомогою мікшерів – зазнали невдачі,” – розповідає депутат Євген Домбрвоський про те, що було на сцені.

На сцені почалася штовханина. Туди вистрибнув депутат Ірпінської ради Богдан Слюсаренко разом із чоловіками спортивної статури.

“Я бачила як правоохоронці просто спостерігають за тим, що відбувається. Я журналіст, щоб отримати від них чітку відповідь стосовно бездіяльності – піднялася на сцену. Слюсаренко мене запитав, на якій я підставі тут перебуваю і поставив під сумнів навіть те, що я  – громадянин України. Цинізм зашкалював. Правоохоронці наполегливо мене просили залишити сцену. Я повідомила їм, що мене цікавить питання, чи відомо їм, хто ці люди спортивної статури на сцені і чому мене, коцюбинчанку, просять залишити сцену, де я можу спілкуватися і з головою, і з депутатами, а невідомих чоловіків не чіпають. Це була розіграна як по нотах змова. І це є пряма вина правоохоронців, які своєю бездіяльністю після заламування рук та застосування сили до активістів з лютого місяця не вжили жодного дієвого заходу. Так “Нові обличчя” зрозуміли, що їм можна все,” – зазначає журналістка Ірина Федорів.

Почалися крики, депутат Назарук напав на активіста Євгена Мельничука з-за спини і його зіштовнув помім якийсь чоловік зі сцени.

Для того, щоб головувати далі на путчі Главацька дістала мегафон, який був заготовлений заздалегідь. Але він належним чином не працював.

“Навіть на сцені нічого не було чути навіть через мегафон, тому за що голосувала депутатська більшість після того, як сесійне засідання перенесли навіть я, людина, що була на сцені не міг розчути,” – говорить депутат Микола Єременко.

У сесійному залі, де сиділа група підтримки “Нових облич” дулі вже не тикали. Жінка, що сиділа поблизу матері Юлії Главацької, яка працює вчителькою, показували вже от такі знаки.

“Щас лупну тебе,” сказала вчителька 18 школи Главацька активістці Куцан просто на камеру.

Конфігурації з пальців сусідки мами Главацької демонструвалися неодноразово.

Тішився всьому, що відбувалося депутат Ірпінської ради Олексій Олійник, йому допомагали аплодувати переселенці, що проживають в колишньому приміщенні дитсадка “Білочка” і яким, після контролю активістів встановили лічильник води.

Увесь цей час голова комітету ВРУ з питань місцевого самоврядування стояв і фільмував те, що відбувалося на сцені. По завершенню він на камери заявив:

“Мені соромно за рівень місцевого самоврядування в Україні”.

Власенко повідомив, що доповість про ситуацію, що склалася в селищі на засіданні комітету 13 квітня.

Тим часом представники депутатської меншості обговорювали побачене і почуте.

“Обурило свавілля та нерозуміння депутатської більшості того, що за такі дії може бути і відповідальність. Ще раз вони продемонстрували не просто незнання закону. Їм на закон України глибоко все одно. Обурила ірпінська тітушня, а також “еліта”, яка не перший раз приїхала вирішувати за нас, коцюбинчан, як нам жити. Шокував Пікулик, який фактично занедбав селище,  і все ще розраховує на те, щоб урвати якийсь шматок. Ми повернулися у 90 – оце біда. Якщо громада і це проковтне, то це відкине нас у розвитку на десятиліття. І взагалі я не розумію Главацьку, вона що дійсно не усвідомлює що робить, чи думає що їй допоможуть “елітарні” друзі? За такі дії треба відповідати перед законом,” – резюмує депутат Коцюбинської селищної ради Євген Домбровський.

Народна депутатка Ольга Червакова назвала все, що відбулося на сцені – ГКЧП.

Безымянный

У групі “Громада Коцюбинського” в Facebook теж пройшло жваве обговорення.

Безымянный

На сесії Коцюбинської селищної ради був присутній також голова регламентної комісії облради Роман Титикало. Він повідомив, що найближчим часом комісія повинна надати раді обіцяне роз’яснення щодо того, як діє чинне законодавство.

“Страх перед тим, що економічні злочини вийдуть на поверхню був такий великий, що депутатська більшість вирішила не чекати рішення парламентського комітету чи рекомендацій від комісії облради. Вони роблять все, щоб замести сліди, але громада не має права цього дозволити,” – говорить член регламентної комісії облради Ігор Домбрвоський.

У суботу коцюбинчани засвідчили, що Главацька сидить в селищній раді і штампує рішення якоюсь печаткою. Матюшина стверджує, що печатку не передавала нікому.

Активісти скликають віче громади Коцюбинського на 18:00 біля Будинку культури в неділю, 10 квітня.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539